FTC: Lobanovszkij bűvöletében – ilyen stílusú edző Rebrov

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2018.08.23. 14:11
null
A Dinamo Kijevnél katonás rend volt az edzéseken, de Szerhij Rebrov módszereit szerették a labdarúgók (Fotó: Imago)
Szerhij Rebrov játékos-pályafutását nagyjából mindenki ismeri, edzői karrierje alapján a többség esetleg a trófeáit tudja felsorolni – bemutatjuk, milyen stílusú szakvezetőt kapott a Ferencváros. 

 

Szerhij Rebrov kritikusai szerint a Dinamóval nyert bajnoki címeiben az is szerepet játszott, hogy az ukrajnai konfliktus miatt a fő rivális Sahtar Donecket száműzték otthonából. Ez persze leegyszerűsítés és nem is feltétlenül igaz, illetve a jó európai kupaszereplést sem magyarázza, ám a legendához jócskán hozzátesz, hogy az évekig egyeduralkodó doneckieket irányító Mircea Lucescu szerint a fővárosiakat segítette a kaotikus helyzet (erre Szerhij Rebrov azzal válaszolt, csak a gyengék keresnek ilyesféle kifogásokat).

A Fradi új edzője pályafutása befejeztével 2009-ben tért vissza régi sikerei helyszínére, a Dinamo Kijevhez, s az utánpótlásban kezdett el dolgozni, miközben edzői papírjait is megszerezte. Idővel a vezetőedző Jurij Szemjon, majd pedig utóda, Oleg Blohin segítője lett.

S ha már Blohin...

A Dinamo és az egykori szovjet-ukrán futball egyik legnagyobb legendája sokáig álmodozott arról, hogy a kijevieket irányíthassa, ám regnálása nagyon félresikerült. A korábbi kiváló csatár állítólag – segítőjével ellentétben – nem találta meg a hangot játékosaival, de ami még rosszabb, az eredmények sem jöttek. Első idényében harmadik lett a Dinamóval, a következő évadban (2013–2014) pedig a negyedik helyen végzett a csapat.

A szezont már Szerhij Rebrovval fejezte be az együttes, s vele a kupát megnyerte az ősi rivális Sahtar Doneck ellen. Igor Szurkisz, a csapat első embere egyébként csak ideiglenes edzőnek akarta a kijevi ászt, úgy volt vele, hogy a nyáron nevesebb és tapasztaltabb szakembert ültet le a kispadra, ám az ESPN beszámolója szerint Dieumerci Mbokani, a csapat sztárcsatára bement az elnök irodájába és elmondta neki, a játékosok azt szeretnék, ha az ifjú szakvezető maradna.

A beszámolók alapján egy Blohinhoz képest kevésbé merev, de ha kell, nagyon is szigorú szakember képe rajzolódik ki előttünk, aki egyébként gyorsan megtalálta a közös hangot játékosaival, több kritikus forrás ellenben úgy látja, Kijevben a taktikáért elsősorban segítője, a spanyol Raúl Riancho volt a felelős, aki aztán 2016-ban az ukrán válogatott élére kinevezett Andrij Sevcsenko segítője lett.

Jurij Szemjon mellett utolsó játékoskori klubja, a Rubin Kazany vezetőedzője, Kurban Bergyijev is nagy hatással volt az FTC szerdán kinevezett edzőjére, de korántsem akkorával, mint az ukrán edzőlegenda, a maga korában újítónak tartott Valerij Lobanovszkij – ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy húsz évvel ezelőtti módszerekkel dolgozna, de a mentalitásról, a munkához való hozzáállásról sokat elárulhat. Hősünk nem rest tanulni másoktól, 2015 telén például pihenés helyett a Manchester Cityhez utazott, hogy edzéseket látogasson, és Jürgen Klopp regnálása során a Dortmundnál is megfordult.

Bárhogy is legyen, Igor Szurkisz nem bánta meg a kinevezését: a Dinamo Rebrov első teljes edzői idényében (2014–2015) veretlenül lett bajnok, a kupát is megnyerte, míg az Európa-ligában a negyeddöntőig menetelt. Második évében a bajnoki címvédés mellett, BL-nyolcaddöntőig (1999 után először) jutott az együttes, ahol a Manchester City állta az útját.

Utolsó szezonjában ugyan nem sikerült megismételni a korábbi sikereket, a vezetőség ennek ellenére marasztalta volna, de Szerhij Rebrov úgy döntött, szerződése lejártával távozik. Ekkor következett a szaúdi kitérő az al-Ahlinál, amely mindössze egy idényen át tartott. Ez sem sikerült rosszul, de a vezetőség nem nézte el, hogy a gárda egy ponttal a bajnok al-Hilal mögött zárta a bajnokságot, miközben az Ázsiai BL csoportköréből veretlenül jutott tovább.

Most a Ferencváros következik. Az edzői portré alapján egyvalami biztosan megjósolható: munkából, terhelésből nem lesz hiány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik