GYŐRI FERENC
2023.02.25 11:26

Férfi kosár: Keller Ákos szerint hiányzott egy igazi vezér a parkettről

Fárasztó hazaút végén rögvest Szombathely felé vette az irányt nemzeti csapatunk, ahol a világbajnoki kvalifikációra nálunk nagyobb eséllyel pályázó bosnyákokkal mérkőzési vasárnap.

Keller Ákos (balra) úgy véli, hiányzott a parkettről egy igazi vezér, aki a klubjában is első számú opció (Fotó: FIBA)

 

Vacsora után jó két órával már útra is kelt litván idő szerint péntekbe lépve a magyar válogatott, amely Klaipedában egyértelmű, 89–64-es vereséget szenvedett világbajnoki selejtezőn a balti állam gárdájától. Küldöttségünk magával vitte az összecsapás Varsóba tartó lengyel játékvezetőjét, Michal Proct is, mivel a mieink a lengyel fővároson keresztül jutottak haza Budapestre. A buszsofőr egy-két alkalommal ráhajtott a záró vonalra, de szerencsére nem aludt el a volánnál, épségben eljutott nemzeti csapatunk Vilniusba – a meglehetősen kialvatlan társaság várta, hogy felszálljon az első repülő, amely a megélénkülő havazás miatt összeszedett némi késést.

 

Ivkovics Sztojannak (jobbra) nem lesz nyugodt meccse a bosnyákok ellen sem – győznünk kell az előzéshez (Fotó: FIBA)

A megfázással, hőemelkedéssel küszködő Perl Zoltán játéka a Bosznia-Hercegovina elleni vasárnapi találkozón is kérdéses, bár adott esetben nagy szükség lehet rá: egy extrémnek tűnő lehetőség esetén még nagy tétje is lehet a mérkőzésnek. A világbajnoki kvalifikációhoz Montenegró hazai veresége kellene Csehország ellen, valamint a magyar válogatott 41 pontos diadala a bosnyákokkal szemben. Egyik eredményre sincs valós sansz, arra már sokkal inkább, hogy Ivkovics Sztojan legénysége legalább hat ponttal győzzön, aminek köszönhetően megelőzné Boszniát, azaz megszerezné a K-csoport negyedik helyét. Ehhez persze alaposan fel kell javulnia.

„Az első félidőben a litvánok is sokat hibáztak, aztán a másodikban kijött a fizikai és játéktudásbeli különbség, amelynek eredményeként a harmadik negyed végére elhúztak, és onnantól kezdve nem tudtunk mit csinálni – szögezte le Keller Ákos csapatkapitány. – A csütörtöki csapatunkban nem volt egy olyan játékos sem, aki a klubjában első számú opció, emiatt nem tudtunk úgy kosárlabdázni, ahogy akartunk.”

A center hozzátette, már az előző kör előtt is inkább csak matematikai esélyük volt a továbbjutásra, reálisan nem hihettek benne.

Egyértelműsítette, ettől függetlenül nem azért mennek ki a pályára, hogy kikapjanak, hanem a győzelemért, és az is biztos, Bosznia-Hercegovina szintén mindent megtesz, hogy kijusson a világbajnokságra (neki is szüksége van Montenegró botlására, és ha ez megvalósul, elég egyetlen ponttal nyernie Szombathelyen).

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kettes termináljára érkezést követően a válogatott rögtön a vasi megyeszékhelyre utazott, hogy az Arena Savariában vasárnap este mindent megtegyen legalább annak érdekében, hogy a jövőben is a negyedik kalapból sorsolják.

Csehország ellen teheti meg az utolsó lépést Montenegró
Az első mérkőzéslabdát elrontotta Mon­tenegró, amely már csütörtök este kijuthatott volna az augusztus 25-én kezdődő világbajnokságra a mieink hatosából. Ehhez le kellett volna győznie idegenben Bosznia-Hercegovinát, ami amúgy nem egyszerű feladat, a selejtezősorozatban egyedül Litvániának sikerült, neki is csak egy ponttal. A házigazda ugyan 17 percen át hátrányban volt Tuzlában, végül a maga javára fordította a találkozót. A montenegróiak legeredményesebb játékosa a korábban a Szolnoki Olajjal magyar bajnoki címet és Magyar Kupa-trófeát szerző, friss Spanyol Kupa-győztes irányító, Kendrick Perry volt 19 ponttal, ő viszont 13 kísérletből csak háromszor talált be távolról, és csapata 70–66-os hátrányánál két büntetőt is elrontott a hajrában – így a vége 74–66 lett a hazaiaknak. Ha Montenegró vasárnap legyőzi Csehországot, a vb-n valaha résztvevő legkisebb ország egymás után másodszor lehet szereplője a seregszemlének.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ,
FÉRFIAK, K-CSOPORT
12. (utolsó) forduló
Február 25., vasárnap
18.00:
Franciaország–Litvánia
19.00: MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina(Tv: M4 Sport)
19.00: Montenegró–Csehország

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt. Franciaország és Litvánia már kijutott a világbajnokságra.

2023.05.23 17:36:31

Kosárlabda nemzetisport.hu

Noha még csak 32 éves, szögre akasztotta magas szárú csukáját a 28-szoros válogatott kosárlabdázó.

2023.05.22 22:28:56

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Már akkor hitt abban, hogy egyszer ő is ezen a szinten kosárlabdázhat.

2023.05.13 14:20:03

Kosárlabda nemzetisport.hu

A MAFC-cal és a Bp. Honvéddal összesen 8 bajnoki címet szerzett, 116-szor szerepelt a válogatottban.

2023.05.02 18:54:56

Kosárlabda nemzetisport.hu

Aligha túlzás: a háromszéki fővárosnak nemzetközi szintű női kosárlabda-együttese van.

2023.04.22 23:23:40

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A siker, a tudás szinte beleivódik a falakba.