Női kosár Euroliga: nyolc között búcsúzott a címvédő Sopron

Vágólapra másolva!
2023.03.17. 19:34
Hazai pályán sem tudta megszorongatni a török Fenerbahcét a Sopron a női elitsorozat negyeddöntőjének második felvonásán, így a címvédő nem jutott be a final fourba.
Ezúttal sem volt esélye a tavalyi győztesnek (Fotó: Koncz Márton)

A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Ezúttal sem volt esélye a tavalyi győztesnek (Fotó: Koncz Márton) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Nagyon fájó emlék a Fenerbahcénál 2022. április 10-e: a török sztárcsapat az isztambuli Ülker Sport Arénában, tulajdonképpen saját közönsége előtt 60–55-re kikapott a Sopron Baskettől, amely ezzel először nyerte meg az Euroligát, és nagyon is szívesen emlékszik a majd egy évvel ezelőtti final fourra. Ám péntek estére az is előfordulhatott, hogy idén a négy közé sem jut a Sopron, amely meglehetősen messze sodródott az elmúlt egy hónapban attól, hogy megvédje tavalyi elsőségét, elsősorban a francia Landes Basket elleni váratlan hazai botlás és a schiói 31 pontos vereség miatt. A címvédő így a negyedik helyen végzett a B jelű nyolcasban, s a másik csoport győztesével, a tavalyi ezüstérmes, idén pokoli erős csapatot építő Fenerbahcéval került össze a negyeddöntőben, amelynek első meccsét a törökök kedden 20 ponttal nyertek meg.

VÉLEMÉNY
Jelena BROOKS, a Sopron erőcsatára: „Nehéz most mit mondani. Ezzel véget ért az idei Euroliga-szezonunk, de ha visszatekintünk, szerintem összességében jó teljesítményt nyújtottunk. Az idény elején nagyon jól ment a játék, később, mikor jöttek a magyar bajnokságban a nehezebb meccsek, kissé elfáradtunk, nem tudtuk a szintet tartani, ezért a negyedik helyre csúsztunk vissza a csoportban, és így a Fenerbahcét kaptuk. A negyeddöntő párharc során jól játszottunk, büszke vagyok arra, amit ebben az évadban nyújtottunk.”

A bemutatásnál, amelyet már csaknem ötven vendégdrukker ugrált és tapsolt végig, Courtney Vanderslootot kifütyülte a hazai közönség, ő ugye a Fenert választotta a Sopron helyett erre az idényre, noha aláírt szerződése volt a magyar klubhoz...

Eladott labdával, majd Jelena Brooks remek blokkjával kezdett a pályaválasztó, amely ezután kapott négy pontot, mire a szerb-magyar magasbedobó végre megszerezte a magyar együttes első pontjait. A vendégek nyugodtnak tűntek, az sem zökkentette ki őket, hogy a soproniak „Jecája” minden helyzetből betalált, és ő jegyezte a hazaiak első 11 pontját. Így is vezettek a sötétkék mezesek, s amikor az ukrán Alina Jagupova betörésével 16–11-re elhúztak, Gáspár Dávid időt kért. Szóval fergetegesen kezdett a török együttes, a 9. percben már tíz ponttal vezetett, elképesztően dobtak a vendégek, de ha mégsem találtak be, akkor övék lett a lepattanó.

Négy döntőt vesztett már el a Fener, de győzni még nem tudott, talán innen is fakad az az extra motiváció, amit játék közben azért fel lehetett fedezni a legnagyobb sztárokon is – persze a tavalyi keret tovább erősödött, a szakmai stáb pedig kicserélődött, hiszen immár a szerb Marina Maljkovics a vezetőedző, aki kilenc nappal azután vette át a stafétát a kirúgott spanyol Victor Lapenától, hogy a csapat elvesztette az Euroliga fináléját. Már a 13. percben 17 pontos Fenerbahce előnyt regisztrálhattunk, könnyed kosarakkal operált a török bajnok, ekkor Brookson és Ezi Magbegoron kívül csak az ausztrál Alice Kunek dobott pontot hazai oldalon, aztán végre Czukor Dalma triplája bement, és feljött tízegységnyire a Sopron.

Tizenegy pontos vendégelőny után folytatódott a meccs a harmadik negyedben, s bő két perc után húsz lett belőle, az első meccsen sziporkázó amerikai Breanna Stewart és a belga Emma Meesseman őrzése megoldhatatlan feladatnak bizonyult a hazaiak számára. A törökök ezután erőlködés nélkül nyerték meg a meccset ismét húsz ponttal, ismét 82–62-re, gond nélkül jutva be a négy közé, míg 2017 után először fordul elő, hogy a Sopron nem lesz ott a négyes döntőben.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
SOPRON BASKET–FENERBAHCE ALAGÖZ HOLDING (török) 62–82 (19–32, 19–17, 10–16, 14–17)
Sopron, 1300
néző. V: Gedvilas (litván), Sljivic (osztrák), Pesics (szerb)
SOPRON: Fegyverneky 3/3, Turner 4, Czukor 3/3, BROOKS 21/9, Magbegor 15. Csere: Kunek 8/3, Époupa, Böröndy 2, Sztankovics 6. Edző: Gáspár Dávid
FENERBAHCE: Cakir-Turgut 6, McBride 6/6, JAGUPOVA 6/3, STEWART 25/12, MEESSEMAN 16. Csere: Sabally 8, Vandersloot 9/3, Stokes 2, Aydin 2, Onar 2, Raca. Edző: Marina Maljkovics
Az eredmény alakulása. 4. perc: 8–12. 8. p.: 19–26. 12. p.: 21–36. 15. p.: 26–39. 18. p.: 31–41. 22. p.: 38–56. 25. p.: 40–60. 28. p.: 44–61. 32. p.: 53–68. 35. p.: 57–77
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye:
2–0 a Fenerbahce javára
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Kemény Euroliga-szezonon vagyunk túl, tudjuk, miként végeztünk a negyedik helyen és kaptuk ellenfélül a Fenerbahce együttesét, amelynek gratulálunk a fölényhez, amit kialakított, és a megérdemelt továbbjutáshoz. Büszke vagyok a csapatunkra, volt tartásunk! A két csapat között minőségbeli és játéktudásbeli különbség van, ezt el kell ismerni. Csapatként mindent megpróbáltunk, ez a legfontosabb!
Marina Maljkovics:
– Az első meccsen három negyeden át nem játszottunk úgy, ahogy tudunk, benne volt sokakban a tavalyi döntő emléke is. A negyedik negyedben és most viszont megmutattuk a különbséget, majdnem negyven percen át azt játszottuk, amit tudunk. Gratulálok a csapatnak a négyes döntőbe jutáshoz!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik