Férfi kosár NB I: nyert és négy közé jutott a Körmend Szolnokon

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 20:01
Nagyszerű, végig izgalmas és fordulatos mérkőzésen kettő ponttal megverte a Körmend a Szolnokot a férfibajnokság negyeddöntőjének ötödik meccsén, így óriási meglepetésre 3–2-es összesítéssel továbbjutott.

A Körmend örülhetett a végén (Fotó: Facebook/Egis Körmend)
A Körmend örülhetett a végén (Fotó: Facebook/Egis Körmend)
A Körmend örülhetett a végén (Fotó: Facebook/Egis Körmend)
A Körmend örülhetett a végén (Fotó: Facebook/Egis Körmend)
A Körmend örülhetett a végén (Fotó: Facebook/Egis Körmend)

 

Aligha lehetett volna jobban megágyazni a Szolnok–Körmend negyeddöntő utolsó meccsének, mint ahogyan pénteki, 68–64-es hazai győzelemmel véget ért, meglehetősen alacsony színvonalú negyedik felvonás zárult: a lefújást követő másodpercben a hazaiak kanadai légiósa, Justin Edwards nem túl erősen, de hozzádobta a labdát Jabril Durhamhez, s a szolnokiak amerikai irányítója erre nekitámadt, majd ebből óriási dulakodás alakult ki a pályán, percekig mindenki lökdösődött, még az edzők is bent voltak a parketten. Ráadásul Durhamnek egy korábbi esetnél csúnyán beverték az orrát (másnap röntgenezni kellett) és orrvédő maszkban kezdte a játékot, így aztán nem is csoda, hogy a Tiszaligeti Sportcsarnokban a szokásosnál is nagyobb érdeklődés kísérte a mérkőzést.

Az utolsó felvonásoknak speciális lélektana van, hiszen mindkét fél tisztában van azzal, hogy nincs további javításai lehetőség, így az egyik kulcsfontosságú tényezőnek rendre a játékosok idegállapota bizonyul, vagyis ki tudja jobban kezelni a nyomást – éppen ezért dőreség lett volna az előző két szolnoki, fölényes hazai sikerrel (13 és 24 pont) záródó mérkőzést alapul venni. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Olaj második helyen érkezett meg a playoff-ra, míg a Körmend csak az utolsó fordulóban biztosította a helyét a rájátszásban, azaz a tavaly éppen a negyeddöntőben elbukó jászságiaknak egyértelműen több volt a veszítenivalója, ami nyilván a vendégek malmára hajtotta a vizet. Idegesek voltak az elején a csapatok, Jimmy Gavin, aki pénteken Körmenden combsérülés miatt nem játszhatott, most Durhamhez és a szintén kisebb sérüléssel bajlódó Lukács Norberttel együtt vállalta a játékot, triplájával fordított a házigazda a 6. percben, de Ferencz Csaba második jó hárompontosa ismét vendégelőnyt jelentett. Fordulatos, pörgős volt a csata, de picivel a vendégek tűntek nyogodtabbnak, előnnyel is zárták az első negyedet. Az ex-szolnoki horvát Marjan Cakarun ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, mert csúnyán megtámasztotta az amerikai Andre Williamsont dobás közben, az Olaj a ritmust fogó amerikai Jimmy Gavin tripláival tíz ponttal (45–35) meglépett a 18. percben.

Jobban kezdték a harmadik negyedet a vasiak, s jelezték, eszük ágában sincs megadni magukat, s Wendell Mitchell hárompontosával kiegyenlítettek a 26. percben, majd Chambers is betalált, így újból a piros mezesek álltak jobban. Durázi Krisztofer tripláival tíz ponttal húztak el a játékrészt 19 ponttal megnyerő vendégek, gödörbe került a Szolnok, amelyet ezúttal tényleg megcsapott a kiesés szele. Extázisba kerültek a vendégek, de közben elfelejtették a „magyar szabályt”, az utolsó negyed elején öt légióst küldtek a parkettre, jöhetett egy hazai büntető. A montenegrói Bojan Szubotics hergelte a szolnoki publikumot egy jó dupla után, közben egyre csak nőtt a feszültség, de a Körmend tartotta 5-7 pontos előnyét még a 35. percben is. Majd jött Gavin két hármasa és a 38. percben ismét egyenlő volt állás, közben már alig ült valaki a csarnokban, senki nem bírta ülve nézni a történéseket. Aztán Siyani Chambers bedobta a győztes triplát a 40. perc közepén, amivel két ponttal nyertek a vendégek, akik az Alba Fehérvár ellen elődöntőzhetnek, mert a Szolnok ezután két próbálkozást is elrontott.

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I
NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
     
SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–EGIS KÖRMEND 85–87     (18–20, 29–18, 14–33, 24–16)     
Szolnok, 2000      néző.      V:      Benczur, Praksch, Györfy R.   
SZOLNOK:      Jabril Durham      10/3,      Lukács N.      9/3,      Barnes      10/6,      SZUBOTICS      19,      WILLIAMSON      13/3. Csere:      GAVIN      17/15,      Révész Á.      2,      Pongó Máté, Rudner      2,      Gilszki      3/3. Edző:      Gasper Potocnik
KÖRMEND:      CHAMBERS      20/9,      Mitchell      12/3,      FERENCZ      18/12,      Adams      4,      OMENAKA      10. Csere:      DURÁZI      15/6,      Takács K., Cakarun      4,      Edwards      2,      Doktor      2. Edző:      Kocsis Tamás
Az eredmény alakulása. 4. perc:      4–9.      8. p.:      13–16.      14. p.:      29–24.      16. p.:      39–31.      19. p.:      47–36.      24. p.:      51–47.      29. p.:      61–69.      33. p.:      67–76.      38. p.:      80–80.      40. p.:      85–84.      Kipontozódott:      Adams (35. p.), Durázi (38. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye:      3–2 a      Körmend      javára
MESTERMÉRLEG     
Gasper Potocnik:      – Nagyon csalódottak vagyunk, az egész csapat beleadott mindent, mégsem sikerült felülmúlnunk a Körmendet. Az első félidőben jól játszottunk, kontrolláltuk a mérkőzést. A harmadik negyedben túl lazák voltunk, sok könnyű kosarat kaptunk. A végén felzárkóztunk, sőt, vezettünk is, de a szerencse most nem állt mellénk.
Kocsis Tamás:      – Az alapszakasz első körében, amikor ötvenegy ponttal kikaptunk Szolnokon, mindenki temetett bennünket. Aztán óriási erőfeszítésekkel bejutottunk a nyolcba, közben összeért a csapatunk. Most pedig megmutattunk, mit is tudunk, hiszem legyőztük a liga egyik legerősebb együttesét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik