Női kosár Euroliga: körömrágós lett a DVTK meccsének vége

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.10.11. 20:35
null
Kányási (jobbra) csapata legjobbja volt a spanyolok ellen (Fotó: Koncz Márton) – <a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/noi-kosar-euroliga-dvtk-zaragoza-66-63-foto-koncz-marton--7317" target="_blank">A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK</a><br />
Rajt-cél győzelemmel mutatkozott be saját közönségének a két forduló után is hibátlan DVTK, amely végig vezetve, de váratlanul szoros végjátékban három ponttal verte meg az újonc spanyol Zaragozát a női kosárlabda Euroligában.

Eljutott oda a DVTK HUN-Therm, hogy a hazai idénynyitón favoritként fogadott egy spanyol klubot. Ez nagy szó és főleg az előző bő esztendő erőfeszítéseinek eredménye, de persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Zaragoza éppen abban a cipőben jár, mint a piros-fehérek egy éve, azaz újonc az elitligában.

A vendégek a romániai Sepsiszentgyörgy elleni múlt heti győzelmük során minden második triplájukat bedobták, erre oda kellett figyelnie a Lyonban nyerő hazaiaknak. Még egy perc sem telt el, már kétszer – sikertelenül – próbálkoztak a piros mezes vendégek a hárompontosvonalon kívülről, miközben rendkívül ideges hangulatban játszottak a csapatok. Aho Nina két triplájával és első negyedbeli nyolc pontjával ellépett a DVTK, majd Kányási Veronika távolija után már 13 egységnyire hízott a hazai előny.

Aztán jöttek a német Leonie Fiebich hármasai is, egymás után kettő, így jött Völgyi Péter időkérése is, mert háromegységnyire zsugorodott a DVTK vezetése. A francia Ana Tadic kettő plusz egyes kombinációja és a montenegrói Milica Jovanovics hármasa után ismét megnyugtató lett a pályaválasztó előnye.

A harmadik negyedben tartotta a hazai csapat a tíz pont körüli vezetését, s továbbra is remekül védekezett. A spanyolok próbáltak szigorítani ebben a műfajban, de váltakozó siker koronázta ebbéli erőfeszítéseiket, mert sok személyi hibát is rájuk fújtak a bírók. Mivel ugyanabban a mederben csordogált a mérkőzés, üdítően hatott, amikor óriási felzúdulást váltott ki a nézőtéren, hogy a 33. percben Helena Oma szinte egyértelműnek tűnő támadóhibát követett el Aho Nina ellen, mégis a hazaiak kedvence kapott személyi hibát.

A 36. perc elején eluralkodott a fejetlenség a parketten, mindkét csapat játékosai rengeteget rontottak (a lett Aleksa Gulbe ziccerben dobta át a gyűrűt, Aho Nina „hosszan szöktette” Lelik Rékát), s noha tíz ponttal még mindig a DVTK állt jobban, Völgyi megnyugtatásképpen ismét magához rendelte csapatát. Másfél perc múlva már csak három volt a differencia, miután Fiebich megszerezte saját harmadik tripláját. Feszültség ülte meg a csarnokot, ám igazi csapatkapitányként Kányási dobott egy hibátlan tempót, eldöntve ezzel a meccset, a közönség pedig felállva ünnepelte az első hazai győzelmet a csoportkörben.

„Jó meccset játszottunk, elismerésem a Zaragozának. Végig azt éreztem, hogy mi dominálunk, tíz pont körüli előnyünk volt, ami becsapós, mert egy jó csapat ezt néhány jó támadással le tudja dolgozni. Összességében remekül teljesítettünk, óriási csapatmunka volt, mindig akadt valaki, aki segített a nehéz pillanatokban. Büszke vagyok az egész csapatra, és örülünk, hogy a csoportkörben hazai pályán is győzelemmel mutatkoztunk be” – értékelte a mérkőzést a 14 pontig jutó Kányási Veronika.

„Nem játszottunk olyan jól, olyan szinten, mint amire előzetesen számítottam. De tudjuk, mi miatt történt mindez így, tisztában vagyunk azzal, min kell javítanunk. Az Euroligában nincs lehetőség arra, hogy olyan hibákat kövessünk el, amelyekre most is volt példa. Dolgozni kell tovább, hogy jobbak legyünk” – vélekedett Helena Oma, a Zaragoza hátvédje a meccset követően.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
DVTK HUN-Therm–Casademont Zaragoza (spanyol) 66–63
(21–11, 17–16, 21–20, 7–16)
Miskolc, 1700 néző. V: Teixeira (portugál), Dahra, Oliot (franciák).
DVTK:
AHO N. 13/9, Charles 7, Lelik 7/3, M. Jovanovics 6/3, Garbin 4. Csere: TADIC 4, KÁNYÁSI 14/3, Tenyér 5/3, Grigalauskyte 6. Edző: Völgyi Péter
ZARAGOZA: Ortiz 3, ATKINSON 19, FIEBICH 16/9, Gimeno 6, Diallo 8. Csere: Geldof 3, Lacorzana 2, Oma 4/3, Gulbe 2, Hermosa. Edző: Carlos Cantero Morales
Az eredmény alakulása. 5. perc: 7–2. 7. p.: 12–6. 9. p.: 17–6. 11. p.: 24–11. 13. p.: 24–21. 15. p.: 30–21. 18. p.: 35–23. 25. p.: 47–39. 26. p.: 52–40. 29. p.: 55–46. 34. p.: 61–52. 38. p.: 64–56. 39. p.: 64–61
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter: – Nagyon kemény meccset játszottunk, rengeteg ütközés volt. Egy ideig ezt kontrolláltuk, kézben tartottuk a találkozót, de az ellenfelünk szépen küzdött, és majdnem utolért minket a hajrában. Örülök, hogy nem sikerült megfordítania az állást, mert sokat dolgoztunk ezen a mérkőzésen, és az is része volt ennek, hogy néhányan visszakerüljenek a helyükre, hogy a rotáció jobban működjön.
Carlos Cantero Morales: – Két nagyon ellentétes félidőt játszottunk. A meccs első felében nem igazán ment, amit szerettünk volna, a második részében már több pozitívum volt. Azt kell mondjam, hat-hét játékossal nem lehet, illetve nagyon nehéz euroligás mérkőzést nyerni, kicsivel bővebb rotációra lenne szükség. Nem vagyok dühös, inkább csak szomorú, látjuk, hogy mi az, ami ment, és mi az, amin javítani kellene, hogy működjön, amit szeretnénk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik