Tour: belga siker a sprintben, fogynak Vingegaard segítői

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 17:55
null
Jasper Philipsen (középen) lehajrázta riválisait (Fotó: AFP)
Sprintbefutót követően a belga Jasper Philipsen nyerte meg a Tour de France 15., 202 kilométeres szakaszát vasárnap. Az összetett élcsoportja nem változott, de a sárga trikós Jonas Vingegaard két fontos segítőjét is elvesztette.

A vasárnapi 202 kilométeres szakasz előtt többen feladták a versenyt, a Vueltára készülő Primoz Roglic kisebb sérülései miatt szállt ki a sárga trikós Jonas Vingegaard segítői közül, míg az idei Touron szakaszt nyerő Magnus Cort és Simon Clarke pozitív koronavírustesztje után volt kénytelen visszalépni.

A 36-38 fokos forróságban rendezett szakasz elején bejelentették, hogy a nagy hőség miatt nem büntetnek senkit azért, ha több kulacsot vesz magához a szokásosnál, illetve bárhol eldobhatták a használt italos flakonokat.

A rajt után a belga Wout van Aert, a dán Mikkel Honoré és a német Nils Politt megszökött a mezőnytől, s miután közülük Van Aert később visszamaradt, a két élen maradó előnye három percre nőtt. Ez a szakasz azonban a sprintereké volt, így a csapatok jobban figyeltek arra, hogy ne nőjön túl nagyra a szökevények fórja.

A főmezőnyben az úthibák, az olvadó aszfalt, sőt elejtett kulacs miatt is történt bukás, Steven Kruijswijk, a Jumbo-Visma bringása ki is szállt (Van Aerttal együtt esett el, de a korábbi sárga trikós továbbment), a csapat Roglic után a második fontos emberét veszítette el vasárnap. Vingegaard is bukott, ám ő is folytatni tudta.

Volt egy idejekorán meghiúsított tüntetési kísérlet is, majd a párost bő ötven kilométerrel a cél előtt, egy harmadik kategóriás emelkedő elején érte utol a főmezőny, és a Mads Pedersennek dolgozó Trek ezután sem lassított a mezőny élén, több riválist leszakított, javítva sprintere esélyeit a cél előtt. A dombtető utáni lejtőn Benjamin Thomas és Alexis Gougeard meglógott picit, a Trek és az Alberto Dainese miatt hajtó DSM, valamint a szakaszgyőzelemre esélyes sprintert nélkülöző Ineos üldözte őket a carcassonne-i cél előtt, fél percnél távolabb nem engedték el őket.

Gougeard-t három és fél kilométernél fogta meg a főmezőny, az első idei francia szakaszgyőzelemre hajtó Thomas azonban még ment tovább. Őt már a Danny van Poppelért hajtó Bora vezetésével üldözte a főmezőny, és 500 méterrel a cél előtt érték utol.

A hajrában három bringás küzdött meg egymással, Van Aert, Pedersen és a belga Jasper Philipsen csatájában utóbbi győzött az Alpecin színeiben – az eddig nyolc Tour-szakaszdobogót jegyző belga végre jogosan ünnepelhetett, nem úgy, mint Calais-ban, ahol Van Aert szökéséről nem tudott, így a mezőnyhajrát megnyerve azt hitte, a szakasz is az övé lett.

Az összetett élcsoportja a főmezőnnyel együtt ért be a célba.

Hétfőn szünnap lesz, kedden a Carcassonne és Foix közötti, 179 kilométeres közepes hegyi szakasszal kezdődik meg a verseny utolsó hete.

TOUR DE FRANCE
15. szakasz, Rodez–Carcassonne, 202.5 km

1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 4:27:27 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
Az összetett élcsoportja
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 59:58:28 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 2:43 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik