Mezőkövesd: a szép tavaszhoz kicsi rendrakás kell

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2018.12.29. 13:25
null
Kétszer is jócskán megszorongatta az aranyra hajtó Ferencvárost a Mezőkövesd Zsóry, ám egyszer sem tudott ellene legalább egy pontot szerezni (Fotó: Földi Imre)
Kiesőjelöltből stabil középcsapattá erősödött a Mezőkövesd Zsóry, ám az igazán kiemelkedő szerepléshez a mérkőzések végén sem lankadhat a játékosok figyelme.

 

 

A futball egyik legnagyobb igazsága – vagy közhelye –, hogy a mérkőzés addig tart, ameddig a játékvezető le nem fújja. A csapatoknak végig kell bírniuk erővel, összpontosítással, egyébként fontos pontot, pontokat hullajthatnak el.

Akárcsak a Mezőkövesd. A kövesdiek összességében remek őszi szezont tudhatnak maguk mögött. Egy évvel korábban tizennyolc forduló után 15 pont állt a nevük mellett, s a tabella utolsó helyén szerénykedtek. Idén a bajnokságnak ugyanebben a szakaszában 24 pontot gyűjtöttek – ez a hetedik helyhez elegendő. Az örömbe azonban kis üröm vegyülhet, mivel a pályán mutatott játék ennél magasabbra is repíthette volna az együttest, ha a futballisták figyelme nem hagy ki rendszeresen a 85. perc után.

Mire gondolunk? A bajnokság 2. fordulójában a Mezőkövesd Debrecenbe utazott, és bár a 87. percig 1–0-ra vezetett, a vége 1–1 lett. A gárda hasonló módon szalasztotta el az Újpest (1–1), az MTK Budapest (2–2) és a hajdúságiak (újbóli) legyőzését, illetve hagyta kicsúszni kezéből a Ferencváros elleni gól nélküli döntetlent (0–1). Az utolsó pillanatokban elbukott pontok száma összesen kilenc, ezt „jóváírva” a mezőkövesdiek a harmadik helyen állnának, egyetlen ponttal a Mol Vidi mögött és hárommal a DVSC előtt.

Ezt azért fontos kiemelni, mert a Mezőkövesd ebben az idényben nem tartozik a kiesőjelöltek közé. A játékosokban és Kuttor Attila vezetőedzőben adva van a lehetőség ahhoz, hogy a klub történelmének legjobb élvonalbeli helyezését érjék el az idény végeztével. Az eddigi rekord a 2016–2017-es bajnoksághoz kapcsolódik: kilencedik hely és negyven pont.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

VÉLEMÉNY
Farkas Balázs, a Mezőkövesd korábbi játékosa: „A Mezőkövesd eredményei önmagukért beszélnek. Kuttor Attila a Vidi utánpótlásából érkezett a klubhoz, és mostanra egyértelműen bebizonyosodott, sokkal testhezállóbb feladat neki felnőttekkel dolgozni. Az, hogy egy közepes keretből olyan csapatot épített fel, amelynek jelenleg nincsenek kiesési gondjai, egyértelműen az ő és a stábja munkáját dicséri. Érdekes volt az ősz folyamán André Alves helyzete, aki korábbi gólkirályként, valamint a magyar élvonal elmúlt tizenöt évének kiemelkedő csatáraként alig jutott játéklehetőséghez. Ez is arra utal, hogy ma már Mezőkövesden sem lehet úgy játszani támadóként, ha valaki nem vesz részt a védekezésben. Kuttor Attilára játékosként is jellemző volt, hogy szeretett visszahúzódva futballozni, ugyanezt a felfogást adja át csapatának.”

A csapat őszi szereplése alapján ez egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat. A játékosállomány természetesen fejleszthető, de a szakmai stáb a jelenlegivel is jól működik együtt. Ebben fontos szerepet játszik az is, hogy Kuttor Attiláék az elmúlt másfél évben jó érzékkel erősítettek. A Kisvárdáról érkező Cseri Tamás fénykorát éli, ha tíz évvel fiatalabb lenne, zsongana a feje a külföldi klubok szerződésajánlataitól. A Belgiumból februárban szerződtetett Sztefan Drazsics tavasszal és ősszel is fontos gólokkal segítette csapatát. A nyáron a Puskás Akadémiától kölcsönbe visszatérő Molnár Gábor négy fordulón keresztül nemcsak a csapat házi góllövőlistáját vezette, hanem az OTP Bank Ligában is ő volt a legeredményesebb.

Annak ellenére, hogy a Mezőkövesd a biztos védekezésre építi játékát, támadásai hatékonysága miatt sincs szégyellnivalója. Sőt az élvonal tizenkét csapata közül a Mezőkövesd szerezte a negyedik legtöbb gólt (huszonötöt), ugyanannyit, mint a dobogó alsó fokán telelő Debrecen. Ha tehát Kuttor Attila a téli felkészülés alatt kicsit rendet rak játékosai fejében, szép tavasz várhat a csapatra. Hogy mennyire szép, leginkább attól függ, mikor tudatosul a játékosokban, hogy többre hivatottak annál, mintsem hogy a kiesés ellen küzdjenek. Ettől még persze kérdés marad, hogy az előző idény végéhez hasonlóan elengedik-e magukat, vagy küzdenek a minél jobb helyezésért. Ha utóbbit választják, csapatuk szerezhet még meglepetéseket.

 

FÉNY: Talán az idény legjobb döntése volt Molnár Gábor kölcsönvétele a Puskás Akadémiától. A 24 éves támadó 2014 és 2017 között már a klub alkalmazásában állt, és visszatérve talán élete legjobb őszét tudhatja maga mögött. Tizennégy bajnokin összesen hét gólt szerzett (egyet még felcsúti színekben), eredményes játékára csapatának a folytatásban is nagy szüksége lesz.
ÁRNYÉK: Mezőkövesden valószínűleg mindenki többet várt André Alvestől. A brazil támadó, az NB I korábbi gólkirálya három bajnoki találkozón pusztán 49 percet töltött a pályán, egyedül a Fővárosi Vízművek elleni Magyar Kupa-mérkőzést (5–0) játszotta végig. Nem csoda, ha a klub és a futballista útjai az őszi szezon végeztével elváltak egymástól.

 

 

MINIINTERJÚ: CSERI TAMÁS, A MEZŐKÖVESD ZSÓRY TÁMADÓJA
– A Nemzeti Sport rangsorában az ősz ötödik legjobb mezőnyjátékosa lett, a jobb oldali támadók között az első. Büszke az eredményre?
– Természetesen jólesik az elismerés, örülök, ha az újságírók kiemelkedőnek tartják a teljesítményemet. Ami engem illet, nem mondom, hogy elégedett vagyok a játékommal, de azt sem, hogy elégedetlen. Mindig van bennem egy kis hiányérzet.

– Az idény első felére nem lehet sok panaszuk. A Mezőkövesd tavaly a tabella utolsó helyén telelt, most hetedik.
– Igen, de talán csapattársaim nevében is beszélhetek, ha azt mondom: kicsit jobb szereplésben bíztunk. Rengeteg pontot vesztettünk el a mérkőzések utolsó perceiben, ha kicsit nagyobb odafigyeléssel futballozunk, még előrébb állhatnánk. De azért csalódottak sem vagyunk, sokkal megnyugtatóbb úgy várni a tavaszt, hogy nem kell a kiesés elől menekülnünk.

– Ezek szerint biztosra veszi
a bennmaradást?
– Ezt így nem jelenteném ki, csak ha majd meghúzzák alattunk a vonalat. Ugyanakkor úgy érzem, sok van még ebben a csapatban, az idény végén szeretnénk a mostaninál is jobb helyen, akár az első négyben végezni.

– Hogyan néz ki a csapat téli felkészülése?
– Január harmadikáig kaptunk pihenőt. A hónap során edzőtáborba utazunk, majd remélhetőleg hasonló vagy még jobb formában folytatjuk.

 

ÉRDEKESSÉGEK
Dombó Dávid október végi, Paks ellen elkövetett hibája (1–2) után került a kapuba Szappanos Péter, aki a csapat utóbbi hat bajnoki mérkőzését végigvédte. A 28 éves kapus két találkozót (a Mol Vidi és az Újpest ellenit) kapott gól nélkül hozott le.
Hullámzó őszt tudhat maga mögött Koszta Márk, aki pályán töltött 624 perce alatt három góllal segítette együttesét. A támadó a bajnokság elején kezdőként, később csereként jutott szóhoz, majd amikor ismét formába lendült, megsérült, s csapata utolsó három őszi mérkőzését ki kellett hagynia.
Tizennyolc bajnoki mérkőzésen 1620 percet töltött a pályán, azaz minden találkozót végigjátszott Robert Pillár. A védelem alapembere ezalatt két sárga lapot gyűjtött be, a Puskás Akadémia szeptemberi legyőzéséből (2–0) góllal vette ki a részét.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik