Tanmese – Sinkovics Gábor jegyzete

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.01.17. 23:23

Lehet-e tudni előre, mi a helyes döntés?

Van-e biztos út, tuti tipp a jövőre nézve? Vagy mindent a sors keze irányít?

Ha annak idején Mick Jagger néhány hasonszőrű remek fickóval nem alakít zenekart, ha később Bill Gates nem lát hozzá korszakalkotó tevékenységéhez, és ha Mark Zuckerberg nem rukkol ki zseniális ötlettel, újítással, mi ma valamilyen elektromos kütyüt nyomogatva nem levelezünk a feleségünkkel, a szeretőnkkel, s közben a háttérben nem szól a Rolling Stones. Elég-e a tehetség a sikerességhez?

Filkor Attilára már aprócska gyerekként azt mondták, ügyes fiú, igazi talentum lakozik benne. Mást sem hallott naponta, mint hogy sokra viheti, a tehetsége révén majd igazi sztár válik belőle. Aztán egy szép napon a jóslat valóra vált, az ifjú legényt egyszer csak szerződtette az Internazionale. Az a klub, amely számos honfitársunk rajongását is kivívta az évtizedek során, amely a hatvanas években a világ legjobb csapatának számított Helenio Herrerával a kispadon, a tökélyre fejlesztett catenaccióval, Giacinto Facchettivel és Sandro Mazzolával. És a mi fiunk egyszer csak bemutatkozhatott az Inter felnőttcsapatában, még ha nem is tétmeccsen, de az akkori edző, Roberto Mancini pályára küldte Filkor Attilát, miközben ugyanolyan fekete-kék mezben szaladgált mellette többek között Zlatan Ibrahimovic és Luís Figo is.

Itthon mindenki Filkor Attilát irigyelte. Csoda-e, ha tizennyolc esztendősen már a magyar válogatottban is bemutatkozhatott? Várhidi Péter volt a szövetségi kapitány, a naptár 2007-et mutatott, és a nemzeti csapat 2–0-ra legyőzte Lettországot egy ciprusi edzőtáborozás során.

Majd’ tíz év telt el azóta…

Filkor Attila messze került Milánótól, messze az Intertől, messze a válogatottól – és igen messze az álmaitól.

A legutóbb Gyirmóton, az első osztály sereghajtójánál futballozó csatár elköszönt a klubjától, és a hírek szerint újra külföldre vágyik. Az ő pályafutását végignézve megint lehet vitatkozni azon, jó-e, ha az ügyes magyar gyerek minél előbb külföldre szerződik. Ez a helyes út, vagy előbb itthon kellene bizonyítani, megerősödni, erőt, rutint, önbizalmat szerezni?

Lehet-e tudni előre, mi a helyes döntés?

Mick Jagger talán tudja rá a választ – Filkor Attilának alighanem gondolkodnia kellene rajta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik