FAZEKAS ZOLTÁN 2020.06.30 09:50 Frissítve: 2020.06.30 09:56

Kosár: Nem tudom, a ligában bárkinek összejött-e hasonló érdem – Hanga

A Barcelona klasszisát, Hanga Ádámot mentálisan viseli meg a bezártság, de csapattársaival együtt a szezon utolsó, legfontosabb meccsére összpontosít, hogy bajnok lehessen.

Hanga Ádámot mentálisan viseli meg a bezártság, de a szezon utolsó, legfontosabb meccsére összpontosít (Fotó: Getty Images)

 

– Hogy van az álla?
– Fáj, mert az állkapcsom nemcsak kiugrott a helyéről, be is gyulladt – mondta megkeresésünkre Hanga Ádám, a kedden a Baskonia ellen spanyol bajnoki döntőt játszó FC Barcelona 31 éves magyar válogatott játékosa, akit a vasárnapi, Burgos elleni győztes elődöntő második percében Vitor Benite könyökkel csúnyán állba vágott. – Ez van, most is regeneráló masszázson vagyok, megpróbálok a döntőre újra csúcsformába kerülni. Ez az utolsó meccs a szezonban, nem lehet tartalékolni.

Sima nem lesz...
A Barcelona és a Baskonia évek óta szoros csatákat vív egymással, így aztán izgalmas fináléra van kilátás. A két gárda előző tíz meccséből hatot nyert meg a Barcelona, négyszer győzött a vitoriai gárda, s kétszer is csak túlórában dőlt el a találkozó. A csoportkörben a Barca 81–75-re nyert, akkor Hanga Ádám, aki 2013 és 2017 között három és negyed szezont játszott a Baskoniánál, 15 pontot és hét gólpasszt jegyzett.

– Fárasztó az elmúlt időszak, mióta Valenciában vannak?
– Számomra inkább mentálisan volt nehéz, nem fizikailag. A koronavírus-járvány miatt három hete itt vagyunk bezárva, a családtól távol, ez viseli meg igazán az embert. De most jön az utolsó próbatétel, az egész éves jó teljesítményünkre feltehetjük a koronát – mert én úgy érzem, amit ebben az idényben produkáltunk, annak alapján megérdemelnénk a bajnoki címet. Ám egy meccsen ugye bármi megtörténhet... Nagyon vágyom az aranyéremre, szeretném a kislányaim nyakába akasztani, ha hazaértem, és elmondani nekik, emiatt nem látták apát három hétig...

– Mit érzett a Burgos játékosain, akik a klub legnagyobb sikerét érték el már azzal is, hogy bekerültek az elődöntőbe?
– Motiváltak és lelkesek voltak, de az elejétől kijött a két csapat közötti fizikai különbség. Egyszer volt egy fellángolásuk, de azt lehűtöttük... Összességében magabiztosan nyertünk.

 
Hanga volt csapata ellen lehet bajnok a Barcával

– Beszédtéma volt az öltözőben a Real Madrid csoportkörös kiesése és az ezzel adódó óriási lehetőség?
– Természetesen, mint ahogy mindenhol Spanyolországban. Ám már előtte sem érdekelt minket, kit kell legyőznünk céljaink megvalósításához, a bajnoki címhez. Azt persze tudjuk, hogy így hatalmas lehetőségünk van az aranyra. Viszont a Baskonia kemény ellenfél, tudom, milyen elszánt, játszottam a csapatban.

Újra döntőben
A Saski Baskonia 2018 után ismét az aranyért játszhat az ACB-ligában, miután a vasárnapi, késő esti elődöntőben két ponttal legyőzte a házigazda Valenciát. A vitoriai klub eddig háromszor (2002, 2008, 2010) volt bajnok, a csoportkörben a Bilbaót, a Tenerifét és a Malagát verte meg, a Barcától és a Badalonától kikapott, de így is a második helyen végzett és bekerült az elődöntőbe. A Valencia elleni mérkőzés hőse a szlovén Zoran Dragic volt, a 31 éves bedobó úgy szerzett 21 pontot, hogy mindössze egy hárompontost és egy büntetőt hibázott.

– 2014 óta nem volt bajnok a Barca, ez jelent némi feszültséget?
– Nem érezzük plusznyomásként. Három éve szépen haladtunk előre, most pedig remélhetőleg a csúcsra jutunk.

– Az elődöntőt már a klubelnök, Josep Maria Bartomeu is a helyszínen nézte meg...
– Tudjuk, hogy itt van, láttuk is, de mivel nem jöhet be az öltözőbe, nem beszéltünk vele.

– Szombaton ugyanakkor egyéni díjat kapott, hiszen az edzők és szakírók szavazatai alapján beválasztották az idény második legjobb ötösébe.
– Jólesik, és azért különleges, mert az egész szezonban irányító voltam – nem árt tudni, hogy nem ez a posztom, Szvetiszlav Pesics edző a sérülések miatt döntött úgy, hogy ott játsszak. Hatalmas elismerés így ez nekem, nem tudom, a ligában bárkinek összejött-e hasonló érdem. 

A bezártság órái

Az ACB-liga Valenciába telepített döntő tornája tehát nemcsak a testet, a lelket is megviseli. A karantén-jelleg miatt Hanga Ádámtól is megkérdeztük, hány könyvet olvasott el és hány filmet nézett meg a bezártság óráiban.

„Sportkönyveket olvastam, amikor lehetett. Ellolvastam Phil Jackson életrajzi kötetét, ami felettébb érdekes volt, főleg azután, hogy természetesen én is megnéztem a nemrégiben vetített Chicago Bullsról szóló dokumentumfilm-sorozatot, a Last Dance-t – felelte Hanga. – Ja, és LeBron Jamesről is olvastam egy könyvet, de a legtöbb szabadidőmben a családdal beszéltem telefonon vagy videóhívással. Nagyon hiányoznak a lányok, ilyen sokáig még nem voltam távol tőlük.”

KOSÁRLABDA
SPANYOLORSZÁG, ACB-LIGA, DÖNTŐ
20.00:
Barcelona–Baskonia (Barcelona: Hanga Ádám)

2021.08.01 10:40:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

A Milwaukee Bucks háttérstábjában nemzetközi játékosmegfigyelőként dolgozott meg a sikerért.

2021.06.03 17:53:58

Kosárlabda GY. F.

A magyar csapat a debreceni pótkvalifikációs tornán igyekszik kiharcolni a tokiói szereplés jogát. (x)

2021.05.28 00:07:50

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A Barcelona kosarasa önkritikusan elismerte: az elmúlt hetekben nem ment neki jól a játék.

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.