NB I: hektikus Paks, kiegyenesedő ZTE, jó úton haladó Kisvárda – legek

Vágólapra másolva!
2021.12.21. 10:20
null
Szabó János (jobbra) volt a paksiak egyik ásza az MTK ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I-ben az elmúlt hétvégén lejátszották az utolsó idei bajnoki fordulót, így ismét jelentkezünk az ilyenkor megszokott hét eleji visszapillantónkkal, amelynek fókuszában a négy év után duplázó Szabó János, a Zalaegerszeg, valamint a Kisvárda, pontosabban annak beugró edzője, Erős Gábor szerepelnek.

A FORDULÓ TELJESÍTMÉNYE – SZABÓ JÁNOS SIKERT ÉRŐ DUPLÁJA

Több mint négy évet kellett várni arra, hogy Szabó János újra duplázzon az NB I-ben. A Paksi FC védője a hét végén, az MTK Budapest ellen jutott el két gólig (4–1), előtte pedig 2017. december 2-án (3–1) a Vasas ellen.

„Másodszor dupláztam az élvonalban, az MTK elleni meccs végén többen gratuláltak is hozzá – mondta lapunknak a paksiak 32 esztendős, hatszoros válogatott hátvédje. – Az első gólomat technikailag nehezebben lehetett kivitelezni, meg kellett előznöm egy védőt, és úgy lőttem a léc alá a labdát, másodjára pedig Böde Dániel passza után fejjel vettem be a kaput. De most sem ezt tartom a legfontosabbnak: sokkal lényegesebb, hogy végre nyertünk, ráadásul magabiztosan futballozva. Az MTK elleni mérkőzés előtt kilenc bajnokin csak egyszer győztünk, kétszer ikszeltünk, hatszor pedig kikaptunk. Nagyon kellett a szombati siker ahhoz, hogy elinduljunk felfelé a tabellán és kikecmeregjünk a gödörből. Nyilván örülök a góljaimnak, de sokkal boldogabbá tesz, hogy három pontot szereztünk.”

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Kétségtelen, a Paks mögött hektikus hónapok állnak, az első hét fordulóban remekelt a csapat, a harmadik helyen állt a tabellán, ezután viszont mélyrepülésbe kezdett.

„Nem is kérdés, jól jön a téli szünet, mindenki szusszanhat egyet, és újult erővel vághatunk neki a tavaszi szezonnak. Jobban, kiegyensúlyozottabban kell szerepelnünk, s akkor szebb és eredményesebb időszak vár ránk.”

Az együttes január 3-án kezdi el a felkészülést, majd 8-án vonul edzőtáborba, 19-éig Törökországban készül a folytatásra. A következő tétmérkőzésre január 29-én kerül sor, Bognár György együttese a ZTE-t fogadja.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A FORDULÓ KIEGYENESEDÉSE – BEJÖTT AZ EDZŐ TAKTIKÁJA

Sorozatban öt veretlen bajnokival fejezte be az őszi szezont a ZTE FC, és az ötödik helyről várja a tavaszi folytatást. A kék-fehérek a hetedik fordulót követően öt ponttal a tizedik helyen szerénykedtek, a vasárnapi, Újpest elleni győzelmükkel (2–0) azonban már nyolc pontra eltávolodtak a kiesőzónától.

Ötös veretlen sorozatnak – is – örülhet Waltner Róbert (Fotó: Szabó Miklós)
Ötös veretlen sorozatnak – is – örülhet Waltner Róbert (Fotó: Szabó Miklós)

„A legutóbbi tíz mérkőzésen csak kétszer kaptunk ki, mellette ötször nyertünk és háromszor döntetlent értünk el – mondta Waltner Róbert, a ZTE FC vezetőedzője az Újpest elleni sikert követően. – Tény, hogy gyengén kezdtük a bajnokságot, de akkor is biztattam a játékosokat, hogy sohasem szabad feladni. Ezzel a filozófiával dolgoztam korábban Kaposváron is. Gondolta volna bárki is, hogy azzal a kerettel sikerül feljutnunk az élvonalba? Biztosan nem, mégis sikerült. Zalaegerszegen sem változtattam, próbálom elhitetni a játékosokkal, hogy a végsőkig harcoljanak. Ennek a hozzáállásnak is köszönhető, hogy Zimonyi Dávid a kilencvenharmadik percben egyenlített a Puskás Akadémia ellen a tizennegyedik fordulóban, vagy említhetem a Honvéd elleni idegenbeli mérkőzésünket, amelyen kétgólos hátrányban voltunk az első félidő után, mégis egyenlítettünk, sőt a végén a győzelmet is megszerezhettük volna.”

A szezonzáró fordulót megelőzően a ZTE FC az első játéknapon – holtversenyben másik három csapattal –, illetve a tizedik forduló után, a Ferencváros legyőzésével (2–1) állt az előkelő ötödik helyen, minden további játéknapon a tabella második felében szerénykedett. Sokáig úgy tűnt, az Újpest ellen „csak” döntetlent ér el a ZTE, a második félidő közepén azonban hét perc alatt két gólt szerzett.

„Más taktikával készültünk a mérkőzésre, mert motivált, hogy elérhetjük az ötödik helyet. Ugyanakkor kockáztattunk is, mert több területet hagytunk az Újpestnek a támadásokhoz. Szerencsére bejött a taktika, mert nem kaptunk gólt.”

Pályaválasztóként is sokat javult a zalai gárda játéka, mivel ősszel megszerzett 23 pontjából 14-et, vagyis pontjai hatvan 61 százalékát a ZTE Arénában söpörte be.

Veretlen a Kisvárda kispadján (Fotó: Török Attila)
Veretlen a Kisvárda kispadján (Fotó: Török Attila)

A FORDULÓ KÉRDÉSE – HOL FOLYTATJA A MUNKÁT ERŐS GÁBOR?

Veretlenül, öt meccsen megszerzett tizenegy ponttal zárta a Kisvárda Master Good a bajnokság idei szakaszának hajráját, vagyis Erős Gábor megbízott vezetőedzővel veretlenül végzett a szabolcsi csapat (érdekes, a beugró tréner elődjének, a portugál Joao Janei­rónak hajszálra ugyanez a mérlege új csapatánál, a DAC-nál). Nem csupán ebben az időszakban, hanem a teljes őszi szezonban várakozás felett teljesített a Kisvárda, hajszálnyira volt attól, hogy szűk negyven napig, vagyis a téli szünet alatt a klub nevével kezdődjön az élvonal tabellája. Talán emiatt, vagyis a történelmi esély elszalasztása miatt volt kicsit fanyar az arcokon megjelenő mosoly a vasárnapi, Puskás Akadémia elleni, 1–1-re végződő idényzáró lefújása után.

„Korábban utaltam arra, hogy egyik célunkat sem teljesítettük még a bajnokságban, és furán hangzik, de még a bennmaradást sem – mondta az évzáró meccset követően Erős Gábor, aki a csapatnál korábban volt már Révész Attila, Kondás Elemér, Kocsis János, Dajka László, Miriuta László, Bódog Tamás, Supka Attila és Joao Janeiro asszisztensedzője is. – Ezt a produkciót és persze a második helyezést is nyugodtan kitehetjük az ablakba, hiszen megsüvegelendő teljesítmény. Úgy szereztünk eddig 34 pontot, hogy közben nem is akármilyen skalpokat gyűjtöttünk. Nagyon fontos lesz, hogy miként alakul a bajnokság következő évi szakaszának eleje, de úgy érzem, nagyon jó úton halad a Kisvárda.”

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Kérdés, kivel masírozhat tovább ezen az ösvényen az ősz meglepetéscsapata. A Puskás Akadémia elleni mérkőzéssel Erős Gábor megbízatása lejárt, és biztosra vehető, hogy marad a klub kötelékében, de kérdés, milyen minőségben. Újabb vezetőedző munkájához kell majd asszisztálnia, vagy marad ő a „főnök”, és a személyével kapcsolatosan felvetődő licencproblémákat orvosolják valamilyen, elsősorban házon belüli megoldással a kisvárdaiak?

„Hatalmas megtiszteltetés, de legalább ennyire embert próbáló is volt nekem ez az időszak – összegzett Erős Gábor. – A saját bőrömön tapasztaltam meg, nem kis felelősséggel is jár ez a feladat, ám nagyon élveztem. Nagy segítséget jelentett nekem, hogy a játékosok végig partnerek voltak a közös munkában, és ha valaki az elején felajánlja, hogy az öt mérkőzésen tizenegy pontot szerzünk, akkor azt aláírtam volna. A folytatásról még nem tudok mit mondani, abban egyeztünk meg, hogy az öt mérkőzés letelte után beszélünk majd erről. Most a jól megérdemelt pihenő jön, és ilyen teljesítmény után igazán szép lehet a karácsonyunk, a többit pedig meglátjuk.”

NB I, 2021–2022, 17. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
December 18., szombat
Ferencvárosi TC–Budapest Honvéd 1–0
Budapest,Groupama ArénaIványi Zoltán
7011
MTK Budapest–Paksi FC 1–4
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
700
Mol Fehérvár FC–Mezőkövesd 1–0
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóKarakó Ferenc1276
December 19., vasárnap
Kisvárda–Puskás Akadémia 1–1Kisvárda,Várkerti StadionBerke Balázs1890
Gyirmót FC Győr–Debreceni VSC 0–0
Gyirmót,Alcufer StadionErdős József811
ZTE FC–Újpest 2–0
Zalaegerszeg,ZTE ArénaBognár Tamás1088
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 16 11 2 3 32–12 +20 35
2. Kisvárda 17 10 4 3 31–17 +14 34
3. Puskás Akadémia 16 9 4 3 25–18 +7 31
4. Mol Fehérvár 17 8 5 4 23–18 +5 29
5. Zalaegerszegi TE 17 6 5 6 25–33 –8 23
6. Mezőkövesd 17 6 4 7 19–27 –8 22
7. Paksi FC 17 6 3 8 42–36 +6 21
8. Budapest Honvéd 17 6 2 9 30–32 –2 20
9. Debreceni VSC 17 4 6 7 30–29 +1 18
10. Újpest FC 17 4 5 8 24–30 –6 17
11. MTK Budapest 17 4 3 10 13–31 –18 15
12. Gyirmót FC Győr 17 3 5 9 17–28 –11 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik