30 ponttal nyert a Bulls, veretlen a Hawks és a Clippers is

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.11.01. 08:24
null
DeMar DeRozan parádés formában játszik, vezetésével a Toronto legyőzte a Denvert (Fotó: Reuters)
Továbbra is veretlen a Chicago, az Atlanta, illetve a Clippers is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – Jimmy Butlerék harminc pontot vertek a Brooklynra, a Hawks a Sacramentót gyűrte le, Chris Paulék pedig a nyeretlen Phoenix ellen arattak győzelmet. A játéknap legszorosabb meccsét a Toronto és a Denver vívta, ahol DeMar DeRozan és Kyle Lowry vezérletével kiharcolták a győzelmet a hazaiak.

 

Toronto Raptors–Denver Nuggets 105–102

DeRozan káprázatos formában. A Toronto dobóhátvédje sorozatban harmadszor (tehát az első három meccsen) érte el a 30 pontos határt, erre idén rajta kívül csak Russell Westbrook volt képes – ráadásul tovább színezi a dolgot, hogy DeRozan egyik meccsen sem (!) dobott triplát, így utoljára Kobe Bryant (2005-ben) kezdett szezont. Rá és Kyle Lowryra építve komoly előnyt szerzett az első félidőben a hazai alakulat, de a fordulás után visszavettek a tempóból, főleg védekezésben, ez pedig kis híján megbosszulta magát. A záró etapban átvette a vezetést a Denver és csak másfél perccel a vége előtt tudott ismét fordítani a Raptors – az egylabdás meccsből végül ők jöttek ki jobban, Lowry kétszer is betalált, a Denver viszont sorra hibázta el a dobásait.

Barton megsérült. A második félidőben nagyot javult a Nuggets, összekapták magukat hátul és sokkal agresszívebben játszottak támadásban, így bár nem dobtak jól (40 százalék), át tudták venni a vezetést. Kiemelendő Danilo Gallinari és Jusuf Nurkic (18 pattanó, 5 blokk) is, de a gárda leghatékonyabb fegyvere Will Barton (5/7 mezőnyből, 16 pont) volt – ezért is fájt nekik duplán, hogy a harmadik negyed végén megsérült. A hátvéd rálépett Poeltl lábára és kiment a bokája, besántikált az öltözőbe és már nem tért vissza – a röntgen negatív lett.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Lowry 29/3, Valanciunas 12
A Nuggets legjobb dobói:
Gallinari 16/6, Barton 16/6, Mudiay 16/3

Brooklyn Nets–Chicago Bulls 88–118

Hamar eldőlt. Már az első negyedben lejátszotta a pályáról a hazai csapatot a Bulls, ezt a játékrészt 38–20-ra nyerték Wade-ék és Butler, Lopez, illetve Gibson sem hibázott dobást ebben a tizenkét percben. Innentől nem volt miről beszélni, a vendégek gépezete rendkívül hatékonyan (50 százalék mezőnyből, 40 százalék tripla, 94 százalék büntető) működött, 29 percnél senki nem játszott többet és a nagyon sima győzelemmel 3–0-ra javították mérlegüket. Egy negatívum azért történt Fred Hoiberg csapatával, ugyanis Michael Carter-Williams az első félidőben kidőlt térdfájdalmai miatt és már nem tért vissza – a nap folyamán megy MRI-re.

Az első sima vereség. Az eddigi három találkozó mindegyikén kemény ellenfél volt a Nets és egy meccset meg is tudott nyerni, ezen az estén azonban teljesen esélytelennek bizonyultak Linék. Az első pillanattól kezdve jóval lassabban játszottak, mint a Bulls, 34.4 százalékkal dobtak mezőnyből, 5/31 triplát küldtek a helyére, simán elveszítették a lepattanózást és több eladott labdát produkáltak, mint gólpasszt – hatalmas pofonba szaladtak bele.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 15/6, Lin 14/3, B. Lopez 13, Kilpatrick 13
A Bulls legjobb dobói:
Butler 22/6, Mirotic 16/12, Canaan 15/9

Atlanta Hawks–Sacramento Kings 106–95

Egy gyengébb negyedet produkált a Hawks. Látszott a hazaiakon, hogy felkészültek a Kingsből és remekül védekeztek Cousinsék ellen: a Howard-Millsap páros megfogta a centert, ezzel pedig kihúzták a vendégek méregfogát. A harmadik negyedben azonban került némi porszem a gépezetbe és a Sacramento átvette a vezetést, de a záró etapban ismét rendezte sorait Budenholzer együttese és csak 6/18-as mezőnymutatót engedélyezett a vendég gárdának. A játékrész közepén két triplával visszavették a vezetést és meg is tartották az előnyt, így a 29/47-es büntetőzés ellenére újabb győzelmet arattak – kiemelendő Korver, Schröder, Millsap (13 pont, 14 pattanó, 8 gólpassz) és Howard (18 pont, 5/9 mezőnyből, 8/20 büntető, 11 pattanó, 4 blokk) játéka is.

Nem talált megoldást a Kings. A támadójáték még Cousins limitáltsága (14 pont 16 dobásból, négy eladott labda, öt fault) ellenére sem volt rossz, Lawson irányítása mellett Afflalo, Gay és Matt Barnes is jól játszott, de végül megálltak 95 pontnál – lassabban és körülményesebben építkeztek, ráadásul eladtak 19 labdát is. Védekezésben szintén nem végeztek alapvetően rossz munkát, de beütöttek 34 faultot, ezt pedig nem tudták ellensúlyozni úgy sem, hogy a Hawks rengeteg ajándékot adott nekik a kihagyott büntetőkkel – egy extra negyedet leszámítva nem találtak megoldást az Atlanta játékára a vendégek.

A Hawks legjobb dobói: Howard 18, Schröder 17/6, Korver 17/15
A Kings legjobb dobói:
Gay 22/3, Cousins 14/3, Barnes 14/12

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 116–98

Veretlenül. A harmadik győzelmét is begyűjtő Clippers a második negyed végén, egy 18–3-as etappal lépett meg és Blake Griffin vezérletével magabiztos előnyt épített ki – a fordulás után egy pontra zárkózott a Suns, de egy újabb futással eldöntötték a meccset a hazaiak. Griffin, Jordan és Paul is extra hatékonysággal dolgozott, a Clippers csapatszinten 50 százalékkal dobott mezőnyből és Doc Rivers kicsit pihentethette is kezdőit a mérkőzés végén – továbbra is hibátlan a gárda, legközelebb az OKC-t fogadják.

Nyeretlenül. Ezúttal is csak villanásai voltak a Bookert nélkülöző Sunsnak, egyetlen megbízható fegyvere sem volt az együttesnek – Bledsoe-nak sem ment, hiányzott az átütőerő. Tizenkilenc gólpasszukra jutott húsz eladott labda és a harmatos támadójáték mellett védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán, egyáltalán nem tudták kikapcsolni a Clippers alap játékait, így negyedik vereségüket is elszenvedték. A folytatásban sem lesz könnyű dolguk, csütörtök hajnalban a Portlandet fogadják.

A Clippers legjobb dobói: Paul 24/6, Griffin 21/3, Jordan 19
A Suns legjobb dobói: Knight 18/6, Warren 15, Len 13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik