Meglepetésekkel kezdődött: az Efes Pilsen legyőzte a Panathinaikoszt

Vágólapra másolva!
2008.02.14. 23:40
Meglepetésekkel kezdődött a férfi kosárlabdázók legrangosabb nemzetközi kupasorozatának, az Euroligának a középdöntője. Az előző kiírásban döntőt játszó, a csoportkört most is a legjobb mutatóval (12/2) letudó két együttes rögtön az első játéknapon pályára lépett: a címvédő Panathinaikosz kikapott, a CSZKA hazai pályán nyert nehezen.
Kasun (Barcelona, jobbra) és Haislip (Unicaja, balra) légicsatája
AFP
Kasun (Barcelona, jobbra) és Haislip (Unicaja, balra) légicsatája
Kasun (Barcelona, jobbra) és Haislip (Unicaja, balra) légicsatája
AFP
Kasun (Barcelona, jobbra) és Haislip (Unicaja, balra) légicsatája

A görög csapatot a török Efes Pilsen fogadta, amely 8/6-s mutatóval végzett a csoportkörben. Ehhez képest igencsak odatették magukat: bár az első negyed még az esélyesebb vendégeké lett, a mások felvonásban elért 29-14-gyel átvette a vezetést a házigazda, amely a harmadik negyedben még tovább tudta növelni az előnyét. Mínusz tizenötről indult neki a záró résznek a Panathinaikosz, ami még nekik is sok volt.

Az orosz CSZKA ellenfele a csoportkörben egyáltalán nem acélos, a középdöntőbe 6/8-s mutatóval csak legjobb hatodikként bejutó Lottomatica Roma volt. A négyezer moszkvai néző egyáltalán nem az időjárás miatt figyelte dermedten, ahogy a hazai kedvencek három negyeden keresztül is kilátástalan játékot produkáltak. Ennek köszönhetően a szintén nem világverő teljesítményt nyújtó, 30 perc mindössze 51 dobott pontig jutó vendégek előnye hét pont volt. A záró részre aztán megtáltosodott a CSZKA, az addig 44 pontot szerző társulat végül 28-cal zárt, amellyel megfordította a találkozót. Különösen a büntetők nem mentek jól a vendéglátóknak, akik 20/32-vel zártak ebben a mutatóban.

A kiegyenlített E csoportban nagy lépést tett a továbbjutás felé a spanyol Tau, amely a csoportkörben még a B csoport első helyén végző litván Lietuvos Rytast verte idegenben három ponttal.

Utolsó négy csoportmeccséből hármat - kettőt hazai pályán, a Panathinaikosz és a Roma ellen - elveszített a Barcelona, amelyre az Unicaja Málaga elleni spanyol házirangadó várt a nyitányon. Otthon. A katalánok kifejezetten jól kezdtek, fantasztikus védekezésüknek köszönhetően, amely nem igazán ízlett a vendégeknek, már az első negyed végére nyolcpontos előnyt szereztek maguknak (17-9).

A második negyedben aztán nem spóroltak a csapatok a dobásokkal, a gránátvörös-kékek a pontesőt követően eggyel még nőtt is (40-31).

Az immár szokásos katalán krach azonban a második félidőben ezúttal is menetrendszerűen érkezett: előbb három, majd négy pontot engedtek ledolgozni az előnyükből, amelyből izgalmas véghajrában éppen csak megmaradt kettő.

A végén már a büntetők játszották a főszerepet, ki tudja, hogyan alakul a hajrá, ha itt is, ott is nem rontanak a soros dobók. Mint például az utolsó másodpercekben, ahol a vendégek egy rontott büntetőt utáni lepattanót összeszedve kétszer is feltették a palánkra a kosarat, de az egyszer sem süllyedt el rendeltetési helyén.

Így végül hiába védekeztek roppant sportszerűen a vendégek - 11 büntetőt dobhattak a hazaiak a mérkőzésen -, elsősorban a rossz mezőnybeli mutatójuk miatt - 14/38 -, vereséget szenvedtek.

EUROLIGA, FÉRFIAK, KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ:

D CSOPORT:
Efes Pilsen Panathinaikosz 76-64
Siena Partizan 71-54

E CSOPORT:
Lietuvos Rytas Tau Ceramica 81-84
Arisz Fenerbahce 88-96

F CSOPORT:
Real Madrid Zalgiris 88-85
Olympiakosz Maccabi Elite 67-75

G CSOPORT:
CSZKA Moszkva Roma 72-71
Barcelona Unicaja 64-62
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik