Vuelta: Pedersen zöld trikóban nyert emelkedős sprintbefutót

MTI/Cz. Á.MTI/Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 18:54
null
Fotó: AFP
A zöld trikós dán Mads Pedersen nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny pénteki szakaszát, míg a belga Remco Evenepoel változatlan előnnyel vezet összetettben.

 

Már a szakasz előtt fontos momentum volt, hogy az összetettben ötödik spanyol Juan Ayuso koronavírustesztje pozitív lett, azonban folytatni tudta a versenyt. Így rajthoz állhatott a Ronda és Montilla közötti 168.4 kilométeres, kiemelt kategóriás emelkedő nélküli etapon, melyen több mint 1700 méter szintkülönbség leküzdése várt a mezőnyre. A csütörtöki hegyi befutós etap után és a hétvége két, ugyancsak hegyi befutós szakasza előtt a nap kérdése az volt: mennyi erejük maradt a sprintereknek és mennyire pihennek rá az összetett esélyesek a hétvégére.

Háromfős szökevénycsoport tekert el bő három percre, de a mezőnyhajrában érdekelt csapatok nem adtak esélyt a hazaérésre, az utolsó tíz kilométeren befogták az élbolyt. Az emelkedős befutó végén a német Pascal Ackermann nyitott hosszú hajrát, a sprinterek pontversenyét vezető, így zöld trikós Pedersen tudott csak vele tartani, majd maga mögött hagyta riválisát és magabiztos előnnyel nyert. Ezzel pályafutása első Vuelta-etapsikerét ünnepelhette a 2019-es világbajnok azt követően, hogy idén már háromszor ért célba másodikként a spanyol körversenyen.

Másodikként a francia Bryan Coquard tekert be, megelőzve az elfáradó Ackermannt.

Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba, így nem történt változás, Evenepoel változatlan előnnyel őrzi a piros trikót.

A Quick-Step 22 éves versenyzője egyébként megnyugtatta szimpatizánsait a csütörtöki bukásával és hogylétével kapcsolatban. „Szerencsére kezdenek begyógyulni a sebeim, és jól is tudtam aludni, úgyhogy egyáltalán nem hátráltat az előző szakaszon való esésem a versenyzésben. A bukás miatt ezúttal kesztyűben versenyeztem, de nem lesz ebből rendszer, Montoroban valószínűleg már nem fogom felvenni, főleg, hogy hegyi szakasz következik, ott pedig kisebb az esély újabb balesetre” – mondta a Evenepoel.

Szombaton 160 kilométer vár a mezőnyre, az etap első felén többnyire síkon tekernek majd, hogy a második 80 kilométeren aztán egy harmadik, egy második, és a befutón egy első kategóriás emelkedőt másszanak majd meg, így az izgalmak garantáltak.

77. VUELTA A ESPANA
13. szakasz, Ronda–Montilla, 168.4 km
: 1. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 3:46:01, 2. Coquard (francia, Cofidis) azonos idővel, 3. Ackermann (német, UAE Emirates) a. i., ...25. Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl Team) a. i.
Az összetett állása:
1. (piros trikóban) Remco Evenepoel 48:11:10, 2. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2:41 p h., 3. Mas (spanyol, Movistar) 3:03 p h.
A gyorsasági pontverseny állása: 1. (zöld trikóban) Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 247 pont, 2. Soler (spanyol, UAE Emirates) és Wright (brit, Bahrain Victorious) 96.
A hegyi pontverseny állása:
1. (pöttyös trikóban) Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 40, 2. Stannard (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 21, 3. Soler 20.
A 25 éven aluliak versenyének állása:
1. Evenepoel 48:11:10, 2. (fehér trikóban) C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 4:06 p h., 3. Ayuso (spanyol, UAE Emirates) 4:53 p h.
A csapatverseny állása:
1. UAE Emirates 143:46:02, 2. Ineos Grenadiers 6:59 p h., 3. EF Education-EasyPost 22:33 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik