Van, amiben a Vidi a legrosszabb, másban a legjobb; fradista mesterlövészek - gólelemzés

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2012.12.10. 15:15
null
Kontrázni készül a Vidi – ebben a „műfajban” a fehérváriak az NB I legjobbjai közé tartoztak; az itt éppen szerelni próbáló Böde (13) több statisztikai mutatóban is kimagaslott (Fotó: Fuszek Gábor)
Az előző szezonban 17 forduló elteltével 382 gól esett a labdarúgó NB I-ben, az idén ősszel ugyancsak 17 fordulót követően 350. Részletes statisztikai elemzésünkben – amely során minden egyes találatot újra végignéztünk és kategorizáltunk – kivesézzük a gólokat. Szabadrúgásból az Újpest és a Ferencváros volt a legeredményesebb, ugyanakkor szögletből a Fradi kapta a legtöbb gólt, míg a Videoton az egész szezonban mindössze háromszor talált a kapuba az első félidőben. A legközelebbről a Debrecen szerezte a góljait, Böde Dániel a fejes király, Kurucz Pétert mattolták a legtöbbször. 350 találat, és, ami mögötte van – gólelemzés.

 

Amint azt fenti bevezetőnkben már említettük, az előző szezon ugyanezen időszakához képest ugyan csökkent a gólok száma, de más tekintetben fontos változás nem igazán mutatkozik. Ezúttal is a gólok közel tizenöt százalékát szerezték a csapatok fejjel (52-t, ami 14.85 százaléknak felel meg), a találatok több mint harminc százaléka született rögzített helyzetből, azaz szabadrúgás, szögletrúgás vagy bedobás után, illetve tizenegyesből (108 gól, 30.8 százalék), és a gólok átlagos távolsága sem sokat változott, tavaly ősszel 10.11 méter volt ez a szám, most 10.23.

KEVESEBB GÓL, KEVESEBB KONTRA = CSÖKKENŐ TÁMADÓKEDV?

Az előző év hasonló időszakához képest jelentős csökkenést – a teljes találatszám mellett – a kontragólok mennyiségében tapasztaltunk. 2011 őszén már 15 forduló alatt jóval több kontragól (67) született, mint most 17 kör elteltével (45). A több mint 17 százalékos eltérés pedig már magyarázható játékfelfogásban, taktikában mutatkozó különbségekkel.

Egyre kevesebb csapat vállalja fel a nyílt támadójátékot, azt a totális futballt, amelyben a szélső védők és a védekező középpályások is végig követik az akciókat és gólhelyzetbe is tudnak kerülni. Talán nem véletlen, hogy ha a teljes góllövőlistát nézzük, akkor csak elvétve találunk védők által szerzett gólokat. Ebben a tekintetben a Ferencváros és a Kecskemét áll az élen három-három, védő által szerzett góllal, míg a Győr a védekező középpályások posztján volt a legeredményesebb, köszönhetően Djordje Kamber öt találatának.

KONTRÁBÓL SZERZETT GÓLOK
MTK 7 gól
Videoton 5
Győri ETO 3
Debrecen 3
Eger 3
Pápa 3
Haladás 3
Paks 3
Ferencváros 2
Újpest 2
Diósgyőr 2
Bp. Honvéd 2
Siófok 2
Kaposvár 2
Kecskemét 2
Pécs 1
ÖSSZESEN 45

Ha pedig kevésbé nyílik ki egy csapat, akkor kevesebb a lehetőség a kontrára. Nem meglepő, hogy a második legtöbb kontragólt (ötöt) éppen a Ferencváros kapta. A zöld-fehérek holland vezetőedzőjéről, Ricardo Monizról köztudomású, hogy a feltétel nélküli támadófutball híve, még azon az áron is, hogy így fellazulhat a csapat védelme.

Ugyanakkor a kontrázás, illetve a kontrák hárítása egy fajta képességet is feltételez, hiszen támadásban és védekezésben is megfelelő gyorsaságot kíván meg a játékosoktól. Alighanem ez a gyorsaság is hiányzott a legtöbb kontragólt kapó (hatot) siófoki védelemből, viszont a hét kontragólt szerző MTK-nak és a gyors ellentámadásokból ötször eredményes, a „műfajt" az Európa-ligában tökélyre fejlesztő Videotonnak megvoltak az ilyen akciókhoz szükséges játékosai.

A kék-fehéreknél Csiki Norbert, Kanta József és Könyves Norbert is nagy mestere a gyors visszatámadásoknak, ahogy a Videotonnál is több játékosról elmondhatjuk ugyanezt, például Gyurcsó Ádámról, Kovács Istvánról vagy éppen Nikolics Nemanjáról.

A FRADI JÓL ÁLL A SZABADRÚGÁSOK TERÉN, DE SOK GÓLT KAP SZÖGLETBŐL

KÖZVETLEN SZABADRÚGÁSBÓL SZERZETT GÓLOK
Újpest 3
Ferencváros 3
Pécs 2
Siófok 2
Kaposvár 2
Diósgyőr 1
Videoton 1
Győri ETO 1
MTK 1
Kecskemét 1
Paks 1
ÖSSZESEN
18

A gól megoszlásának egy másik szempontja, hogy rögzített szituációból vagy akcióból született-e. Tavaly 17 forduló alatt 124 gól esett rögzített helyzet után, ebből 42 tizenegyest, 38 szögletet, 19 közvetett, 17 közvetlen szabadrúgást, 8 pedig bedobást követően. Ebben az idényben eddig 108 rögzített szituációból született gólnál járunk. Ebből 41 esett büntetőből, 26 szöglet, 19 közvetett, 18 közvetlen szabadrúgás, 4 pedig bedobás után.

Ebből most elsősorban a szabadrúgásokat emelnénk ki néhány szóban külön is (a tizenegyesekkel cikkünk második részében foglalkozunk). Az 1990-es években szinte minden egyes csapatnál volt kiemelkedő szabadrúgáslövő, még külön posztokra is lehetett osztani őket. A védők közül Váczi Dénes, Nagy Tibor, Plókai Attila, a középpályások közül Véber György, Miriuta Vasile, Illés Béla, a csatárok közül pedig Szarvas János, Fischer Pál, Kulcsár Sándor számított igazi mesterlövésznek – hogy csak néhányat említsünk. Ma a teljes mezőnyben kevés az igazi specialista.

SZÖGLETBŐL
SZERZETT GÓLOK
KAPOTT GÓLOK
Győri ETO 5 Ferencváros 5
Ferencváros 3 Haladás 3
Kecskemét 3 Bp. Honvéd 3
Debrecen 3 MTK 3
Paks 2 Kaposvár 2
Bp. Honvéd 2 Siófok 2
MTK 2 Debrecen 2
Haladás 2 Eger 1
Diósgyőr 1 Újpest 1
Újpest 1 Videoton 1
Kaposvár 1 Pécs 1
Pécs 1 Kecskemét 1
Paks 1
ÖSSZESEN 26 ÖSSZESEN 26

A legtöbb gólt közvetlen szabadrúgásból az Újpest és a Ferencváros lőtte, egyaránt hármat-hármat. Ellenben öt csapat, köztük a bajnoki címvédő DVSC-Teva egyetlen gólt sem ért el ebben a kategóriában. Az Újpest mindhárom szabadrúgásgólját Kabát Péter szerezte. A Ferencváros kimondottan jól áll ezen a téren, ugyanis a három gólt három különböző labdarúgó lőtte: Józsi György, Orosz Márk és Máté János.

Szögletekből a Győr volt a legeredményesebb öt találattal, míg szögletből a legtöbb gólt, szintén ötöt, a Ferencváros kapta. Ez utóbbi azért érdekes, mert a Fradi a 2012-es tavaszi szezonban is a legtöbb gólt kapta szögletből, akkor négyet. Ezek szerint továbbra is az NB I egyik legalacsonyabb kapusának, a 186 centis Jova Leventének, illetve az általa dirigált védelemnek jelenti a legtöbb problémát a sarokrúgások semlegesítése.

 

BÖDE A FEJES KIRÁLY, A DEBRECEN SZEREZTE LEGKÖZELEBBRŐL A GÓLJAIT

FEJESBŐL SZERZETT GÓLOK – ÉLCSOPORT
Böde Dániel (FTC) 4
Djordje Kamber (Győri ETO) 3
Kabát Péter (Újpest)
2
Varga Roland (Győri ETO) 2
Kenesei Krisztián (Haladás) 2
Torghelle Sándor (Videoton) 2
Vernes Richárd (Bp. Honvéd) 2

A szabadrúgások és a szögletek valamelyest összefüggnek a szerzett gólok távolságával, illetve a fejes gólokkal.

Aligha véletlen, hogy a szabadrúgások terén kiemelkedő Ferencváros átlagosan 11.81 méterről szerezte a góljait, ami az MTK 13 métere után a második legnagyobb átlagos távolság. A legközelebbről, nyolc méterről a Debrecen szerezte góljait.

A ferencvárosiak hét találattal a legeredményesebbek voltak a büntetőterületen kívülről. A játékosok közül a legtöbb büntetőterületen kívüli gólt – hármat-hármat – az újpestiek szabadrúgás specialistája, Kabát Péter és a győri Koltai Tamás jegyezte.

A tizenhatoson kívüli legtöbb gólt, egyaránt ötöt, a Pápa, a Siófok és az Újpest kapta, míg az ötösön belüli legtöbb találatot, kilencet, a Haladás érte el.

A szögletből kimagasló győriek szerezték a legtöbb fejes gólt, hetet, a legtöbbet pedig a Siófok kapta, szintén hetet. A játékosok közül Böde Dániel (Ferencváros) volt a legeredményesebb, nyolc góljából négyet szerzett fejjel.

A GYŐR MINDEN OLDALRÓL VESZÉLYES

GÓLOK ÁTLAGOS TÁVOLSÁGA
MTK 13 méter
Ferencváros 11.8
Siófok 11.7
Kaposvár 11.3
Győri ETO 10.7
Pécs 10.4
Újpest 10.1
Videoton 10.1
Bp. Honvéd 9.55
Paks 9.55
Haladás 9.42
Kecskemét 9.28
Eger 9.21
Diósgyőr 9.07
Pápa 9
Debrecen 8
ÁTLAG 10.2

A távolság után nézzük meg azt is, hogy melyik csapat honnan, melyik oldalról szerezte a legtöbb gólt, és érdekes adat az is, hogyan oszlanak meg a jobb és bal lábas gólok.

A bal oldalról vezetett, gólt érő akciók sorában nyolc eredményes támadással az Újpest végzett az élen, megelőzve az egyaránt hét-hét találatig jutott Paks, Győri ETO duót. Ugyanakkor a győriek a jobb szélen is az élmezőnyben végeztek, hét találattal a harmadik helyen a Péccsel és az Újpesttel holtversenyben, a legeredményesebb jobbról a Debrecen volt kilenc találattal, második helyen az MTK végzett nyolc góllal.

Ez a két adat is mutatja, hogy a balról Varga Rolanddal, jobbról általában Koltai Tamással rohamozó listavezető ETO egyik legnagyobb erőssége a szélsőjáték. Nem mintha középen sokkal gyengébb lenne a Győr, ugyanis ott is dobogós, második a tizenhat csapat közül a szerzett gólok alapján 14 találattal, egy góllal lemaradva az ebben a sorban első Honvédtól.

Az a tény, hogy a Győr a támadó harmad mindegyik részéről a legeredményesebb csapatok közé tartozik, nagyban megmagyarázza, miért Pintér Attila csapata áll a tabella élén, méghozzá a legtöbb szerzett góllal (35).

Középről és bal oldalról egyaránt a Siófok kapta a legtöbb gólt (16, illetve 10 találatot), míg jobbról a Kecskemét (10 találat).

Jobb lábbal Délczeg Gergely (Bp. Honvéd) volt a legeredményesebb kilenc góllal, míg ballal Goran Marics (Lombard Pápa) hat találattal. Érdekesség, hogy a fentebb bal szélsőként említett győri Varga Roland bal lábbal csak két gólt szerzett, hatszor jobbal talált be. Hozzá hasonlóan a debreceni Adamo Coulibaly is igazi „kétlábas” csatár, ballal négy, jobbal hét gólt szerzett.

A VIDEOTON CSAK HÁROM GÓLT SZERZETT AZ ELSŐ FÉLIDŐBEN

Következő „menüpontunk" a gólok időbeli megoszlása. A legtöbb találat (68) az utolsó negyedórában, a 76. és a 90. perc között született, igaz, a 61. és a 75. perc között csak eggyel esett kevesebb (67).

Az első negyedórában a Győr (6 gól), a 16–30. percben a Honvéd (7), a 31–45. percben a Paks (9), a 46–60.-ban a Haladás (7), a 61–75.-ben a Debrecen és a Videoton (7-7), a 76. és a 90. perc között pedig ugyancsak a Videoton és a Ferencváros (8-8), míg a rendes játékidő hosszabbításában a Győr és az MTK (3-3) volt a legeredményesebb.

A szerzett gólok időbeli megoszlása
A szerzett gólok időbeli megoszlása

 

Érdekes, hogy a Győr góljai egyenletesen eloszlanak a mérkőzések különböző szakaszai között, a csapat minden hosszabb periódusban szerzett legalább négy gólt, az első játékrészben összesen 17-et, a másodikban 18-at. Ezzel szemben a Videoton például a teljes őszi szezonban mindössze három gólt szerzett az első félidőben (1-15. percben egyet, a 16-30. perc között kettőt), ez a legkevesebb a mezőnyben, a fehérváriakat eggyel előzi meg az első félidőben szerzett gólok tekintetében az Eger. Ugyanakkor a második félidőben, a Győrrel és a Ferencvárossal holtversenyben a fehérváriak a legeredményesebbek.

A kapott gólok időbeli megoszlása
A kapott gólok időbeli megoszlása

 

KURUCZ KAPTA A LEGTÖBB GÓLT, KIEMELKEDŐ A BÖDE, JENNER PÁROS

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Adamo Coulibaly (DVSC-Teva)11 gól
2. Kabát Péter (Újpest) 10 gól
2. Varga Roland (Győri ETO) 10 gól
4. Délczeg Gergely (Bp. Honvéd)
9 gól
5. Böde Dániel (Ferencváros)
8 gól
5. Koltai Tamás (Győri ETO) 8 gól
5. Németh Norbert (Eger)
8 gól
5. Nikolics Nemanja (Videoton) 8 gól
5. Goran Marics (Lombard)
8 gól

Végezetül néhány, játékosokra bontott statisztikai adat. A legtöbb gólt, 11-et Adamo Coulibaly jegyezte, a legtöbb gólpassz (hat) a kispesti Souleymane Diaby és a győri Pátkai Máté nevéhez fűződik.

A legeredményesebb kapcsolat Böde Dánielé és Julian Jenneré volt, kettejük összjátékából négy gólt is szerzett a Ferencváros, mind a négy alkalommal Jenner volt a feladó, Böde a befejező.

A holland támadó egyébként kiváló őszt zárt, hiszen szezon közben érkezett a csapathoz, szeptemberben a Haladás ellen lépett először pályára az NB I-ben, de ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy a legtöbb gólpasszt adók közé kerüljön, öt assziszttal és szerzett egy gólt is.

A legtöbb gólt a siófoki Kurucz Péter kapta (26-ot), míg Tomás Tujvel és Nenad Novakovics csak egyszer-egyszer kapitulált. Kurucz 12 meccsen kapott 26 gólt, viszont a Videotonban Tujvel, illetve a Debrecenben Novakovics csak egy-egy találkozón védett.

Ez volt az NB I 2011–2012-es szezonjában született 350 gól „rövid” története. Vagy legalábbis annak első része. A keddi folytatásban a büntetőkből született gólokat, illetve az öngólokat elemezzük!

 

A STATISZTIKAI ADATOKAT ÖSSZEGYŰJTÖTTE: BACSKAI JÁNOS, HEGYI TAMÁS, NAGY PÉTER, PÓR KÁROLY, T. SZABÓ GÁBOR

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik