Férfi kosár NB I: az állandóság jegyében készül a Szolnok

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.19. 08:29
Az ezüstérmes Tisza-parti kosárlabdacsapathoz csupán egy meghatározó kosaras érkezett, ám ő tényleg új színt vihet a játékba.
Samuel Taiwo és Kovács Péter is megküzdött egymással, a terheléssel – és az ijesztő zajokkal is (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Samuel Taiwo és Kovács Péter is megküzdött egymással, a terheléssel – és az ijesztő zajokkal is (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Van, ami nem változik: a Tiszaligeti Sportcsarnokban szokás szerint Zozó bá, azaz Szabó Zoltán gyúró volt az első ismerős, akivel összefutottunk: szobájában üldögélve, a játékosok italát keverve várta a tréninget. Amikor a Szolnoki Olajbányásznál több mint három évtizede dolgozó korábbi remek labdarúgótól megkérdeztük, mit gondol a kosárcsapat egyetlen új meghatározó játékosáról, azonnal rávágta: „Gyors, mint a villám, és a labdával úgy szökell, mint egy szarvas” – pedig Zozó bá amúgy elég szűkmarkúan osztja a dicséretet…

A szóban forgó kosaras Gelvis Solano, a dominikai válogatott irányítója.

Bizony, a Szolnok gyakorlatilag teljes csapatát egyben tartotta, ami manapság ritka, mint a fehér holló. A nyolcszoros bajnok és Magyar Kupa-győztes klubnál az állandóságra szavaztak, nem véletlenül, hiszen az előző évadban remek csapatjátékkal, néhány vetélytársnál gyengébb kerettel is ezüstérmes lett a gárda.

„Örülök, hogy az előző idény kerete majdnem teljesen együtt maradt   – erősítette meg a Nemzeti Sportnak a szlovén vezetőedző, Gasper Potocnik. – A vezetőséggel egyetértettünk, hogy ez a helyes út. Igazoltunk egy új légióst, aki még csak két napja van velünk, határozott véleményt még nem fogalmaznék meg róla, noha alaposan megnéztük, mielőtt szerződtettük – kulcsembernek hoztuk az egyes posztra. Talán kicsivel szűkebb a keretünk, mint a legutóbbi idényben, ám szeretnénk a fiataloknak is lehetőséget adni. Nyilván edzőként mindig többre vágyom, és sikeresebb szeretnék lenni – meglátjuk, mit hoz az élet, elkerülnek-e minket a sérülések, esetleg később szükségünk lesz-e új játékosra.”

De visszatérve Solanóra: a 27 éves, 185 centiméter magas irányító tényleg robbanékony, ám nemcsak gyors, hanem remekül passzol és lát a pályán, kitűnően egy egyezik, úgy tűnik, tényleg erősítést jelent a piros-feketéknek, akiket szerda este is alaposan meggyötört Potocnik, aki elképesztő hévvel mutatta meg és magyarázta el a feladatokat. A szlovén tréner elsősorban a négy a négy és az öt az öt elleni játékot gyakoroltatta Pongó Mátéékkal – időnként rövidített támadóidővel. A tréning hangulatát és intenzitását jól mutatta, hogy a palánk alatti harcban megsérülő horvát Marjan Cakarun vérző kézfejét kezelni kellett.

A játékosok később már úgy érezhették magukat, mintha az augusztus 20-i ünnepségen lennének: a szolnoki légibázis vadászgépei és helikopterei ugyanis épp akkor gyakoroltak a pénteki ünnepi programra, így Potocniknak kiabálnia kellett, mert nemcsak a gépek zaja dübörgött be a csarnokba, még próbalövések is durrogtak… A hangoskodás viszont sem a játékosokat, sem Potocnik hároméves kislányát, az edzést tündéri nyugalommal, csendben végigülő Stellát sem zavarták: a szőke kislány Balogh Orsolya technikai vezetővel nyugodtan eljátszott a vendégkispadnál. Az igazi durranás persze még várat magára, s ha a szolnoki B-közép fanatikusait kérdezzük, ők alighanem jövő júniusra az ideinél is fényesebb éremre gondolnak…

EGYSÉGBEN AZ ERŐ

– Hogy telt a nyara, sikerült feldolgozni a bajnoki döntőben elszenvedett vereséget?
– Nehéz volt feldolgozni, hiszen saját csarnokunkban, az utolsó mérkőzésen kaptunk ki és lett aranyérmes a Falco, pedig esélyünk volt idehaza megnyerni a bajnoki címet – válaszolta Marjan Cakarun a Szolnok horvát centere. – Nagy részben az én felelősségem is volt a döntőbeli vereség, csináltam egy hülyeséget, amivel nehéz helyzetbe hoztam a csapatot. Tanultam ebből, az biztos. Most egy új szezon kezdődik, felemelt fejjel vágtunk a munkába.

– A csapat gerince együtt maradt, ön mit gondol erről?
– Azt, hogy ez nagyszerű, mert ez lehet az egyik erősségünk a következő évadban, hiszen összeszokott, jó társaság vagyunk, amely ráadásul tovább erősödött egy irányítóval, Gelvis Solanóval.

– Mi a véleménye róla?
– Sokat tehet a játékunkhoz, sokoldalú, gyors játékos, de mivel mindössze másodszor edzett velünk, ennél többet nem tudok róla mondani. Ám ezen a két tréningen is megmutatta, remek kosaras.

Szolnoki Olajbányász 2021–2022 
Érkezett:   
Gelvis Solano (dominikai; Mineros, mexikói)
Távozott:   Frank Áron (Paks), Shane Gibson (amerikai, ?) Juhos Levente (Sopron), Angelo Warner (amerikai; Cmoki Minszk, fehérorosz)
Edző:  Gasper Potocnik (szlovén)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik