Férfi kosár-vb: kikapott a Team USA, Németország először döntős!

Vágólapra másolva!
2023.09.08. 16:45
null
Franz Wagner és Dennis Schröder is kitett magáért, vb-döntős Németország (Fotó: Getty Images)
Németország lesz Szerbia ellenfele a távol-keleti férfi kosárlabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében, miután az elődöntőben magabiztos játékkal legyőzte az Egyesült Államokat.

Szinte már megszokott módon az amerikaiak lassabban érkeztek meg a meccsre. A németek perceken belül ötpontos előnyre tettek szert és a Golden State Warriors edzőjének, Steve Kerrnek már időt is kellett kérnie, hogy kicsit összerázza a csapatát. Ami rövid távon nem tűnt kifizetődőnek, hisz a németeknek már a 6. percben is sikerült kidolgozni tízpontos előnyt (25–15), viszont a fordulásig Anthony Edwards és Miles Bridges vezetésével mégis két pontra faragták a hátrányukat az amerikaiak.

A folytatás az előzetes elvárásoknak megfelelően hihetetlen izgalmas perceket hozott. Egyik fél sem nagyon tudott hibázni, simán beestek a hármasok és a középtávolik is. A második negyed felére lett érezhető, hogy az Egyesült Államok igazán bemelegedett, a mérkőzésen először sikerült néggyel ellépnie. A félidő végéig egyáltalán nem lassultak a gárdák és összesen 119 (!) ponttal zártak, ráadásul a második negyed a vb-k történelmének legpontgazdagabb játékrésze lett.

A fordulás után is a németek kezdtek erősebben, s egy hatpontos rohanásuk után 70–64-es hátrányban kért időt Steve Kerr. Ennek hatására faragni tudtak hátrányukból az amerikaiak, de Schröder egy bődületesen messziről elsüllyesztett triplával lehűtötte a kedélyeket. A helyzet a továbbiakban sem változott, az időnkénti fellángolások dacára a németek 8-9 pontos távolságban tudták tartani tengerentúli riválisukat – végül 94–84-es európai vezetéssel fordultak a csapatok az utolsó negyedre.

A végjáték kifejezetten drámaira sikeredett (Fotó: Getty Images)
A végjáték kifejezetten drámaira sikeredett (Fotó: Getty Images)

A záró játékrész elején a tízpontos hátrány nem tűnt ledolgozhatatlannak amerikai szemszögből, de teltek-múltak a percek, s Steve Kerr tanítványai nem tudtak közelebb férkőzni a Franz Wagner, Dennis Schröder duó vezette németekhez, akik a negyed felén túljutva is tartották az előző felvonásban kiharcolt fórt. Az utolsó négy percre ráfordulva mégis lendületbe jöttek az amerikaiak, előbb Reaves süllyesztett el egy triplát, majd Edwards (egy értékesített, illetve egy kihagyott büntető után) követte a példát, s ezzel három pontra olvadt a németek előnye – Gordon Herbert időt is kért. Schröder és Reaves is bevágott egy kettest, majd Edwards egyenlíthetett volna egy triplával – kihagyta.

Egy elpuskázott német támadás után Reaves mindkét büntetőjét beverte, s egy pontra hozta fel csapatát. Az egyenlítés viszont nem jött össze: Obst gyakorlatilag a pálya sarkáról vert be egy triplát, majd Schröder egy duplát – erre Reaves válaszolt egy zsákolással. Kevesebb, mint fél perccel a vége előtt Edwards eladta a labdát, majd Reaves az utolsó másodpercben ugyan begyötörte a labdát a kosárba, de ez már nem osztott, nem szorzott: Németország 113–111-re győzött és története során először bejutott a világbajnoki fináléba!

KOSÁRLABDA
FÉRFI-VILÁGBAJNOKSÁG
Elődöntő, Manila
Egyesült Államok–Németország 111–113
(31–33, 29–26, 24–35, 27–19)
Ld: Edwards 23 (6), Reaves 21 (9), Bridges 17 (9), ill. Obst 24 (12), Wagner 22 (9), Theis 21 (3), Schröder 17 (9)

KORÁBBAN
Szerbia–Kanada 95–86 (23–15, 29–24, 23–24, 20–23)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik