Kosár: Nem tudom, a ligában bárkinek összejött-e hasonló érdem – Hanga

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.06.30. 09:50
null
Hanga Ádámot mentálisan viseli meg a bezártság, de a szezon utolsó, legfontosabb meccsére összpontosít (Fotó: Getty Images)
A Barcelona klasszisát, Hanga Ádámot mentálisan viseli meg a bezártság, de csapattársaival együtt a szezon utolsó, legfontosabb meccsére összpontosít, hogy bajnok lehessen.

 

– Hogy van az álla?
– Fáj, mert az állkapcsom nemcsak kiugrott a helyéről, be is gyulladt – mondta megkeresésünkre Hanga Ádám, a kedden a Baskonia ellen spanyol bajnoki döntőt játszó FC Barcelona 31 éves magyar válogatott játékosa, akit a vasárnapi, Burgos elleni győztes elődöntő második percében Vitor Benite könyökkel csúnyán állba vágott. – Ez van, most is regeneráló masszázson vagyok, megpróbálok a döntőre újra csúcsformába kerülni. Ez az utolsó meccs a szezonban, nem lehet tartalékolni.

Sima nem lesz...
A Barcelona és a Baskonia évek óta szoros csatákat vív egymással, így aztán izgalmas fináléra van kilátás. A két gárda előző tíz meccséből hatot nyert meg a Barcelona, négyszer győzött a vitoriai gárda, s kétszer is csak túlórában dőlt el a találkozó. A csoportkörben a Barca 81–75-re nyert, akkor Hanga Ádám, aki 2013 és 2017 között három és negyed szezont játszott a Baskoniánál, 15 pontot és hét gólpasszt jegyzett.

– Fárasztó az elmúlt időszak, mióta Valenciában vannak?
– Számomra inkább mentálisan volt nehéz, nem fizikailag. A koronavírus-járvány miatt három hete itt vagyunk bezárva, a családtól távol, ez viseli meg igazán az embert. De most jön az utolsó próbatétel, az egész éves jó teljesítményünkre feltehetjük a koronát – mert én úgy érzem, amit ebben az idényben produkáltunk, annak alapján megérdemelnénk a bajnoki címet. Ám egy meccsen ugye bármi megtörténhet... Nagyon vágyom az aranyéremre, szeretném a kislányaim nyakába akasztani, ha hazaértem, és elmondani nekik, emiatt nem látták apát három hétig...

– Mit érzett a Burgos játékosain, akik a klub legnagyobb sikerét érték el már azzal is, hogy bekerültek az elődöntőbe?
– Motiváltak és lelkesek voltak, de az elejétől kijött a két csapat közötti fizikai különbség. Egyszer volt egy fellángolásuk, de azt lehűtöttük... Összességében magabiztosan nyertünk.

– Beszédtéma volt az öltözőben a Real Madrid csoportkörös kiesése és az ezzel adódó óriási lehetőség?
– Természetesen, mint ahogy mindenhol Spanyolországban. Ám már előtte sem érdekelt minket, kit kell legyőznünk céljaink megvalósításához, a bajnoki címhez. Azt persze tudjuk, hogy így hatalmas lehetőségünk van az aranyra. Viszont a Baskonia kemény ellenfél, tudom, milyen elszánt, játszottam a csapatban.

Újra döntőben
A Saski Baskonia 2018 után ismét az aranyért játszhat az ACB-ligában, miután a vasárnapi, késő esti elődöntőben két ponttal legyőzte a házigazda Valenciát. A vitoriai klub eddig háromszor (2002, 2008, 2010) volt bajnok, a csoportkörben a Bilbaót, a Tenerifét és a Malagát verte meg, a Barcától és a Badalonától kikapott, de így is a második helyen végzett és bekerült az elődöntőbe. A Valencia elleni mérkőzés hőse a szlovén Zoran Dragic volt, a 31 éves bedobó úgy szerzett 21 pontot, hogy mindössze egy hárompontost és egy büntetőt hibázott.

– 2014 óta nem volt bajnok a Barca, ez jelent némi feszültséget?
– Nem érezzük plusznyomásként. Három éve szépen haladtunk előre, most pedig remélhetőleg a csúcsra jutunk.

– Az elődöntőt már a klubelnök, Josep Maria Bartomeu is a helyszínen nézte meg...
– Tudjuk, hogy itt van, láttuk is, de mivel nem jöhet be az öltözőbe, nem beszéltünk vele.

– Szombaton ugyanakkor egyéni díjat kapott, hiszen az edzők és szakírók szavazatai alapján beválasztották az idény második legjobb ötösébe.
– Jólesik, és azért különleges, mert az egész szezonban irányító voltam – nem árt tudni, hogy nem ez a posztom, Szvetiszlav Pesics edző a sérülések miatt döntött úgy, hogy ott játsszak. Hatalmas elismerés így ez nekem, nem tudom, a ligában bárkinek összejött-e hasonló érdem.

KOSÁRLABDA
SPANYOLORSZÁG, ACB-LIGA, DÖNTŐ
20.00:
Barcelona–Baskonia (Barcelona: Hanga Ádám)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik