Női kosár: Értelmet nyert ez az idény – Djokics Zseljko

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2021.03.20. 11:20
null
Djokics Zseljko négyes döntőbe vezette a Szekszárdot (Fotó: fiba.com)
A női kosárlabda Európa-kupa négyes döntőjébe jutó Szekszárd edzője, Djokics Zseljko szerint a nemzetközi kupasiker értelmet adott az idénynek.

 

Aludt egyáltalán az éjszaka?
– Keveset. A legtöbbünk egyáltalán nem vagy maximum egy órát, ha aludt – válaszolta a Nemzeti Sportnak Djokics Zseljko, az Európa-kupában csütörtök este a török Ela­zig legyőzése után final fourba jutó Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzője. – Kayseribe érkezésünk óta nem sokat pihentünk, most kiengedtük a gőzt, s duplán ünnepeltünk, mert csapatkapitányunk, Theodoreán Alexandra pénteken lett harminc­éves. Én külön meg akartam lepni a csapatot. Hazafelé szülővárosomban, Újvidéken megálltunk egy hagyományos szerb ebédre, de olyan fáradt volt mindenki, hogy csendben és gyorsan zajlott az étkezés.

OLASZ MELÓ

Már azt is tudni lehet, hogy olasz ellenfél vár a Szekszárdra az április 9-i elődöntőben, ez a Reyer Venezia, amely a várakozásnak megfelelően legyőzte a Sepsiszentgyörgyöt. A tavaly még az Euroligában szereplő együttes most is roppant erős, hat légióst foglalkoztat, és a végső sikerre is esélyes, vagyis nagy kihívás előtt állnak a tolnaiak. A másik ágon a Valencia – a spanyolok a pletykák szerint megrendeznék a final fourt – a francia Carolo ellen      játszik az elődöntőbe kerülésért.

Mit jelent ez az eredmény? Hiszen mégiscsak az ön vezetésével érte el a klub a legnagyobb nemzetközi sikerét.
– Értelmet nyert ez az idény, amelyben sohasem tapasztalt bizonytalansággal szembesültünk, amit nagyon nem szeretek. A koronavírus miatt rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, a kapaszkodót a győri és a mostani buborék jelentette. Ezekben az együtt töltött napokban igazolódott, hogy van értelme a sok munkának. Büszke vagyok a csapatra, de a klub valamennyi alkalmazottja magáénak érezheti ezt a sikert, nekik is jár az elismerés. A final four új, történelmi jelentőségű kihívás lesz a játékosoknak és a klubnak is. Amikor idekerültem, azt szerettem volna elérni, hogy a város ne csak a jó bora, hanem a jó kosárlabdája miatt is ismert legyen.

Az előző két évadban megtört a lendületük, most viszont olyan eredményt értek el, mint előtte soha, megint szintet léptek.
– Öt éve dolgozom Szekszárdon, s minden évnek volt valami tanulsága. Valami újnak kellett ismét történnie, mint amikor 2017-ben először jutottunk a bajnoki döntőbe, vagy 2018-ban, amikor Magyar Kupát nyertünk Sopronban a későbbi Euroliga-ezüstérmes ellen. A csoda azért csoda, mert nem lehet állandóan megismételni, de most ismét csodát tettünk. Nekem azért különleges ez, mert a csapat betartotta a taktikai utasításokat, s az öt éve gyakorolt szisztéma megint eredményre vezetett. Valóban szintet léptünk, de nem elégszünk meg ennyivel, döntőbe szeretnénk jutni és tényleg élvezni a final fourt.

Mit adott a csapatnak DeWanna Bonner, a kétszeres WNBA-győztes klasszis, akit februárban igazoltak, és mindössze néhány nap közös munka után kulcsember volt a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is?
– Pillanatok alatt beépült a csapatba, amihez kellett az alázata és az akarata. Nem viselkedik primadonnaként, s jobbá tette a többieket is. Maja Skorics sérülése miatt vezért vesztettünk, ő pedig azonnal előlépett, és betöltötte ezt a szerepet. A törökök elleni mérkőzés utáni vacsorát befejezve felállt az asztaltól, megölelte Studer Ágnest, és azt mondta neki: ragyogóan játszottál. Ez is mutatja, hogy igazi sportember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik