Női kosarasaink ötpontos vereséget szenvedtek Izmirben Ukrajnától

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.07.25. 18:48
A törökországi felkészülési torna nyitányán az Eb-selejtezőkre készülő magyar női válogatott szoros meccsen – önbizalom nélkül játszva – vereséget szenvedett Ukrajnától.
Krivacsevics Tijana (jobbra) nagyon igyekezett, szemfüles kosarakat szerzett a meccsen
Fotó: Mirkó István (archív)
Krivacsevics Tijana (jobbra) nagyon igyekezett, szemfüles kosarakat szerzett a meccsen
Krivacsevics Tijana (jobbra) nagyon igyekezett, szemfüles kosarakat szerzett a meccsen
Fotó: Mirkó István (archív)
Krivacsevics Tijana (jobbra) nagyon igyekezett, szemfüles kosarakat szerzett a meccsen

Kusadasi festő üdülőváros az Égei-tenger partján, kőhajításnyira a Görögországhoz tartozó Szamosz szigetétől, kilencven kilométerre délre Izmirtől, ahol leszállt a magyar válogatottat szállító repülőgép. (A szomszédban vannak az ókori Ephesus romjai.) Péntek hajnali egy óra lett, mire ágyba kerültek Vajda Annáék, így aztán csak reggel tudtak rácsodálkozni a Hotel Tatlises ablakaiból nyíló lélegzetelállító kilátásra.

A hőség óriási, az érdeklődés viszont már kisebb a négyes torna iránt, melynek a magyarokon és a házigazdákon kívül Németország és Ukrajna a résztvevője. A magyar NB I megannyi – jelenlegi és egykori – játékosa ad itt randevút egymásnak: Európa egyik legjobb kosarasa, a Soprontól a CSZKA Moszkvához távozó Olekszandra Gorbunova, az expécsi Szvitlana Boiko – asszonynevén ma már Kozacsenko -, a Szegedet erősítő, de könnyebben sérült Jelena Zserzserunova és az elmúlt szezonban szintén a Pécset szolgáló német Dorothea Richter.

Cuppantak a puszik, lapogatták egymás hátát a régi ismerősök, ám – ahogy a rendőrviccből tudjuk – üzletben nincs barátság, a pályán egymásnak feszültek a régi társak.

A magyar–ukrán meccs nyitotta a négyes tornát, az első félidőben Vajda Anna és Horti Dóra kosarai tartották versenyben a mieinket. Meglepően ügyesen mozgott a palánk alatt a bajnok Sopron fiatal centere, s olykor a Pécsről ugyancsak Sopronba igazolt Krivacsevics Tijana is szemfüles kosarakkal vétette észre magát.

A támadójátékkal nem volt gond, a védekezéssel annál inkább. „Cukorkát kaptok, ha leszedtek egy lepattanót!” – próbálta ösztönözni játékosait Rátgéber László szövetségi kapitány, de kevés eredménnyel.

Amikor a harmadik negyed végén tizenegy ponttal (55–44) elmentek az Olekszandra Gorbunovát összesen csak 14 percet játszató vendégek, elúszni látszott a meccs, de egy perccel a vége előtt sikerült 59–58-ra felzárkózni Englert Orsolya tripláival. Ám jött egy gyilkos ukrán tripla, s ezzel minden remény szertefoszlott.

Meglett volna a lehetőség a győzelemre, még úgy is, hogy a sérült Honti Katát és Németh Bernadettet, valamint a vízumproblémák miatt otthon maradt Ujhelyi Petrát is nélkülözte Rátgéber válogatottja. Ám hiányzott az önbizalom, sokszor túlpasszolták az akciókat Bujdosó Nóráék, és így nem is lehetett más az eredmény, mint a vereség.

Szombaton Németország lesz az ellenfél.

NEMZETKÖZI NŐI KOSÁRLABDA-TORNA, IZMIR

UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 63–58 (21–16, 21–22, 13–8, 8–12)
Kusadasi, 200 néző. V: Sert, Koracam (törökök)
UKRAJNA: Jegorova, Birjuk 4, Ljaskova 7, OGORODNYIKOVA 10, Aljeskina 5. Csere: GORBUNOVA 14/3, Sztavickaja, Kozacsenko 4, SZAVINA 12/6, Iszacsenko 2, Zarickaja 5/3, Dubrovina. Szövetségi kapitány: Volodimir Brjuhoveckij
MAGYARORSZÁG: Semsei 3/3, Fegyverneky 3, BUJDOSÓ 11, VAJDA 13/3, HORTI 8. Csere: Somogyi, Englert 10/6, Krivacsevics 6, Horváth Zsó. 2, Vida, Köllő 2, Fűrész. Szövetségi kapitány: Rátgéber László

MESTERMÉRLEG
Rátgéber László: Az első félidőben jól támadtunk, a másodikban jól védekeztünk. Ha mindkettő zökkenőmentesen menne negyven percen keresztül, akkor nem lennének gondjaink az Eb-selejtezőben. Ujhelyi Petrával, Németh Bernadettel és Honti Katával azért erősebbek leszünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik