Férfi kosár BL: a Riga sem tudta elvenni a Falco veretlenségét

GYŐRI FERENC (Riga)GYŐRI FERENC (Riga)
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 19:56
null
Benke Szilárd nem kevesebb mint 36 percet töltött a pályán (Fotó: FIBA)
Második mérkőzését is megnyerte a Falco KC Szombathely a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája D-csoportjában. A magyar együttes a Riga ellen 80–74-re győzött idegenben.

Kissé furcsán hatott, hogy az első néző csak a feldobás előtt negyven perccel ült fel a lelátóra az Arena Rigában, ám két perccel később újabbak is követték őt – mind a négyen falcósok voltak. Egészen népes magyar kontingens utazott el Lettországba, hogy megnézze szeretett klubját, a Falco KC Szombathelyt a VEF Riga vendégeként esedékes Bajnokok Ligája-mérkőzésén, de a több tucat sárga-fekete-drukkert leszámítva csekély érdeklődés övezte a balti országban a koronavírus-járvány miatt esedékes nagy lezárás előtti utolsó napon rendezett összecsapást.

Milos Konakov, a vasiak szerb edzője már a második percben ideges volt, noha akkor még 0–0 állt az eredményjelzőn – nem sokáig, két büntetőt is értékesített a házigazda. Aztán hamar megnyugodhatott a délszláv szakember, legénysége kiváló és agresszív védekezéssel rukkolt ki, amely támadásban szépen kidolgozott helyzetekkel párosult. Miközben a rigaiak kabalapandája a szombathelyi fanatikusok előtt táncikált, a pályán továbbra is a Falco irányított, ám ahogyan beszedett két elkerülni vágyott könnyű triplát, Konakov azonnal időt kért (22–26).

Megállítani ezzel nem sikerült a feljavuló Rigát, átvette a vezetést, mi több, kisebb gödörbe is kerültek a mieink. A harmadik negyed vége felé sikerült rendezni a sorokat, Boris Barac fontos pontokat szerzett, Marvin Clark bravúros kosarakkal lépett elő, így hárompontos előnnyel kezdte a záró periódust a magyar bajnok.

Mindkét légiós remekelt, küzdeni akarásuk példaértékű volt, azonban a túloldalon a volt falcós Ron Curry szintén megemberelte magát. Gasper Okorn szakmai tanácsadó is tüzelte a fiúkat, akik hárompontos vezetéssel kezdték az utolsó percet. 35 másodperccel a vége előtt Benke Szilárd kockázatos és sikertelen oldalbedobását követően jöhetett a Riga, viszont nem talált be. Perl Zoltán kis híján elveszítette a labdát, utána azonban sikerült rendezni a sorokat. Váradi Benedek csapatkapitány mindkét büntetőjét a helyére tette, majd dobott egy duplát is (74–80), ezzel érvényre juttatta, amit a délutáni uzsonnázás alatt mondott csapattársának, Verasztó Péternek: „úgy keltem fel, hogy odamegyünk, és szétrúgjuk a s.ggüket“. A Falco továbbra is minden fronton hibátlan, a BL-ben szinte bizonyosan lesz még feladata a hat csoportmérkőzés után is.

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
2. FORDULÓ, D-CSOPORT

VEF Riga (lett)–Falco KC Szombathely 74–80 (11–16, 26–19, 24–29, 13–16)
Riga, 500 néző. Vezette: Castillo (spanyol), Proc (lengyel), Jurcevic (horvát).
RIGA: ZORIKS 21/12, Ate 3/3, Walker 2, Miska 3/3, MADSEN 8. Csere: Curry 13, HAMMONDS 12/3, Riley 2, Gromovs 7, Gulbis 3/3. Edző: Janis Gailitis
FALCO: Váradi 6, BENKE 12/3, CLARK 12/6, Golomán 10/6, Keller Á. 4/3. Csere: PERL 16/3, BARAC 15/3, Somogyi 5/3. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–2. 7. p.: 4–10. 9. p.: 7–14. 14. p.: 16–26. 15. p.: 25–26. 19. p.: 37–31. 21. p.: 37–38. 25. p.: 50–45. 26. p.: 53–47. 29. p.: 57–59. 33. p.: 66–71. Kipontozódott: Hammonds (34. p.)

MESTERMÉRLEG
Janis Gailitis: – Támadásban gyengén kezdtünk, nem volt elég önbizalmunk és lassan játszottunk. Néhányan odatették magukat, de öt-hat játékossal nem lehet meccset nyerni. Amit valójában elmondanék a találkozóról, azt a szabályok nem teszik lehetővé. Ezen a napon hat ponttal jobb volt a Falco, amely remek csapat, nagyon kemény fizikai küzdelemre késztetett minket. Ellenfelünk nem játszott nálunk számottevően jobban, viszont mivel minden mérkőzését megnyerte ebben az idényben, sokkal magabiztosabb volt, és ez a sportban elegendő.
Milos Konakov: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra! Jól kezdtük a meccset, aztán kissé elvesztettük a ritmust, amit meg is büntetett az ellenfél, köszönhetően a legnagyobb fegyverét jelentő hárompontosoknak. A fordulás után változtattunk a védekezésünkön, nagyon örülök, hogy jól ki tudtunk jönni a rosszabb periódusunkból. Ez a siker sokat ad nekünk, szeretném, ha ezen az úton folytatnánk tovább.

A csoport másik meccsén kedden: AEK Athén (görög)–Treviso (olasz) 77–92

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik