Női kosár Eb-selejtező: győzni kell a nyitányon Szlovénia ellen

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.11.09. 09:29
null
Kiss Virág (labdával) szerint a válogatott már megtanulta, hogy milyen nyomás alatt játszani (Fotó: Koncz Márton)
Esélyesként lép pályára a magyar válogatott a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjének nyitó fordulójában, a legnagyobb sztárja nélkül felálló Szlovénia lesz az ellenfél Sopronban.

Egyértelmű favoritként várja a csütörtöki első Európa-bajnoki selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott: a nyitó fordulóban, Sopronban Szlovéniát fogadja, amely hat éve nem tudta legyőzni a mieinket. Sőt tulajdonképpen éles meccsen még sosem kaptak ki tőle, a legutóbb lejátszott öt egymás elleni összecsapásból csak két felkészülési mérkőzésen bizonyultak jobbnak a szlovénok. Ennek is jó ideje már (2017-ben történt meg legutóbb), viszont tovább növeli Székely Norbert szövetségi kapitány együttesének esélyeit, hogy az egyetlen tétmeccset is mi nyertük meg, a négy évvel ezelőtti Eb-n, 2019. június 27-én diadalmaskodtunk 88–84-re a csoportkörben.

„Egy kicsit beteg vagyok, megfáztam, és még nem jöttem ki belőle teljesen, de ugyanúgy melózom, mint normál üzemmódban – mondta egy nappal a találkozó előtt Kiss Virág, a magyar válogatott centere, aki a nyár óta a török Mersinben légióskodik Studer Ágnessel együtt. A 25 éves középjátékos az említett nisi találkozón nem lépett pályára, de tagja volt a 2019-ben hetedik helyen záró csapatnak. – Augusztus óta nem jártam Magyarországon, jó újra itthon lenni, bár Mersinhez képest hideg van – ott még mindig nyárias az idő. A nagy nyári Eb-siker után először vagyunk újra együtt, de most nincs bennünk az az érzés, mint másfél éve, hogy az alapoknál kell kezdeni mindent – az első edzéstől kezdve nagyon egyben vagyunk, ahol befejeztük, ott folytattuk a munkát. Remélem, jól sikerül a nyitány, azaz megnyerjük az első két meccset a szlovénok és a finnek ellen, mert kell az önbizalom a jövő évi olimpiai selejtezőre. Sokan favoritoknak kiáltanak ki minket ebben a négyesben, ami az Eb-szereplés következménye, de mi senkit sem becsülünk le, alázatosan dolgozunk, ahogyan eddig is. Sokan egyértelmű győzelmet várnak tőlünk, amire csak azt mondanám, egyre jobban megtanultuk, milyen nyomás alatt játszani. Még fiatalok vagyunk, de már nagy a rutinunk.”

Az idei Eb egyik házigazdája (a másik Izrael volt) csalódást okozott a nyáron, hiszen meccset sem nyerve a csoportjából sem tudott továbbjutni. Ráadásul legnívósabb játékosa, az USK Prahát erősítő korábbi szekszárdi hátvéd, Teja Oblak nélkül kénytelen játszani Sopronban.

„Tudjuk, hogy Oblak nem játszik, de a többiek is tehetségesek. A gyenge pontjaikat fogjuk támadni, s mivel bővebb a rotációnk, megpróbáljuk fárasztani őket – folytatta Kiss. – Bízom benne, hogy sokan drukkolnak nekünk a helyszínen, és az Eb negyedik helyezettjére kíváncsiak lesznek a szurkolók, akik először láthatnak minket a nyári bravúr óta. A felnőttcsapatban bemutatkozó Juhász Dorkával még kadétkoromban játszottam egy csapatban Pécsen, azóta nem. Neki sem egyszerű, új szisztémát kell megtanulnia, egy komplett csapatba beilleszkednie. Bízom benne, hogy mostantól mindig tud jönni a válogatottba, mert vele az elmúlt évtized legerősebb centersora a mostani, Goree Cyeshával, Határ Bernadett-tel és velem. S ne felejtsük el, Varga Alíz és Török Ági is bevethető hármas-négyes poszton, szóval erős és nívós a csapat ezen része is.”

A MAGYAR KERET
Aho Nina, Lelik Réka (mindkettő DVTK Hun-Therm), Horváth Bernadett (Tarr KSC Szekszárd), Dombai Réka, Dubei Debóra, Goree Cyesha, Ruff-Nagy Dóra (mind Serco Uni Győr), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron Basket), Juhász Dorka (Beretta Famila Schio, olasz), Kiss Virág, Studer Ágnes (mindkettő CBK Mersin, török)

NŐI KOSÁRLABDA
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
18.00:
Magyarország–Szlovénia
18.00: Bulgária–Finnország
2. FORDULÓ
November 12., vasárnap
15.00:
Finnország–Magyarország
17.30: Szlovénia–Bulgária

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik