Férfi kosárlabda, vb-selejtező: súlyos vereség Litvániától

GYŐRI FERENC (Klaipeda)GYŐRI FERENC (Klaipeda)
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 20:07
null
Várdai Benedek sem tudott segíteni a csapaton (Fotó: FIBA)
Klaipedában férfi kosárlabda-világbajnoki selejtezőn a magyar válogatott 89–64-re kikapott Litvániától. Mivel az esti meccsen Bosznia-Hercegovina legyőzte Montenegrót, még maradt matematikai esély kivívni a vb-részvételt.

 

AZ ELSŐ CSATÁT RÖGTÖN MEGNYERTE a magyar válogatott a litvániai világbajnoki selejtező előtt: a mieinket szállító busz előbb ért a klaipedai Svyturio Arenához, mint a riválisé. Nemzeti együttesünkből először Somogyi Ádám lépett ki a pályára melegíteni, az Arconic-Alba Fehérvár 22 éves irányítója egyébként sem aprózza el, elszántságára jellemző, hogy előszeretettel úszik a néhány fokos Dunában. Most legfeljebb a három fokos Balti-tengerbe ugorhatott volna be, de nem élt ezzel a lehetőséggel.

Mivel Perl Zoltán nem gyógyult meg varázsütésszerűen, ezért a többi sérülthöz, egyéb okokból hiányzókhoz hasonlóan nem küldhette harcba Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány azon a mérkőzésen, amelyen egy győzelem sem jelentett automatikus üdvösséget a mieinknek. Két percnyi kosárnélküliség után a házigazda talált be először, de honosított centerünk, Mikael Hopkins hamarosan triplával válaszolt. Sok faultot gyűjtöttek az elején legjobbjaink, de megvolt a haszna, a litvánok egyáltalán nem tudtak kibontakozni.

Az első negyed után kétpontos előnyre tett szert csapatunk, amelyben debütált Mócsán Bálint. A második felvonás Váradi Benedek két elrontott büntetőjével kezdődött, a rivális viszont rátalált a neki kedves tempóra, és hamar ötpontos vezetését regisztrálhattuk. Azonnal időt kért Ivkovics mester, hogy megállítsa a folyamatot, miközben egy sámlin ülve dobáltak az egyik gyűrűre a vállalkozó kedvűek. Nem húztak el a baltiak, de őrizték előnyüket, viszont azt a nagyszünetben elmondhattuk magunkról, hogy jobban céloztunk náluk távolról.

Sőt, a második félidő Hopkins újabb remek triplájával kezdődött, mi több, hamarosan ismét betalált kintről a pálya mindkét oldalán kiválóan teljesítő magasember. Pechünkre Litvánia is két hárompontost pörkölt be, ami újabb Ivkovics-időkérést indukált. A hazaiak sajnos úgy belejöttek a távoli kísérletek értékesítésébe, mint kiskutya az ugatásba, így esélyünk sem volt közelebb lopózni. A 29. percben, 61–44-es litván vezetésnél nagyjából már láthattuk, a magyar válogatottnak a világbajnokságra jutásra az marad az utolsó reménye, ha Montenegró kikap Bosznia-Hercegovinában, aztán a „crnagorácok” újabb, vasárnapi veresége mellett a mieink jó alaposan elpáholják a bosnyákokat, hogy a kialakuló hármas körbeverésből jól jöjjenek ki. Montenegró kikapott Boszniában, úgyhogy egészen konkrétan 41 ponttal kellene nyernünk Szombathelyen a reménybeli kvalifikációhoz, ami gyakorlatilag lehetetlen.

A záró felvonást is le kellett játszani, Keller Ákos hatalmas zsákolását még a zöld-sárgák szurkolói is megtapsolták. Nemzeti együttesünkből mindenki játéklehetőséghez jutott, a végén 25 ponttal nyert Litvánia, amelynek a második, vagy inkább harmadik sora is ragyogó kvalitásokkal, sugárzó magabiztossággal rendelkezik.

KOSÁRLABDA, FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
MÁSODIK SZAKASZ, 5. FORDULÓ
K-csoport
Litvánia–Magyarország 89–64 (14–16, 26–15, 23–14, 26–19)

Klaipeda, 8000 néző. V: Krejic (szlovén), Proc (lengyel), Zascsuk (ukrán)
LITVÁNIA: Kariniauskas 1, Normantas 8/6, BENDZIUS 11/9, Zukauskas 2, GEBEN 10. Csere: KUZMINSKAS 14/6, Maldunas 4, Zemaitis 7/3, Radzevicius 2, Rubstavicius 12/6, TAROLIS 13, Berucka 5/3. Szövetségi kapitány: Kestutis Kemzura
MAGYARORSZÁG: Váradi 2, SOMOGYI 13/3, Benke 11/9, Golomán 2, HOPKINS 17/9. Csere: Pongó Marcell 6/3, Eilingsfeld 6/3, Keller Á. 5, Mócsán 2, Kiss D., Lukács N. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–5. 5. p.: 4–8. 14. p.: 25–18. 15. p.: 27–23. 17. p.: 31–29. 18. p.: 37–29. 20. p.: 40–31. 22. p.: 42–37. 24. p.: 48–37. 26. p.: 51–38. 30. p.: 63–45. 33. p.: 68–49. 35. p.: 68–55. 40. p.: 89–62
MESTERMÉRLEG
Kestutis Kemzura:
– Nagyon örülök a győzelemnek, mindig jó érzéssel tölt el a siker, pláne amikor hazai pályán játszunk. Küszködtünk a mérkőzés elején, tudtuk, hogy a magyar csapatnak nagyobb jelentőséggel bír ez a találkozó, ám így is végig koncentráltunk. Egy idő után megtaláltuk a dobásaink szögét és távolságát, jó helyzeteket teremtettünk, de hibáztunk is sokat, mert sok második lehetőséget engedtünk a riválisnak. Nagy energiával és intenzitással kosárlabdáztunk, úgy, ahogyan szerettünk volna. Futottunk és kontrollálni tudtuk a meccset, elégedett vagyok azzal is, hogy csapatként játszottunk, megérdemelten nyertünk.
Ivkovics Sztojan: – Köszönjük a litván szövetség szíves vendéglátását! Elosztottam a perceket, a legtöbben húsz perc körüli játéklehetőséghez jutottak. Igazi kosárlabdanemzethez látogattunk, a topkategóriás játékosok ellen megtettek mindent a srácok. Nekünk a bosnyákok elleni meccs lesz az igazán fontos, hazai pályán szeretnénk szépen zárni a selejtezősorozatot, mostantól erre a találkozóra koncentrálunk. Ott vagyunk Európa tizenhat legjobb csapata között, Litvániának nagyon sok sikert kívánok a világbajnoki szerepléséhez.

A csoport állása: 1. (és már vb-résztvevő) Franciaország 20 pont, 2. (és már vb-résztvevő) Litvánia 20, 3. Montenegró 17 (812–782) 4. Bosznia-Hercegovina 17 (850–900), 5. MAGYARORSZÁG 16, 6. Csehország 14

Ivkovics Sztojan és a játékvezető eszmecseréje (Fotó: FIBA)
Ivkovics Sztojan és a játékvezető eszmecseréje (Fotó: FIBA)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik