Férfi kosár: Hanga Ádám nem fél attól, ami Belgrádban vár rá

Vágólapra másolva!
2023.07.13. 16:14
null
Hanga Ádám a 23-szoros szerb bajnok és 12-szeres kupagyőztesnél folytatja pályafutását.(Fotó: AFP)
Bő egy nap alatt megegyezett a Crvena zvezdával Hanga Ádám, aki így Olaszország és Spanyolország után az egyik legpatinásabb szerb klubban, és nem mellékesen az Euroligában is szereplő ckosárlabdasapatban folytatja karrierjét.

– Merre van most?
Nyaralunk Magyarországon a családdal – válaszolta csütörtökön a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, aki szerdán két évre aláírt a Crvena zvezdához, így a 23-szoros szerb bajnok és 12-szeres kupagyőztesnél folytatja pályafutását. – Hirtelen felgyorsultak a dolgok, bő egy nap alatt eldőlt minden.

– A spanyol sajtó a Valenciát, a görög Olympiakoszt vagy a német Bayern Münchent tartotta befutónak...     
– Az egy dolog, miket írnak a médiában. Érdeklődések, megkeresések voltak, köztük két másik spanyol csapattól is, de ezek nem euroligás gárdák voltak, márpedig én mindenképpen szerettem volna olyan klubhoz igazolni, amelyik az elitsorozatban szerepel. Ráadásul két évben gondolkodtam, nem egyben, utóbbi esetén nagyobb lett volna a választék. Kedden már közel álltam ahhoz, hogy az egyik nem euroligás spanyol ajánlatot elfogadjam... Mert akkor nem kellett volna költözni.

– Aztán mi történt?     
– Éjjel egykor Dusko Ivanovics, a Zvezda montenegrói vezetőedzője felhívott, majd szerdán is, s gyorsan megbeszéltünk mindent. Azt mondta, minek húzni az időt, ha mindkét fél ugyanazt akarja.

– Milyen a kapcsolata a játékosként kétszeres Euroliga-győztes szakemberrel?     
– Ismertük, de furcsamód elkerültük egymást, mert én éppen eljöttem Vitoriából a Baskoniától, amikor ő visszament oda. Hatalmas reputációja van, a kemény munkában és a fegyelmezett játékban hisz, de ez nem lesz meglepetés nekem, több délszláv edzővel dolgoztam már. Még viccelődött is velem, ezt mondta, „Megnéztem az előző idénybeli játékperceidet, eleget pihentél, így készen állsz, hogy a következő évadban sokat játssz”.

– Milyen poszton számol önnel? Ez azért fontos kérdés, mert a Real Madridban és a Barcában is többször kellett irányító- vagy hármas-négyes poszton szerepelnie.     
– Nem beszéltünk erről és őszintén mondom, nem is érdekel, sem az, hány percet leszek a pályán. Akart engem a csapat, A-opció voltam, ez a lényeg. Már minden helyzetben megálltam a helyem az előző években, nem félek attól, ami Belgrádban vár.

– Ott lesz egy bizonyos Milos Teodoszics is a csapatban...     
– Nem titok, nagy álmom volt, hogy egyszer együtt játsszak vele. Ő az egyik legkreatívabb irányító az egész világon. Várom a közös munkát, de az biztos, fontos lesz, hogy mi, idősebbek fizikailag rendben legyünk, Milos 36 éves, s több harminc feletti játékos van még a keretben.

– A Barcelona és a Real Madrid után feljebb nem lehetett lépni Európában – hogyan értékeli a klubváltást?     
– Az Adria-liga is kemény sorozat, ezt tudom. Ez volt az a lehetőség, ami megfelelőnek bizonyult, mert a Zvezda az Euroligában szerepel, és mindig nagy célokért küzd. Izgatottan várom, hogy megtapasztaljam az új légkört. A klub egyértelmű célja, hogy jövőre bejusson az El-rájátszásba, mert idén nem sikerült.

– A szakmai szempontokon kívül a család is közrejátszott a döntésében?     
– Természetesen, három gyerekkel és egy kutyával már azért nem csak magamra gondolok. Belgrád közel van Budapesthez, s mivel odaköltözünk, a szünetekben, hosszú hétvégéken könnyebb lesz az utazgatás. A tervek szerint néhány héten belül kiköltözünk. A madridi házból kipakoltunk, a több mint tíz évnyi spanyolországi időszak alatt felhalmozott holmijaink raktárban pihennek, azokat is haza kell hozni. Aztán iskolát kell keresni a gyerekeknek, nemzetközit, sok az intézni való.

– Hogy van a térde? Amikor három hete eljött a Realtól, voltak gondjai.     
– Csütörtök reggel megint belobbant, sajnos. Akkor leszívták, injekciót is kaptam, pihentetni kell és figyelni a terhelésre. Elkezdtem kondizni, de jelenleg bicebóca vagyok.

– Az ULEB és a FIBA megegyezése önt is érinti, hiszen elvileg így bármikor hazajöhet a válogatottba.     
– Nézzük meg, hogy a gyakorlatban ez miként működik, mert rendben, hogy van megállapodás, de végül így is a játékosokon és az edzőkön múlik, kit engednek el szívesen. A nyár nekem szinte esélytelen, hiszen a srácok tíz nap múlva kezdik a felkészülést az olimpiai előselejtezőre, én akkor szerintem Belgrádban leszek jelen állás szerint, de persze ez nem biztos még.

Hanga Ádám 2022–2023-as statisztikája a Real Madridnál
ACB-liga: 28 mérkőzés, 15.2 perc (átlag), 5 pont, 1.9 lepattanó, 1.3 gólpassz
Euroliga: 27 mérkőzés, 13.8 perc (átlag), 4.2 pont, 1.8 lepattanó, 1.7 gólpassz
Spanyol Kupa: 2 mérkőzés, 21 perc (átlag), 6 pont, 4.5 lepattanó, 3 gólpassz

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik