Férfi kosár NB I: a Falco egyenlített, 1–1-re áll a döntő

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 22:02
Az első meccsen elszenvedett szoros (80–77) vereséget követően a Falco KC Szombathely visszavágott a Szolnoki Olajbányásznak, és hazai pályán 99–73-as diadalt aratott az NB I döntőjének kedd esti mérkőzésén.
Váradi Benedek 17 pontig jutott az aranycsata második összecsapásán (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Váradi Benedek 17 pontig jutott az aranycsata második összecsapásán (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Különös alapállásból indult neki a 2021-es bajnoki finálé második összecsapásának a házigazda Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és a Szolnoki Olajbányász: a semleges pályán lejátszott egyetlen mérkőzést a vasiak, a valamelyik fél pályaválasztásával lebonyolított mindhárom összecsapást viszont a Tisza-partiak nyerték ebben az idényben.

A hazaiak látványos bemutatása és Danics Dóra szokott magas minőségű Himnusz-éneklése után egymásnak esett a két gárda. Kevesebb mint három és fél perc alatt a vendégek már elérték az öt csapathibát, majd megdöbbentő jelenetsor zajlott le.

Négy perc tíz másodperc elteltével Váradi Benedek és Marjan Cakarun keveredett szópárbajba, utóbbi fejével enyhén lekoccolta a Falco csapatkapitányának homlokát, amiért meg is kapta teljesen jogos kiállítását – Váradi dumáját technikai hibával jutalmazták a játékvezetők. Nagyon korán kiesett tehát az Olaj talán legfontosabb kosárlabdázója, Gasper Potocnik edzőnek jelentős problémával kellett szembenéznie, főként ha figyelembe vesszük, hogy a horvát center emiatt a pénteki találkozón sem léphet parkettre. Másfelől övéi innentől kezdve végképp teher nélkül játszhattak (az Arena Savariában egyébként sem a Szolnok volt az esélyes), ami a folytatásban sikerült is nekik, miközben a Falco kissé idegesnek tűnt.

Azt gondolhattuk, rövid idő kérdése, és a vasiak elszivárognak vetélytársuktól, de Juhos Levente például remekül élt a több lehetőséggel, és Angelo Warner is sok terhet vett a vállára. A 16. percre fordulva 37–35-re vezettek a piros-fehérek, akik kettőzött erővel küzdöttek a szoros eredményért. Azt nem tudták megakadályozni, hogy a nagyszünetre a Falco mehessen előnnyel, az ismét fantasztikusan játszó Perl Zoltán triplája után 47–39-re vezettek a sárga-feketék, majd a dudaszó előtt Keller Ákos is betalált kintről (52–40).

A negyedórás pauzát követően újabb öt pontot tett hozzá a differenciához a Falco, amely elkezdett görcs nélkül, látványosan játszani. Váradi szórta a triplákat, hogy utána rendre a magasba nézhessen, tiszteletet adva nemrégiben elhunyt édesanyjának. A harmadik negyed vége előtt három perccel Evan Bruinsma labdát szerzett, készült a látványos mozdulatra, és hatalmasat is zsákolt (74–47). Semmi egyéb kérdés nem maradt, csak hogy mekkora különbség alakul ki a végére, ahogy teltek a percek, valószínűsíthettük, harminc feletti lesz ez a szám – végül 26 lett.

Gasper Okorn pályára küldte Doktor Pétert, aztán melegíteni a Dancsecs András, Kovács Benedek, Sövegjártó Ábel hármast, akik szintén szerepet kaptak a hajrában, ahogy a szolnoki Pallai Tamás is. Boris Barac hatalmas tapsban részesült, mert hiába dőlt el a meccs, ő a földön kúszva-mászva szerezte meg a labdát együttesének. Összegzésként érdemes megjegyezni: a 2019-es bajnok nagyszerűen használta ki ellenfele kulcsemberének fegyelmezetlenségét, elszántan játszott, és meggyőző produktummal egyenlítette ki a döntős párharcot.

A MECCS…
…visszatérője:feltűnt a lelátón és sokan üdvözölték a Falco 2019-es bajnokcsapatának tagját, Bíró Olivért, akivel kapcsolatban éppen kedden jelentette be klubja, az OSE Lions, hogy saját kérésére a következő idényben már máshol szerepel majd. A 27 éves bedobó egy teljes és egy csonka évadot töltött el a szombathelyieknél, tavaly távozott Vas megyéből.
…ünnepeltje:a találkozó előtt Gráczer Györgyöt köszöntötték, aki immár negyven éve, alapítóként tevékenykedik a Falcóért, előbb játékosként szerepelt a csapatban, aztán 1984 óta a klub ügyvezetőjeként dolgozik. A hazai tábor „The Best President” kiírással köszöntötte, vagyis őt tartja a legjobb elnöknek széles e világon.
…drapériái:a maroknyi Olaj-tábor (a kijárási tilalom miatt csak nagyon kevesen vállalhatták a szombathelyi túrát) előtt a kedves „Gyerünk-gyerünk, Olajka” felirat virított, míg a hazai szurkolók soraiban egy Michael Jordan-idézetet olvashattunk, amely magyar fordításban nagyjából annyit tesz: a tehetség nyeri a meccseket, de a csapatmunka és az intelligencia a bajnokságokat.

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Szolnoki Olajbányász 99–73 (24–23, 28–17, 31–14, 16–19)

Szombathely, 2000 néző. Vezette: Földházi, Cziffra, Tőzsér
FALCO:   Anderson 12/6, VÁRADI 17/12,   BENKE 16/6,  BRUINSMA 15,  KELLER Á. 10/3 .  Csere:  PERL  20/6, Barac 7, Doktor 2, Dancsecs, Kovács B., Sövegjártó.Edző:Gasper Okorn
SZOLNOK: WARNER 13/6, Kovács P. 2,  Badzim 15/9, Szubotics 10/3, Cakarun 2 .Csere: Gibson 5/3,  Pongó Máté  7/3, Taiwo  2,  Zsíros 3/3, JUHOS 12,  Rudner, Pallai 2.Edző:Gasper Potocnik
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–9.  5. p.: 12–15. 6. p.: 18–15. 11. p.:  24–25. 15. p.:  35–29. 16. p.: 35–37.  18. p.:  42–39. 21. p.: 57–40. 24. p.:  64–43.  28. p.:  78–49. 31. p.:  85–54. 39. p.: 97–77
Kiállítva:  Cakarun (5. p.)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása:  1–1

MESTERMÉRLEG     
Gasper Okorn: 
– Mi három ponttal kaptunk ki Szolnokon, most pedig huszonhattal nyertünk, mégis egy-egy az állás… Ezúttal sokkal jobban játszottunk, mint az első meccsen, de nyilván nem mehetünk el amellett, hogy az egyik szolnoki kulcsjátékost kiállították. Szóval, nem mondhatjuk, hogy ez nem befolyásolta a találkozó végkimenetelét. Nagyon hiányzott már ez az atmoszféra, boldog vagyok, hogy ilyen körülmények között kosarazhattunk.
Gasper Potocnik: – Gratulálunk a Falcónak, sajnos nem ideális körülmények között játszottunk Marjan Cakarun kiállítása után. Most három napunk lesz arra, hogy felkészüljünk a következő mérkőzésre, amelyen nyilván megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból. Ha Cakarun nem játszhat, akkor változtatnunk kell.

VÉLEMÉNYEK
Boris Barac, a Falco centere:
–Jobban kezdtünk, mint Szolnokon, de így is lassan melegedtünk bele, ám azután egyre jobb ritmusba kerültünk. Szerintem nem Cakarun kiállítása hozta meg a győzelmünket, mert ha játszik, akkor is nyerünk, nem dobott volna harminc pontot… Mi jobban dobtunk és kitűnően védekeztünk.
Zsíros Péter, a Szolnok magasbedobója: –A meccs elején elveszítettünk a centerünket, megbomlott a csapategységünk, utána még pariban voltunk egy ideig, de aztán csak kerestük önmagunkat. Egy-egyről folytatjuk, javítanunk kell, hogy hazai pályán megint nyerhessünk. A Falco kiemelkedően játszott, pénteken jobban kell védekeznünk és támadnunk is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik