Női kosár: címvédés, ismét a Sopron nyerte a Magyar Kupát

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.03.07. 18:54
null
Ismét a Sopron nyerte a Magyar Kupát (Fotó: Dömötör Csaba)
A Sopron Basket nyerte meg a női kosárlabda Magyar Kupát, mivel a döntőben 54–42-re legyőzte az Atomerőmű KSC Szekszárdot. A bronzérmet a ZTE szerezte meg, amely 94–75-re diadalmaskodott a TFSE-MTK ellen.

 

SOPRON BASKET–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD

Sopronban a Szekszárd, Győrben a Sopron nyerte a Sopron–Szekszárd Magyar Kupa-döntőt – ebből a két tényből nehéz lett volna bármire következtetni a két fél pécsi találkozójának végkimenetelét illetően... Azt leszámítva, hogy a jelek szerint mindkét együttes jól viseli a nyolcas döntő különleges ritmusát, vagyis hogy egymást követő három napon is pályára kell lépni.

Az sem volt nagy titok, hogy ha a bajnoki és kupacímvédő Sopron Basket jó formában játszik majd, szinte lehetetlen lesz legyőzni – viszont pénteken, a TFSE-MTK ellen ez nem sikerült neki.

A Lauber-sportcsarnok lelátóján egyértelmű szekszárdi fölényt regisztrálhattunk, a közeli Tolna megyéből több százan utaztak el Baranya székhelyére, hogy megnézzék kedvenceiket.

Eleinte nem sok örömük lehetett a látottakban, az Atomerőmű KSC csupán három mezőnykosarat szerzett az első negyedben, miközben a rivális csak triplából négyet számlált...

A soproniak csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia a 350. tét- és 25. kupamérkőzését játszotta csapata színeiben, s hogy 35 évesen sincs semmi probléma a ruganyosságával, azt a második tíz perc elején igazolta, amikor hatalmas blokkot osztott ki a Szekszárd amerikai légiósának, Tyaunna Marshallnak.

Rengeteget hibázott a két együttes, nem találták a megfelelő távolságot, pontatlanul dobtak és az eladott labdákat sem győzték számlálni a statisztikusok.

A nagyszünetben teljesen nyílt volt minden, a „kihívó” látótávolságon belül tanyázott, játékából ugyanakkor hiányzott az átütőerő és az sem segítette, hogy kitűnő horvát hátvédjén, Ivana Dojkicon alaposan kiütközött a betegsége. A mérkőzésben a sportág sok szépségét nem fedezhettük fel, és bizony a Sopron sem a legyőzhetetlen arcát mutatta ezen a szombaton.

A Szekszárd mestere, Djokics Zseljko technikai hibát kapott reklamálásért, lányai viszont tartották magukat, s felzárkóztak egy pontra (34–33). Ekkor azonban Határ Bernadett két büntetője és Weninger Virág kosara segített a Sopronnak. Gáspár Dávid, a másik edző is begyűjtött egy technikai hibát, Alekszandra Crvendakics meg úgy gondolta, eldönti a mérkőzést, rövid idő alatt hat pontot szerzett (44–35).

Hat perccel a vége előtt aztán beesett az a kosár, amely után már nagyon nehéz volt elképzelni, hogy képes lehet visszakapaszkodni a Szekszárd – az amerikai hátvéd, Briann January dudaszós triplát dobott, a Sopron 50–40-re lépett el, márpedig tíz pont egy ilyen kosárszegény találkozón hatalmas előnynek számít.

Az is volt, az utolsó negyedben csupán négy pontig jutottak a tolnaiak, ami édeskevés. Sorozatban 15. Magyar Kupa-döntőjéből a kilencediket nyerte meg a Sopron Basket – ahogy Fegyverneky Zsófia, az elnyűhetetlen irányító is kilencedszer ünnepelhetett pályafutása során. Tegyük hozzá, megérdemelten, és ez a diadal talán hatékony gyógyír lehet a soproni játékosok számára arra, hogy az ismert okok miatt a nemzetközi szereplését idő előtt befejezte az NB I alapszakaszának győztese.

Fegyverneky az éremátadásnál mindenesetre a szokottnál is lelkesebben ölelte meg Szalay Ferencet, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökét, majd lelocsolta pezsgővel Gáspár Dávidot. Jelena Brooks a kisfiával, Gáspár a kislányával állt a pódiumon, mindenki boldog volt és felszabadult – hiába, a trófeák gyűjtését nem lehet megunni!

ZTE NKK–TFSE-MTK

Két rendkívül motivált csapat játszott a helyosztón, amely nem a szép játékról, inkább a küzdelemről szólt. Ebben a történetük harmadik kupabronzát szerző zalaiak voltak a jobbak, akik erővel is jobban bírták a harmadik napon lejátszott harmadik találkozót.

A kezdés után alaposan beragadó és az egész meccsen csak riválisát üldöző TFSE-ben a kulcsemberek fáradtan játszottak, míg a ZTE-nél Nagy Dóra, Keyona Hayes és Kirby Burkholder is kiemelkedően kosárlabdázott.

NŐI MAGYAR KUPA, HELYOSZTÓK
DÖNTŐ
SOPRON BASKET–
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 54–42 (20–13, 8–11, 16–14, 10–4)
Pécs, 1800
néző. V: Cziffra, Tóth C., Csabai-Kaskötő
SOPRON:
Fegyverneky 4, JANUARY 11/9, CRVENDAKICS 13/3, Brooks 9/3, Határ 4. Csere: Dupree 9, Krajisnik, Weninger 4. Edző: Gáspár Dávid
SZEKSZÁRD:
Studer Á. 6/6, Dojkic 2, Marshall 7, McCall 6, Ruzicková 6. Csere: KRNJICS 12, Bálint 3/3, Theodoreán. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása. 3. perc:
6–0. 5. p.: 11–2. 13. p.: 22–18. 17. p.: 24–22. 23. p.: 32–24. 27. p.: 34–33. 29. p.: 42–33. 34. p.: 50–40
Kipontozódott:
Studer Á. (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid: –
Nem feltétlenül törekedtünk szép játékra, ezen a mérkőzésen a védekezés volt a
fókuszban. Nem arról van szó, hogy ne szeretnénk kosarakat látni és szerezni, de a győzelem
kulcsát most nem ez jelentette. Kitűnően teljesített a csapat, nagyon büszke vagyok az összes
játékosra. Ezen a napon nem kaptunk kilencven pontot, mint pénteken, bizonyítottuk, hogy a
védekezést illetően az egyik legjobbak vagyunk az országban.
Djokics Zseljko: – Borzasztóan dobtunk, huszonhárom százalékkal, amivel szinte lehetetlen
nyerni. Ebben persze benne volt a Sopron munkája, gratulálnom kell a kupagyőztesnek. Sajnos
sokkal gyengébben játszottunk, mint az előző két mérkőzésen.

A BRONZMÉRKŐZÉSEN
ZTE NKK–TFSE-MTK 94–
75 (22–16, 32–14, 14–22, 26–23)
Pécs,
500 néző. V: Minár, Kovács N., Györfy
ZTE
: NAGY DÓRA 26/9, Kovács G. 3/3, BURKHOLDER 18/6, HAYES 33, HORTI 12. Csere: Delic 2, Kuttor, Jurko, Dömötör, Boros B. Edző: Horváth Zsófia
TFSE: C. Jenkins 8/6, BERNÁTH 22/12, Süle 4, A. JENKINS 24/3, Németh A. 2. Csere: Doktor 7/3, Kovács V. 6, Miháczi 2, Angyal N, Boros B., Kováts. Edző: Magyar Bianka
Az eredmény alakulása. 6. p.:
15–7. 9. p.: 22–10. 13. p.: 29–23. 16. p.: 38–24. 20. p.: 54–30. 23. p.: 56–38. 28. p.: 62–46. 31. p.: 68–52. 34. p.: 75–64. 37. p.: 86–68
MESTERMÉRLEG
Horváth Zsófia
: – Ajándék volt ez a három nap számunkra, élveztem minden pillanatát a tornának. Büszke vagyok a csapatra, amely hatalmasat küzdött. Elsőéves edzőként óriási dolog érmet nyerni, egyelőre nem tudom felfogni.
Magyar Bianka
: – Jól játszott a Zalaegerszeg és megérdemelten győzött. Talán én is hibáztam azzal, hogy a kulcsjátékosokat túl sokat játszattam a Sopron elleni elődöntőben, de úgy éreztük, van esélyünk és akár nyerhetünk is.

MAGYAR KUPA, NŐK. A VÉGEREDMÉNY. Kupagyőztes: Sopron Basket (Jelena Brooks, Alekszandra Crvendakics, Czukor Dalma, Dubei Debóra, Candice Dupree, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Briann January, Tina Krajisnik, Varga Aliz, Varga Kamilla, Weninger Virág. Edző: Gáspár Dávid), 2. Atomerőmű KSC Szekszárd, 3. ZTE NKK, 4. TFSE-MTK, 5–8. PEAC Pécs, UNI Győr Mély-Út, NKE-FCSM Csata, Aluinvent DVTK Miskolc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik