Férfi kosár: Hogy sikerült külföldre igazolnom, az eddigi karrierem elismerése – Váradi Benedek

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.07.25. 08:19
null
Több országból is keresték Váradi Benedeket (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
A Falcóból Litvániába szerződő irányító ugyanúgy viszi tovább Szombathely hírnevét, ahogy eddig, és szurkol is a sárga-feketéknek.


– Váradi Benedek neve mögött nem a Falco szerepel a jövőben. Nehéz lesz megszokni?

– Készültem erre, de nehéz döntés volt, hogy távozom – válaszolta a Nemzeti Sportnak a 27 éves irányító, aki a magyar bajnoktól egy plusz egy évre a litván Rytas Vilniushoz szerződött a napokban. – Hálás vagyok a klubomnak, a nevelőegyesületemről van szó, amely nélkül nem juthattam volna idáig. Neveket nem is kell kiemelnem, mindenki tudja, kik kísérték végig az utamat. Hogy sikerült külföldre igazolnom, az eddigi karrierem elismerése, remélem, ezt Szombathelyen is így gondolják. Izgatottan várom az új kalandot, célom volt, hogy külföldi bajnokságban is kipróbáljam magam, hatalmas dolog, hogy szerződtetett a litván bajnokcsapat, nagyon boldog vagyok!

– Emlékszik a legelső tétmeccsre, amit sárga-feketében játszott?
– Természetesen igen, 2012. október negyedikén történt, örökké emlékezetes lesz az a Sopron elleni találkozó. 2012 nyarán kerültem fel a nagycsapathoz, onnantól kezdve tíz idényen át segítettem a Falcót, közben csapatkapitány is lettem, majd három bajnoki címet és egy kupagyőzelmet ünnepelhettem a nevelőegyesületemmel.

– Mi a legszebb emléke, ha egyet ki kellene emelni?
– Ahogy szokták mondani, az első a legemlékezetesebb, vagyis a 2019-es, Körmend ellen megszerzett bajnoki cím, amely a Falcónak a második volt, nekem az első. Nagyon sok boldog pillanatot élhettem át, és persze akadtak szomorúak is, de ez a sport része, nem lehet mindig mindent megnyerni.

– Négy magyar válogatott is elhagyta a Falcót, nem félti a csapatot?
– Biztos, hogy megoldják ezt a helyzetet a srácok, a klubvezetésnek nagyon nagy rutinja van, és a szakmai stáb is mindent megtesz majd a minél jobb eredményért. Szombathelyi születésűként drukkolok is a csapatnak, továbbá a legjobbakat kívánom a szurkolóknak, akiktől rengeteget kaptam, és hozzájárultak ahhoz, amit el tudtam érni.

– Mikor tudta meg, hogy a Rytas érdeklődik ön iránt?
– Az aláírás előtt jó egy héttel. Szerencsére nagyon sok megkeresés és hat-hét konkrét ajánlat futott be hozzánk különböző országokból – például Oroszország, Lengyelország, Franciaország, Olaszország –, ezt háromra szűkítettük, jó és jó közül kellett választanom, az ügynökeim nagyszerű munkát végeztek. A Rytas nagyon komolyan érdeklődött irántam, örülök, hogy a vezetők látják bennem a potenciált, és én voltam az a játékos, akit meg akartak szerezni.

– Mit tapasztalt az előző idényben lejátszott két Falco–Rytas Bajnokok Ligája-mérkőzésen?
– Hogy Litvániában a kosárlabda az első számú sportág, az érződött a Rytas csarnokában, sőt, már a Vilniusba érkezéskor megtapasztalhattuk ezt az atmoszférát. A szurkolók teljes erőbedobással buzdították a csapatot, nekem is jól ment a játék, ráadásul nagyon tetszett a város, úgyhogy jó érzésekkel tértem haza. A BL-meccsek során a délutáni szabadidő alatt nem szeretek a hotelben feküdni, akkor is elmentem inkább sétálgatni, és mondtam is a feleségemnek, milyen szép város Vilnius, a Rytas történelme sem akármi, tehát jó lenne ott játszani. Aztán az élet úgy hozta, hogy összejött, és már nagyon várom!

– Mennyire lesz hasonló a keret?
– A szakmai stáb ugyanaz, ami volt, a játékosok körében természetesen lesznek változások, a külföldieken kívül néhány litván kosaras is cserélődött, de vannak, akik maradnak. Mindenki izgatottan várja az évad kezdetét, külön pikáns, hogy Giedrius Zibenas vezetőedző másodedző a válogatottnál, úgyhogy a világbajnoki selejtezőn és az Európa-bajnokságon is találkozunk addig…

– Mikorra kell megérkeznie a klubjához?

– Augusztus elsejétől ugye a válogatottal dolgozunk, amikor végzünk az Eb-n, lesz még két-három napom, hazamegyek összepakolni, aztán irány Litvánia, hogy minél gyorsabban beilleszkedjek, mert szeptember huszonnegyedikén rajtol a bajnoki alapszakasz, október negyedikén a BL, vagyis hamar fel kell vennem a tempót. A körülmények nagyon profik, mindenki szeretettel vár, bízom benne, hogy nem lesz semmi probléma.

– Segítség, hogy Golomán György is Litvániába igazolt?
– Beszéltünk, amikor aláírt, gratuláltam neki, aztán ő is nekem. Így nemcsak nyáron találkozunk majd, hanem az egymás elleni mérkőzéseken, és mivel nem leszünk túl messze egymástól, összefuthatunk egyébként is. Nagyon régóta ismerem Gyurit, jóban vagyunk, biztos tudjuk majd segíteni egymást.

– A válogatottal kőkemény menetelésre készülhetnek, várja már az élményeket?

– Előttünk áll két vb-selejtező, aztán jön az Európa-bajnokság, egy hónapunk van a válogatottal arra, hogy finomítsuk a játékunkat. Az edzőtáborban mindig jól érezzük magunkat, minden szuper. Kihívásokkal teli két hónap vár ránk, de az a jó, ha zajlik az élet, örülök neki, hogy így lesz, és igyekszünk kihozni ebből a maximumot.

– Jól sejtem, hogy nem zárta be a kaput végleg a Falco előtt?
– Természetesen nem zártam be, beszéltem Gráczer Gyuri bácsi ügyvezetővel, neki is mindent köszönök, gratulált a szerződésemhez és teljesen normális viszonyban váltunk el. Nagyon hálás vagyok a klubnak, hogy végigkísért engem az úton, amelyen sikerült eljutnom a Rytasig. Ugyanúgy viszem tovább Szombathely hírnevét, a Rytasnak köszönöm a lehetőséget, remélem, minél jobban szerepelünk majd a bajnokságban és a BL-ben!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik