Vuelta: szakaszgyőzelmével Urán elit társaságba került

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 18:01
null
Urán első szakaszát nyerte meg a spanyol körön (Fotó: AFP)
A spanyol országúti kerékpáros-körverseny 17. szakaszán a kolumbiai Rigoberto Urán győzött, ezzel a kerékpársport történetének 104. olyan versenyzője lett, aki mindhárom nagy Grand Tour-versenyen (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta a Espana) tudott legalább egy szakaszt nyerni. Az összetettet vezető Remco Evenepoel és a Primoz Roglic visszalépése után második Enric Mas bő 5 perc hátránnyal együtt ért célba.

 

A keddi drámai befutójú sík szakasz után szerdán az immár háromszoros győztes Primoz Roglic nélkül elstartoló mezőnyre 162.3 kilométer, több mint 2700 méter szintkülönbség és a Monasterio de Tentudíán egy második kategóriás hegyi befutó várt a mezőnyre.

Arra a mezőnyre, amelyet a start után az összetettet vezető Remco Evenepoel csapata, a Quick-Step igyekezett ellenőrzése alatt tartani, s ez az első 35 kilométeren sikerült is, ekkor viszont egy 13 fős szökevénycsoportnak sikerült meglépnie. Húsz kilométer küzdelem után el is dőlt, hogy a szökevények közül kerül ki a szakaszgyőztes, mert a háromperces előny a peloton megnyugvása miatt elkezdett nőni, és hét percre is felduzzadt. Húsz kilométerre a céltól az amerikai Lawson Craddock hosszú hajrát nyitott, ám az utolsó kilométerre fordulva néhányan utolérték, miközben a szökevények egysége is felbomlott az átlagban 7 százalékos emelkedőn. Craddock beérését követően előbb Jesús Herrada indított támadást, amit Rigoberto Urán jó ütemben megkontrázott, s már nem érték utol a többiek a célig. Ezzel a 35 éves kolumbiai bringás a 104. lett az országúti kerékpársport történetében, aki mindhárom háromhetesen szakaszt tudott nyerni.

Ami a főmezőnyt illeti, az utolsó emelkedőn a Roglic kiválásával másodikká előlépő Enric Mas támadása megbontotta a pelotont, ám a piros trikós Remco Evenepoel követni tudta a spanyolt, így azonos idővel, Urán után 5:11 perccel egyszerre értek célba. Vagyis az összetettben nem változott semmi – leszámítva, hogy Roglic eltűnt a második helyről, így mindenki egyet előre lépett. A belga éllovast három spanyol követi összetettben: Mas mögött két Grand Tour-újonc, a 19 esztendős Juan Ayuso és a 21 éves Carlos Rodríguez harcol a dobogó harmadik helyéért.

Csütörtökön a Trujillo és Alto de Piornal közötti 192 kilométeres táv és újabb hegyi befutó vár a mezőnyre.

VUELTA A ESPANA
17. SZAKASZ (Aracena–Monasterio de Tentudía, 162.3 km, hegyi befutó)
1. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) 3:42:28
2. Quentin Pacher (francia, Groupama FDJ) azonos idővel
3. Jesús Herrada (spanyol, Cofidis) 2 mp h.
...14. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step) 5:11 p h.
15. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Remco Evenepoel 65:14:05 óra
2. Enric Mas 2:01 p h.
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 4:51 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik