Vuelta: Champoussin hegyi befutót nyert, Roglic a címvédés kapujában

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.09.04. 18:46
null
Primoz Roglic egyre közelebb a címvédéshez (Fotó: AFP)
Clément Champoussin nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny akciódús 20. szakaszát, így a vasárnapi záróetap előtt a legutóbbi két kiírásban győztes Primoz Roglic a címvédés kapujába került.

A mezőnyre szombaton a Sanxenxo és Mos. Castro de Herville közötti 202,2 kilométer megtétele várt, a táv második felében öt emelkedővel és 4300 méter leküzdendő szintkülönbséggel.

Tizenhat fős szökés tekert el 11 perc feletti előnnyel a mezőnyből, amelyben az Ineos Grenadiers diktált tempót. A rendkívül eseménydús etap utolsó hatvan kilométerén megszakadt az esélyesek sora, az összetett harmadik helyén álló kolumbiai Miguel Ángel López és az ötödik pozíciót elfoglaló honfitársa, Egan Bernal maradtak le a többi között, előbbi fel is adta a viadalt.

Az utolsóként elöl maradt szökevényt 3,4 kilométerrel a cél előtt fogta be az esélyesek csoportja, amelyben már eddig is támadások sora követte egymást, ezt követően viszont „tűzijáték” zajlott az utak mentén álló nagyszámú szurkoló bíztatása közepette. A sorozatos akciók végén 1,5 kilométerrel a befutó előtt a holtfáradt Clément Champoussin indult meg jó pillanatban. Az AG2R Citroën 23 éves francia versenyzője – a 10. szakaszon elért harmadik helye után - pályafutása legnagyobb sikerét érte el.

Mögötte a szlovén Roglic ért célba, aki néhány másodperccel növelte előnyét riválisai előtt. Az időfutamban friss olimpiai bajnok kedvező pozícióból várhatja a vasárnapi zárást. Az összetett második helyét a spanyol Enric Mas, a harmadikat az ausztrál Jack Haig, míg a negyediket a brit Adam Yates foglalja el, az etapon is ők zártak még az első ötben.

A 3417 kilométer össztávú 76. Vuelta a Espana vasárnap a Padrónból induló 33,8 kilométeres egyéni időfutammal Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút – ismert nevén El Camino –záró állomásán ér véget.

VUELTA
20. SZAKASZ (Sanxenxo-Mos. Castro de Herville, 202,2 km
)
1. Clément Champoussin (francia, AG2R Citroën) 5:21:50 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 6 másodperc hátrány
3. Adam Yates (brit, Ineos Grenadiers) 8 mp h.
4. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
5. Jack Haig (ausztrál, Bahrain Victorious) 12 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 83:11:27 óra
2. Mas 2:38 perc hátrány
3. Haig 4:48 p h.
4. Yates 5:48 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik