Hanga: A Real nagyon akart engem, aki sok borsot tört az orruk alá

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 19:15
null
Hanga Ádám a közelmúltbeli budapesti közönségtalálkozóján (Fotó: Dömötör Csaba)
Nem sokkal ezelőtt a Real Madrid bejelentette, hogy szerződtette Hanga Ádámot. A magyar válogatott kosárlabdázó a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a királyiak nagyon szerették volna megszerezni.

 

You can read the story in English here!

– Meg vagyunk döbbenve…
– Nos, én magam sem tudom még elhinni, ami velem történt – mondta a Nemzeti Sportnak vidám hangon a 32 éves Hanga Ádám, aki néhány nappal azt követően, hogy a Barca bejelentette, felbontotta egyébként 2022-ben lejáró szerződését, kettő plusz egy évre aláírt a katalánok ősi riválisához, a Real Madridhoz.

– Akkor mondja el, hogyan is történt, mert alighanem nagyon sokan kíváncsiak arra, hogy a tizenkilencszeres spanyol bajnoktól hogyan került a harmincötszörös bajnok, tízszeres Euroliga/BEK-győztes gárdához!
– Megpróbálom röviden, bár erről egy napig beszélhetnék… Egy évem még hátravolt a szerződésemből, ám a bajnoki cím után néhány nappal a vezetőség jelezte, tárgyalni akar velem is, ahogyan előtte már több csapattársammal megtette.

– Számított arra, amit hallott?
– Tulajdonképpen igen, mert mindannyian tudtuk, akik a Barcelonánál dolgoztunk, hogy menedzsmentváltáson esik át a klub, s újra akarják tárgyalni a szerződéseket. Én is sejtettem, hogy alighanem csökkenteni akarják a pénzemet. Ehelyett jelezték, nem számítanak rám a jövőben.

– Meg is indokolták ezt a döntést?
– Állítólag nem fértem már bele az elképzelésbe, amit a jövő csapatáról alkottak, újragondolták, s fiatalítani akarnak. Sokan beszélik a városban, hogy anyagi gondjai is vannak a klubnak. Ezután beszéltem Sarunas Jasikevicius vezetőedzővel is, aki azt mondta, ő szerette volna, ha maradok, de én nem igazán hiszek neki… Mindegy is már, egyáltalán nem érdekel a miért, tiszta lelkiismerettel távozom, mert az előző négy évben mindent megtettem a csapat érdekében, tiszteltek, szerettek, és nem én akartam eljönni.

– Sokan úgy vélik, a litván edző kissé megalázta önt azzal, hogy az Euroliga döntőjében hét másodpercre küldte a pályára…
– Beszéltünk erről is vele, akkor nagyon fájt, de érdemi magyarázatot nem kaptam, ám már nem is foglalkozom a történtekkel.

– Mi történt ezután?
– Adott a Barca egy úgymond lelépési ajánlatot, amit elfogadtam. Ezután kikerültem a piacra, s jöttek a megkeresések. Ügynököm, Lóránt András több csapattal felvette a kapcsolatot, az orosz Zenit, az olasz Armani Milano, a spanyol Valencia és a Real Madrid is puhatolózott. A család miatt – évek óta Spanyolországban élünk, már spanyolul is beszélnek a lányaim – egyértelmű volt, hogy itt akarok maradni, de legalább euroligás csapatban játszani. Aztán hamar kiderült, a Real nagyon akar engem – engem, aki sok borsot tört az orruk alá az elmúlt években, és aki az ellenségtől érkezik! Megegyeztünk és én nagyon boldog voltam, vagyok, hogy egy ilyen megaklubnál folytathatom a pályafutásomat. Tisztában vagyok vele, hogy az ősi riválishoz igazoltam, de nem én döntöttem arról, hogy elhagyom a Barcát, amelynek összességében hálás vagyok, és szerencsésnek érzem magam. Nagyon várom az új idényt. Kettő plusz egy évre szerződtettek harminckét évesen, ez sokat elmond arról, milyen játékosnak tartanak engem a Madridnál. Ha valamikor, most kifizetődött a sok év munka és időnként szenvedés, gyötrődés, amit beletettem a kosárlabdába.

A teljes interjút a Nemzeti Sport pénteki számában olvashatják!

„ÁDÁM NAGYON ELSZÁNT ÉS MOTIVÁLT”

„Ádám az Euroliga egyik legjobb bedobója, de több pozícióban is kiemelkedőt tud nyújtani – véli Lóránt András, Hanga Ádám menedzsere. – A Real Madrid a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb klubja, s ez a csapat Ádámmal, aki nagyon elszánt és motivált, nagyon komolyan számol. 2017 nyara Ádám klubváltásától volt hangos Európában, az idén is hasonló a helyzet. Óriási dolognak tartom a szerződés létrejöttét, hiszem, hogy Ádám és családja a legjobbat érdemlik.”

Hanga Ádám a bajnoki döntőben a Real Madrid elleni sikernek örült, most a fővárosiakkal kötött szerződést (Fotó: AFP)
Hanga Ádám a bajnoki döntőben a Real Madrid elleni sikernek örült, most a fővárosiakkal kötött szerződést (Fotó: AFP)

HANGA ÁDÁM NÉVJEGYE
Született: 1989. április 12., Budapest
Magassága/testsúlya: 201 cm/98 kg
Posztja: hátvéd, bedobó, irányító
Klubjai: BLF (2001–2006), Albacomp (2006–2011), Manresa (spanyol, 2011–2013), Baskonia (spanyol, 2013–2017), Sidigas Avellino (olasz, 2014–2015 – kölcsönben), FC Barcelona (spanyol, 2017–2021), Real Madrid (spanyol, 2021–)
NBA-draft: 2/59. (2011, San Antonio Spurs)
Legnagyobb sikerei: Euroliga-2. (2021), spanyol bajnok (2021), 3x Spanyol Kupa-győztes (2018, 2019, 2021), Európa-bajnoki nyolcaddöntős (2017), Közép-európai Kosárlabdaliga-győztes (CEBL-kupa, 2009), magyar bajnoki ezüstérmes (2011), Magyar Kupa-döntős (2011)
Egyéni díjai, elismerései: az Euroliga legjobb védőjátékosa (2017), a spanyol bajnokság legjobb ötösének tagja (2016–2017), 5x az év legjobbja Magyarországon (2011, 2012, 2013, 2016, 2018), Junior Prima-díjas (2012), a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje (2018)

KÉT ELVESZÍTETT DÖNTŐ A BARCA ELLEN
Az előző idényben sem maradt trófea nélkül a Real Madrid, igaz, a spanyol Szuperkupánál nyilvánvalóan többet reméltek a fővárosi klubnál, amelyet kulcsembereik eligazolása mellett sérülések is sújtottak. Ennek ellenére az Euroliga negyeddöntőjében öt mérkőzésre kényszerítették a későbbi győztes török Anadolu Efest, továbbá a bajnoki és a Spanyol Kupa-döntőbe is bejutottak, majd egyaránt alulmaradtak az FC Barcelonával szemben. A következő évadra eddig Hanga Ádám érkezése mellett a francia irányító, az előző szezon kellős közepén a Barcától elküldött, s rövid időre a Villeurbanne-nál kikötő Thomas Heurtel, továbbá az orosz Lokomotiv Kubanyból szerződtetett amerikai Nigel Williams-Goss és az ugyancsak a Villeurbanne-ból átigazolt francia Guerschon Yabusele jelenti az erősítést. Az argentin Nicolás Laprovíttola ugyanakkor elhagyta a Realt, és éppen a Barcelonánál köthet ki…
Kaszás László nyomdokain remek kosarasunk
Egy magyar sportoló mondhatta csak el magáról Hanga Ádám előtt, hogy a Real Madrid és a Barcelona keretének is tagja volt, igaz, ő hivatalos mérkőzésen egyik csapatban sem lépett pályára, vagyis a 32 éves válogatott kosárlabdázó lehet az első, aki mindkét klubban játszik tétmérkőzést. A most 83 éves Kaszás (Kaszner) László 1956-os disszidálása és kétéves eltiltása után 1958–1959-ben a Barca, 1959–1960-ban a Real keretéhez tartozott, azonban a sztárokat csak a kispadról vagy a lelátóról figyelhette. Noha így – mint az Indexnek 2012-ben elmondta – papíron BEK-győztesnek számít, felesleges őt annak nevezni. A Real ominózus, 1960-as BEK-fináléjában Puskás Ferenc négy góllal terhelte meg a német Eintracht Frankfurt hálóját – azt kevesebben tudják, a Száguldó Őrnagy magára öltötte a Barca mezét is, méghozzá Kubala László búcsúmérkőzésén. Puskáson kívül emblematikus magyar alakja volt a Real Madridnak Hertzka Lipót, a klub első bajnokcsapatának edzője, valamint Östreicher Emil, aki 1957 és 1963 között volt a királyi gárda technikai igazgatója, s megfordult a királyiaknál válogatott labdarúgónk, Szalai Ádám is, három évet töltött a tartalékcsapatnál.
Van némi átjárás, de nem ez a jellemző
A Real Madrid és a Barcelona közti átigazolás emblematikus példája a portugál aranylabdás labdarúgó, Luís Figo esete, aki 2000-ben igazolt Madridba, és hogy a szurkolók nem felejtenek, azt 2002 novemberében be is mutatták: a szöglethez készülő játékos mellé egy levágott disznófejet dobtak a pályára. Közvetlenül a Barcától a Realhoz 16-an szerződtek, fordított eset meglepő módon csak háromszor történt (legutóbb 1996-ban a spanyol szövetségi kapitány, Luis Enrique váltott így). Kosárlabdában sem példa nélküli Hanga Ádám átigazolása, ám valamivel itt is gyakoribb a Barca–Real útvonal, 1999-ben ezt járta be a legendás szerb játékos és edző, Alekszandar Djordjevics, ugyanakkor a horvát Ante Tomic (aki három évig Hanga csapattársa volt a katalánoknál) 2012-ben fordított úton haladt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik