B. T., Gy. F. 2021.06.09 11:57 Frissítve: 2021.06.09 12:12

Férfi kosár NB I: Nyíregyházán megállapodtak a kulcsemberekkel

A férfi kosárlabda NB I-be feljutó Nyíregyházát ügyvezetőként és játékosként is segítő Mohácsi Máté nem jelentené ki előre, hogy újonccsapata biztosan a kiesés ellen küzd majd.

Mohácsi Máté (jobbra) szerint kockázatos négy légiós nélkül felállni (Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor)

 

Jól sikerült újoncévek

A nyíregyházi férficsapat a 2000–2001-es évadot töltötte először az NB I A-csoportjában. 2016-ig mindössze egy év maradt ki, vagyis összesen 15 idény állt mögötte, de amíg az első alászállást követően egyből sikerült visszajutnia, a mostani felkerülésre öt évet kellett várni.

A nyíregyháziak négyszer (2001, 2004, 2007, 2008) érték el a rájátszást, rendre az alapszakasz nyolcadik helyéről, és mivel playoffpárharcot nem nyertek, a nyolcadik helyezés a bajnoki rekord is egyben. Azt viszont jó előjelnek tekinthetik, hogy két korábbi újoncidényükben rendre bejutottak a bajnoki negyeddöntőbe.

A tavaly május 22-én elhunyt Sitku Ernő szakmai igazgatóra a most lezárult bajnokságban a játékosok mezén a néhai 149-szeres válogatott sziluettjével emlékeztek. A másodosztályú döntő közben pedig felavatták a Continental Aréna sportolói bejáratánál Sitku Ernő domborművét, ahová az eredményhirdetés után a kosarasok első útja vezetett – aranyéremmel a nyakukban.

Mohácsi Máté, a Hübner-Nyíregyháza BS játékos-ügyvezetője nagy mágus. 2019-ben feljutott az élvonalba az OSE Lions együttesével, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt menet közben törölték a bajnokságot, míg idén sportvezetőként és bedobóként segített abban, hogy visszakerüljön az NB I-be a nyírségi gárda – innen azonban nem megy új állomáshelyre, mielőtt reménykedni kezdenének az NB I B Piros-csoportjának csapatai...

„A döntő utáni hétfőn már munkába kellett állnom – szögezte le a 31 éves, nyíregyházi születésű Mohácsi. – Nem titok, a magyar maggal idény közben is zajlottak az egyeztetések, mindenki arra várt, jussunk fel végre, s mivel sikerült, egy-két napon belül meg is állapodtunk a kulcsemberekkel, de neveket egyelőre nem szeretnék mondani. Az edzőnk, Borisz Maljkovics beugróként, kényszerhelyzetben vette át a posztot márciusban – az eredmények azt mutatják, jó döntést hoztam a kinevezésével. A csapat vezérként tekintett rá, s bár csak az elmúlt három hónapra egyeztünk meg vele, tartom magam az ígéretemhez, hogy helye van a szakmai stábban.”

A gárdát erősítette a tapasztalt amerikai-Puerto Ricó-i irányító, Emmanuel Ubilla, aki rendkívül stabil teljesítménnyel rukkolt ki, neki mérlegelnie kell, van-e elég motivációja az elitben szerepléshez, és persze az is kérdés, rá van-e szüksége a klubnak a cél eléréséhez, a stabil bennmaradáshoz.

„Kisebb költségvetésű csapatok is vihetik sokra, ezt megmutatta idén a Szeged vagy tavaly az Oroszlány, amely a miénknél nem sokkal erősebb magyar maggal a nyolcadik-kilencedik helyen állt a félbeszakadt bajnokságban – folytatta Mohácsi. – Tehát nem mondanám előre, hogy biztosan a kiesés elől menekülő csapat lesz a miénk. Nem gondolom, hogy öt légiósra lenne szükségünk, négy alá menni viszont rizikós, igyekszünk megtalálni az ár-érték arányban legjobb játékosokat.”

MEGŐRIZNI AZ ELSŐ HELYET

– Egyedül maradt abból a csapatból, amelyik 2016-ban kiesett. Hosszú volt az elmúlt öt év?
– Ha arra gondolok, milyen körülmények között kezdtük el a felkészülést a kiesés után, hogy huszonkét évesen a második legidősebb voltam a keretben, és hogy csapattársam, Mokánszki Máté még tizenhat sem volt, akkor azt mondom, nagyon hamar elszálltak az évek – mondta Bus Iván, a Nyíregyháza csapatkapitánya. – Ha viszont abból indulok ki, hogy ötször indítottunk hadjáratot a visszajutásért, nagyon hosszú. Más kérdés, hogy reálisan csak az utóbbi két idényben volt esélyünk, de 2018-ban is nagy sanszot szalasztottunk el, és a néhai Sitku Ernő maximalizmusa miatt is mindig a legtöbbre vágytunk. Érte is játszottunk ebben az évadban.

– Idegőrlő volt az elődöntő és a finálé öt meccsből álló párharca?
– Nagyon, és nem is így terveztük. Sokan mondták, hogy a Vasas elleni elődöntő volt az igazi finálé, de a BKG erre rácáfolt, és végig méltó ellenfelünk volt a döntőben. Nagy nyomás nehezedett ránk, az utolsó két riválisunk hazai pályán rendre jól játszott, így kihasználtuk a maximális meccs­számot.

– Mi lesz ezek után, marad a szülővárosában?
– Igen. Nagyon jólesett, hogy Mohácsi Máté ügyvezető már a Hepp-kupa megnyerése után szólt, ha feljutunk, eszembe ne jusson elmenni, mert számítanak rám. Amennyire tudom, a csapat magja együtt marad, magyar játékosaink versenyképesek lehetnek az A-csoportban is, már „csak” a megfelelő légiósokat kell megtalálni.

2021.08.01 10:40:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

A Milwaukee Bucks háttérstábjában nemzetközi játékosmegfigyelőként dolgozott meg a sikerért.

2021.06.03 17:53:58

Kosárlabda GY. F.

A magyar csapat a debreceni pótkvalifikációs tornán igyekszik kiharcolni a tokiói szereplés jogát. (x)

2021.05.28 00:07:50

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A Barcelona kosarasa önkritikusan elismerte: az elmúlt hetekben nem ment neki jól a játék.

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.