Női kosár MK: meglepetés az elődöntőben, finalista a PEAC

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 19:40
Nagy csatát hozott a női kosárlabda Magyar Kupa Sopronban zajló négyes döntőjének első mérkőzése csütörtök kora este: a hajrában higgadtabb PEAC négy ponttal, 76–72-re legyőzte a DVTK-t, és bejutott a péntek esti fináléba, ahol a házigazda Sopron lesz az ellenfele.
Kiss Virág (jobbra) 20 pontot szerzett a pécsi csapatban (Fotó: Koncz Márton)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Kiss Virág (jobbra) 20 pontot szerzett a pécsi csapatban (Fotó: Koncz Márton) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Öt perc és hét másodperc alatt 28 pontot szereztek a felek a Magyar Kupa soproni négyes döntőjének első felvonásán, amelyen a címvédő DVTK-Hun-Therm az NKA Universitas PEAC-cal csapott össze. Potyogtak a kosarak és ellépett a DVTK, 12 pontos előnyt épített ki, azonban ami könnyen jött, könnyen is ment: a második tíz perc elején már a baranyaiak álltak jobban. Rengeteg triplára vállalkozott a két csapat váltakozó sikerrel, mindenesetre lüktető és izgalmas volt a mérkőzés, amelyen a borsodi klub drukkerei mindent megtettek a jó hangulatért.

Félidőben 44–43-ra vezetett a Jovan Gorec vezette PEAC, amely a bajnokság alapszakaszában egyébként kétszer is négy ponttal kapott ki a miskolciaktól, és amely nélkülözte egyik legjobbját, Wentzel Nórát. A 21. percben a DVTK Puerto Ricó-i légiósát, a könnyeivel küszködő Arella Guirantest kellett letámogatni a pályáról, a bal bokáját fájlalta. Hamarosan Völgyi Péter edzőt figyelmeztették reklamálásért, egy személyi hiba jogosságát vonta kétségbe vehemensen.

Ötvennél döntetlenre állt a két csapat, akkor Szücs Réka szép tempódobásával került pillanatnyi előnybe a PEAC, postafordultával triplával reagált Bernáth Réka. Nem sokkal később Völgyi mester technikai hibát kapott, a pécsiek négy ponttal álltak előrébb, de a remekelő Kányási Veronika nagyszerű távoli dobásával rögvest szépített a DVTK.

A PEAC sem úszta meg technikai nélkül, Jazmon Gwathmeyt amiatt büntették, mert szabálytalanul zavarta meg a dobó játékost. Mindenesetre nem zökkent ki a bajnokságban negyedik helyen álló csapat, a záró felvonás elején héttel vezetett, a piros mezes DVTK meg elbizonytalanodott. Visszaállt Guirantes, szükség volt rá a parketten, hamar szerzett is egy duplát, így egyre zárkózott az MK tavalyi győztese (szempontjából 68–69-et mutatott az eredményjelző). A DVTK-t Cheridene Green kipontozódása is sújtotta, ennek ellenére sikerült neki a fordítás. Aztán Gwathmey kosarával a PEAC-nak is, viszont egy kiment labdánál a játékvezetők először a DVTK-nak adták a labdát, aztán a videó ellenőrzése után feldobáshelyzetet ítéltek.

A PEAC volt a kedvezményezett, Kiss Virágot faultolták, aztán bedobta mindkét büntetőjét. Tripla kellett a miskolciaknak, Bernáth szorult helyzetből kísérletezett, dobása leperdült – Völgyi Pétert kiállították, megkapta a második technikai hibáját is, mivel hibás challenge-ét követően nem maradt időkérése, amit elvehettek volna tőle.

A címvédő a bronzért játszhat, a PEAC bravúros győzelemmel, összességében megérdemelten játszhat döntőt péntek este.

VÉLEMÉNYEK

KISS Virág, a PEAC centere: – Nagyon boldog vagyok, hiszen az elmúlt két mérkőzésünk a bajnokságban nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztük. Úgy jöttünk ide Sopronba, hogy azt éreztem a lányokon, tényleg nagyon szeretnék ezt, és meg akarják mutatni, hogy a Miskolc ellen elszenvedett két vereség nem azt tükrözi, amilyenek valójában vagyunk, hiszen mindkét alkalommal nyert helyzetből veszítettünk. Nagyon örülök, hogy mindenki, aki a pályán volt, a maximumot tette hozzá a meccshez. Igazi csapatként játszottunk és megérdemeltük, hogy döntőt játszhassunk.

KÁNYÁSI Veronika, a DVTK hátvédje: – Kiélezett mérkőzésre számítottunk, hiszen tudtuk, hogy a PEAC nagyon erős csapat. Ennek ellenére sokszor kontrolláltuk a meccset és amikor az első félidőben elléptünk hat ponttal, akkor kellett volna bevinnünk az utolsó ütést, ami sajnos nem sikerült. Visszaengedtük a PEAC-ot, onnantól kezdve pedig végig ki-ki meccset játszottunk. Sokszor rossz döntéseket hoztunk a kiélezett szituációkban, de a Magyar Kupán bármi megtörténhet, főleg ilyen végjátékban. Csalódottak vagyunk, de megpróbáljuk elhozni a bronzérmet.

NŐI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON
ELŐDÖNTŐ
NKA UNIVERSITAS PEAC–DVTK-HUN-THERM 76–72 (19–27, 25–16, 21–17, 11–12)
Sopron, 750
néző. Vezette: Nagy V., Ádám, Györfy R.
PEAC: Katanics 2, Laczkó, Calhoun 12/3, Gwathmey 10, KISS V. 20/3. Csere: SIMON ZS. 13/9, SÁNCHEZ 13/9, Szücs R. 4, Rátkai 2. Edző: Jovan Gorec
DVTK: Aho N. 4, Bernáth 12/6, Guirantes 6, GARBIN 13/6, Ch. Green 11. Csere: KÁNYÁSI 19/9, Grigalauskyte 4, Kiss A. 3, Aho T. Edző: Völgyi Péter
Az eredmény alakulása. 2. perc: 0–7. 5. p.: 11–14. 8. p.: 13–25. 15. p.: 32–29. 19. p.: 37–39. 22. p.: 44–48. 29. p.: 59–55. 32. p.: 67–60. 36. p.: 69–68. 38. p.: 71–72. 39. p.: 73–72
Kiállítva: Völgyi Péter (40. p.)
Kipontozódott: Ch. Green (37. p.)
MESTERMÉRLEG     
Jovan Gorec: 
– Nagyszerű csapat ellen játszottunk, amely kétszer is legyőzött bennünket a bajokság során. Fontos volt, hogy megmutassuk, versenyben tudunk lenni a legjobb csapatokkal is. Nagyon sokat mutattak a lányok a pályán abból, amit gyakoroltunk, keményen megdolgoztunk ezért. Mint mindig, ezúttal is nagyszerű munkát végzett a csapatom.
Völgyi Péter: – Csalódott vagyok, mert nem tudtunk olyan szinten játszani, ahogy azt szerettem volna. Az első negyedben is csak a támadásunk volt rendben, védekezésben sokat bizonytalankodtunk, ezt a PEAC jó küldő dobásokkal kihasználta. Későn kezdtünk el őrölni, és Grigalauskyte, valamint Guirantes sérülése sem jött jókor, változott a rotációnk. Sajnálom, mert nagy esélyt szalasztottunk el.

A másik mérkőzésen
Sopron Basket–SERCO UNI Győr 87–68

A PÉNTEKI PROGRAM

Döntő
20.00:
NKA Universitas PEAC–Sopron Basket (Tv: M4 Sport)
A 3. helyért
17.00:
DVTK-Hun-Therm–Serco Uni Győr

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik