Férfi kosár Eb: tovább akar jutni a halálcsoportból a magyar válogatott

BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln)BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln)
Vágólapra másolva!
2022.08.31. 17:30
null
Ivkovics Sztojan és Hanga Ádám a magyar válogatott hivatalos sajtótájékoztatóján (Fotó: Árvai Károly)
Az utolsó simításokat is elvégezte a magyar férfi kosárlabda-válogatott Kölnben, a Lanxess Arénában szerda délután, és bizakodva várja a csütörtökön, 14.30-kor kezdődő nyitányt Bosznia-Hercegovina ellen.

Bárcsak úgy hullanának a triplák a bosnyákok ellen is a gyűrűbe, ahogy szerdán, a magyar válogatott edzésének sajtónyilvános részén a dobások, hiszen Ferencz Csabáék alig hibáztak. Somogyi Ádám és Mikael Hopkins különversenyt is vívott, a fiatal irányító és a honosított center még akkor is folytatta a dobópárbajt, amikor a többiek már rég nyújtottak, Hanga Ádám pedig a szövetségi kapitánnyal, Ivkovics Sztojannal beszélgetett a kispadon.

Bosnyák és szlovén zsurnaliszták is várták a mieinket, előbbieknek nyilván prioritás volt ez a tréning, hiszen a nyitó mérkőzést ellenünk játsszák, de az egyik szlovén tollforgató azzal a céllal érkezett, hogy hazája olvasóközönségének kicsit bemutassa a „sötét lovat”, azaz Magyarországot. A legtöbb kérdése egyébként Hopkinshoz volt, aki pályafutása során játszott az Olimpija Ljubljana színeiben, és arrafelé is remek játékosnak tartják.

Nálunk Ferencz Csaba arról beszélt, hogy nem gondolta volna mondjuk tíz évvel ezelőtt, hogy még két Európa-bajnokság benne van a pályafutásában, a 37 éves bedobó öt éve Kolozsváron is fontos szereplő volt, most valószínűleg részfeladatokat kaphat, de a körmendi legendában mindig benne van egy létfontosságú hármas.

„Ugyanolyan érzésekkel várom ezt az Eb-t, mint az elsőt – mondta mosolyogva Ferencz. – Nem könnyű már ennyi idősen felkészülni egy ilyen tornára, de minden igyekezetemmel azon leszek, hogy segíteni tudjam a csapatot. A 2017-es Eb után visszavonultam a válogatottól, aztán szinte azonnal visszatértem, most pedig újra itt vagyok, és emiatt boldog, büszke vagyok.”

A magyar férfi kosárlabda-válogatott edzése (Fotó: Árvai Károly)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott edzése (Fotó: Árvai Károly)

Ferencz Csaba szerint kész a válogatott terve, hogyan állítsa meg csütörtökön a bosnyák csapatot, illetve legjobbját, az NBA-ben szereplő Jusuf Nurkicot, de előzetesen nyilván ezt nem akarta elárulni. A csapatot viszont képesnek tartja a bravúrra, azaz a továbbjutásra a csoportból.

Ezzel egyetértett Váradi Benedek, a Falcóból a nyáron Litvániába szerződő irányító is, aki öt éve, 22 esztendősen éppen csak lemaradt még a kolozsvári Eb-ről, ezúttal viszont alappillére az együttesnek.

„Öt éve tudtam, hogy ha nem lesz sérülés, akkor nem kerülök be a szűk keretbe, ezért nem is volt csalódás. Még nem izgulok, de nagyon várom már, hogy elkezdődjön a torna, az első mérkőzés létfontosságú lesz” – mondta a játékmester.

A mieink hivatalos sajtótájékoztatóján Ivkovics mellett a legnagyobb sztárunk, Hanga Ádám vett részt, aki halálcsoportnak titulálta a kölni hatost, és teljes joggal, a címvédő Szlovénia, Franciaország, Litvánia, de talán még a házigazda németek is egyértelműen az elitbe tartoznak, és akkor nem szabad lebecsülni a Nurkiccsal felálló bosnyákokat sem.

Hanga Ádám a válogatott edzésén (Fotó: Árvai Károly)
Hanga Ádám a válogatott edzésén (Fotó: Árvai Károly)

„A hangulat mindig jó, csak a bizonytalansági faktor nagy, nem tudom, hogy fogunk szuperálni a következő öt mérkőzésen – magyarázta lapunknak Ivkovics. – Korábban csak az Európa-bajnokság összecsapásaira koncentráltunk, most egy héttel előtte már a vb-selejtező miatt kellett a jó forma. Eddig a normális menetrend szerinti felkészülések során nem hibáztunk, de ez az esemény most más körülmények között zajlik, nyolc nap alatt a harmadik tétmérkőzésünk következik, közben utaztunk busszal 1500 kilométert. A „kis csapatok” számára sokkal fontosabb a rendszer, a taktika tökéletesítése, mint azoknak az együtteseknek, amelyeknél tizenkét NBA-, illetve Euroliga-játékos alkotja a keretet. Némileg hendikeppel indulunk, ráadásul itt, Kölnben csak napi egy edzésre volt lehetőségünk, de így is bízunk benne, hogy jól sül el minden.”

Remélhetőleg ez így is lesz, de a csütörtöki, bosnyákok elleni összecsapást ehhez létfontosságú lenne megnyerni.

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ EB-N

B-CSOPORT (Köln, Németország)
1. FORDULÓ (szeptember 1.)
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁGKezdés: 14.30
Szlovénia–Litvánia
Franciaország–Németország
2. FORDULÓ (szeptember 3.)
Németország–Bosznia-Hercegovina
Litvánia–Franciaország
MAGYARORSZÁG–SzlovéniaKezdés: 20.30
3. FORDULÓ (szeptember 4.)
Litvánia–Németország
Szlovénia–Bosznia-Hercegovina
Franciaország–MAGYARORSZÁGKezdés: 20.30
4. FORDULÓ (szeptember 6.)
Bosznia-Hercegovina–Franciaország
MAGYARORSZÁG–LitvániaKezdés: 17.15
Németország–Szlovénia
5. FORDULÓ (szeptember 7.)
Litvánia–Bosznia-Hercegovina
Franciaország–Szlovénia
MAGYARORSZÁG–NémetországKezdés: 20.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik