FFT: 12 történelmi személy, akikről futballcsapatot neveztek el Magyarországon

Vágólapra másolva!
2020.05.28. 14:45
Hadvezérek, fejedelmek, gladiátor, akik sohasem gondolták volna, hogy évszázadokkal haláluk után 22 ember fog kergetni egy gömb alakú bőrgolyót az ő nevükben. Amikor Kinizsi támad Dózsa, Kossuth pedig Spartacus ellen.

Ízelítő a cikkből: Ízelítő a cikkből:

II. Rákóczi Ferenc (1676–1735)
A mai olvasónak elsőként nyilván az NB I-es csapat, a Kaposvári Rákóczi ugrik be, de manapság további hat alsóbb osztályú klub viseli nevében a labancok rémét (OMTK Rákóczi Vasas SE, Nagybánhegyesi Rákóczi SE, Tiszabábolna Rákóczi SE, Szőregi Rákóczi SE, Rákóczi SE Inke, II. Rákóczi Ferenc SE). A magyar futballtörténelemben csaknem húsz klub nevében szerepelt korábban Rákóczi neve, jórészt megyei bajnokságban szereplő mezővárosok egyesületében (a három fővárosi kivétel a MOVE Pesterzsébeti Rákóczi, a VIII. Kerületi Rákóczi és a Honvéd Rákóczi Ferenc SE). De a Kaposvári Rákóczi volt az első, 1923-ban alapították Rákóczi SC néven, és a név akkor sem veszett ki a futballpályákról, amikor a nagy gazdasági világválság idején a csapat nagy része Dél-Amerikába távozott: Buenos Airesben megalapították az argentin Rákóczit.

Spartacus (Kr. e. 109–71)
Talán sokan nem gondolnák, de a magyar futballklubok névadási gyakorlatában nem egy hazai nemzeti hős, hanem a trák gladiátor volt a legfőbb ihletforrás. Spartacusról megszámlálhatatlan mennyiségű csapatot neveztek el 1952 óta (a Vas megyei II. osztályban szereplő Szombathelyi Spartacus volt az első fecske), jelenleg is nyolc csapatnévben szerepel a capuai gladiátoriskola növendéke (Nyíregyháza Spartacus FC, Rakamazi Spartacus, Szolnoki Spartacus, Kisbéri Spartacus SE, Erzsébeti Spartacus MTK LE II, 3R Spartacus Calcio SE, Pécsváradi Spartacus, Kiskunhalasi Spartacus SE). Ha valamelyik megéli centenáriumát, sejtésünk szerint nem fogják követni abban a Vasast, hogy a Romát látják vendégül...

Bocskai István (1557–1606)
Az élete utolsó évében előbb erdélyi, majd magyar fejedelem, végül magyar király a hajdúkat vezette a Habsburg-ellenes felkelésben (1604–1606), így nem csoda, hogy szinte csak hajdúsági klubok nevezték el magukat Bocskairól (kivétel a Békéscsabai MÁV Bocskai). A térség centrumának, Debrecennek már 1926-tól volt Bocskay nevű csapata (érdekes módon akkor néhány évig y-nal írták), ma viszont már Hajdú-Bihar megyében is a Vámospércs Bocskai SE az egyetlen őrzője a névnek. Debrecenben 1970 óta nincs a nevében Bocskait feltüntető csapat, az elmúlt 40 évben csak a hajdúszoboszlói, hajdúböszörményi, hajdúhadházi és a vámospércsi futballcsapatok nevében tűnt fel a híres hadvezér neve. Emellett Bocskai közvetett módon az egyik legnépszerűbb horvát csapatnál is névadó volt, hiszen a Hajduk Split elnevezés nem születhetett volna meg a hajdúk letelepítése nélkül.

A teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik