Férfi kosár NB I: bedarálta a Körmend a Kecskemétet

FAZEKAS ZOLTÁN, VILICS TAMÁSFAZEKAS ZOLTÁN, VILICS TAMÁS
Vágólapra másolva!
2022.06.01. 19:24
Az Egis Körmend hazai parketten 86–74-re legyőzte a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétet az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc első mérkőzésén a férfi kosárlabda-bajnokság elődöntőjében.
Tizenkét ponttal nyert a Körmend – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szendi Péter, Vas Népe)
Tizenkét ponttal nyert a Körmend – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szendi Péter, Vas Népe)


A vendégeknek nagyon, a hazaiaknak csak kissé volt szokatlan, hogy a döntőért küzdhettek szerdától a férfibajnokság rájátszásában. A pályaválasztó Körmendet tavaly a későbbi bajnok Falco 3–0-val kisöpörte a playoff-ból, 2020-ban a koronavírus miatt lefújták az évadot, 2019-ben pedig ezüstérmes lett a gárda, azaz két éve nem volt elődöntős. A kecskemétiek ennél is régebben, hét esztendeje jártak ilyen „magasságokban”, akkor viszont legyőzték a Paksot és végül ezüstérmesek lettek a Szolnok elleni fináléban. A két gárda egy emlékezetes párharcot már vívott egymással 2018-ban, amikor egy a végletekig kiélezett csatában a Körmend jutott a negyeddöntőbe öt meccset követően, s bizony egy hasonló ezúttal is benne lehet a pakliban – legalábbis az első felvonáson látottak alapján.

Nagy elánnal kezdték a meccset a csapatok, Sztefan Szavics zsákolt, majd az 5. percben Wesley Gordon is rántott egy nagyot és még plusz büntetőt is dobhatott. Energikusabban kezdett a hazai gárda, 17–8-nál Forray Gábor, a KTE edzője rendelte magához az övéit, s legfőképpen arra hívta fel Wittmann Krisztiánék figyelmét, hogy a kettő a kettő elleni zárásoknál váltsanak, ne a saját emberüket kövessék. A hazai lendület nem tört meg, Ferencz Csaba távolról volt eredményes, kétszer, s ezzel bizony mérföldkőhöz ért, hiszen a második jó triplája volt az 1300. karrierje során, s mindezt 41 százalékos hatékonysággal érte el...

Kilenc perc után úgy tűnt, hamar eldőlhet a meccs, 27–12-re lépett meg a vasi együttes, nem véletlen, ugyanis már nyolcszor eladta a labdát a vendégcsapat. Andrija Milutinovics például kétszer egymás után, majd dühösen ült le a kispadra a szerb magasbedobó, a csarnok másik sarkában pedig dalolt a hazai B-közép. Xavier Pollard erőszakossága és pontjai révén hatra jött fel a Kecskemét, majd a félidőre már csak négy volt a hátránya, és ekkor már csak a tíz fős kecskeméti szurkolósereg hangját lehetett csak hallani.

Szemüveg a bírónak (Fotó: Szendi Péter, Vas Népe)
Szemüveg a bírónak (Fotó: Szendi Péter, Vas Népe)

 

„Megvannak a helyzetek, csak nem találunk be” – értékelt a nagyszünetben Forray, akinek együttese kemény munkával két pontra kapaszkodott fel a 25. percben, de így is a fáradtság első jeleit lehetett látni a vendégeken, akik elől sorra szedték a támadólepattanókat a hazaiak. Feszült lett a légkör, Andonisz Konsztandinidisz, a Körmend ciprusi edzője veszett össze Wittmannal egy technikai hibáért „cserébe”, mondván, a hátvéd rájátszott a személyi hibára, amit ellene elkövettek a hárompontosdobás közben, ám a 37 éves karmester nemes bosszút állt, mind a négy büntetőt bedobta.

Ám jött két újabb hármas Ferencztől, megint meglépett az MTE, s megint nagyszerű lett a hangulat a csarnokban, a Szolnok elleni párharcban két alapemberét, a szlovén Jaka Klobucart és a szerb Rastko Dramicanint sérülés miatt elvesztő és emiatt szűkebb rotációval játszó vendéggárda pedig láthatóan elkészült az erejével, mert a vasi együttes bedarálta riválisát és előnybe került a párharcban.

KOSÁRLABDA, FÉRFI NB I
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Egis Körmend–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 86–74
(27–18, 13–18, 26–22, 20–16)
Körmend, 1850 néző. V: Földházi, Praksch, Makrai
KÖRMEND: STOKES 7/3, White 11/3, Martinez 3/3, Szavics 7/3, W. GORDON 26. Csere: FERENCZ 14/12, Takács K., Durázi 12/6, Doktor 2, Henry 4, Krivacsevics, Kenéz. Edző: Andonisz Konsztandinidesz
KECSKEMÉT: POLLARD 24/3, JARAMAZ 10/6, Milutinovics 12/6, Kucsera 2, Karahodzsics 11. Csere: Wittmann 10/6, Kiss D., Ivkovics, Tóth B. 3/3, Botka 2. Edző: Forray Gábor
Az eredmény alakulása. 4. perc: 11–7. 7. p.: 22–10. 13. p.: 33–21. 16. p.: 39–29. 24. p.: 50–47. 27. p.: 60–54. 33. p.: 72–60. 36. p.: 78–65
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Körmend javára
MESTERMÉRLEG
Andonisz Konsztandinidesz:
– Megtettük az első lépést a döntőbe jutás felé, de nem dőlhetünk hátra, mert még két mérkőzést kell nyernünk a célunk elérése érdekében. Voltak jobb és gyengébb periódusaink is, a védekezésünkkel viszont elégedett vagyok. A Kecskemét nagyon jó mentalitású csapat, csak teljes koncentrációval lehet legyőzni.
Forray Gábor: – A Körmend megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, bár a különbség kissé túlzott. Puhán kezdtünk, aztán sikerült elkapnunk a ritmust, de a dobóteljesítményünk kívánnivalót hagyott maga után. Ráadásul sok támadólepattanót engedtünk át a Körmendnek, ezen feltétlenül változtatnunk kell a továbbiakban.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Alba Fehérvár 88–78 (21–14, 19–18, 23–27, 25–19)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik