Sportrádió: Valter Attilának figyelnie kell arra, hogy ne nyomja össze a teher

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 11:38
Valter Attila, a francia Groupama-FDJ kerékpárosa volt Csisztu Zsuzsa vendége a Sportrádióban. A sportoló a Hazafutásban nyilatkozott a május 6-án, Magyarországon kezdődő Giro d'Italiával kapcsolatos gondolatairól, terveiről és céljairól.

Május 6-án Magyarországról rajtol a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny. Mint megírtuk, szerdán, épp száz nappal az esemény kezdete előtt, az úgynevezett Rózsaszín Fények Éjszakáján a Giro teljes útvonalán, így Olaszországban és hazánkban is rózsaszínbe borultak az útvonal menti rajt- és célvárosok nevezetességei, köztük a budapesti Hősök tere is – itt különleges flashmobot rendeztek, összesen száz spinningkerékpáron, Valter Attilával és Dina Mártonnal együtt rózsaszín trikóban tekertek az érdeklődők. Mint megírtuk, szerdán, épp száz nappal az esemény kezdete előtt, az úgynevezett Rózsaszín Fények Éjszakáján a Giro teljes útvonalán, így Olaszországban és hazánkban is rózsaszínbe borultak az útvonal menti rajt- és célvárosok nevezetességei, köztük a budapesti Hősök tere is – itt különleges flashmobot rendeztek, összesen száz spinningkerékpáron, Valter Attilával és Dina Mártonnal együtt rózsaszín trikóban tekertek az érdeklődők.

„A szervezők felvetették, mi lenne, ha nemcsak odamennénk és képet csinálnánk, hanem beállnánk mi is tekerni. Nagyon szép esemény lett belőle, jól éreztem magam a kör közepén. Különleges volt, és meglepett, mennyire keményen edzettek az emberek” – mondta Valter Attila Csisztu Zsuzsának.

A Giro nyitó szakaszát egyébként Budapest és Visegrád között rendezik, alapvetően sík profilú etap, de sok „sunyi” kis fel-le „hullámvasút” van benne, és a versenyzők Székesfehérvárt is útba ejtik.

„Ez az egyik legkedvesebb szakasz számomra, hiszen ezt ismerem legjobban, itt edzek a legtöbbet, nekem ez olyan, mint amikor hazai pályán játszik bármelyik focicsapat. Nagyon örülök annak, hogy itt versenyezhetek, de az igazság az, hogy itt is ugyanolyan domb vár rám, mint bárhol máshol, mondjuk, Olaszországban – ugyanúgy fáj felmenni rá. Ennyire erős versenyzők ellen ugyanolyan kemény lesz jól teljesíteni, mint bárhol máshol.”

Valter Attila reméli, nem nyomja össze a hazai pálya terhe.

„Hiszek abban, hogy a jó eredményt bevonzhatjuk. De fontos, hogy ne menjen át »görcsös témába az egész«. Fél éve minden reggel arra gondolok, hogy mennyre jól kell mennem Magyarországon, de figyelnem kell arra, hogy ne nyomjon össze a teher. A felkészülésem egyébként jól alakul, érzem, hogy fejlődtem, jobb vagyok, mint tavaly ilyenkor. Ez a legfontosabb, ehhez mérem magam.”

A legutóbbi Giro d'Italián a rózsaszín trikót három napon át viselő sportoló a másik két magyarországi szakaszról, a budapestiről (9.2 km), valamint a Kaposvár–Balatonfüred etapról (201 km) is szót ejtett.

„A Hősök teréről rajtoló második futam a budai várban ér véget. Erre a szakaszra sokan pihenőnapként tekintenek, és igazából mondhatjuk is, hogy ez amolyan »mini pihenőnap«, hiszen azok, akik nem szeretnének összetettben annyira jól menni vagy esetleg aznap nem érdekeltek a legjobb tízbe kerülésben, nekik valóban könnyen telik. Én a másik kategóriába tartozom, nekem számít ez a szakasz, gyorsan kell mennem. Remélem, a harmadik futamon is megmutathatjuk a Groupama csapatának igazi erejét.”

Valter Attila szerint az emberek nehezen találhatnának jobb programot annál, hogy a Balatonon sétáljanak, aztán megnézzék a Giro befutóját. Elmondta, motiválják a szurkolók, és bízik abban, hogy sokan kilátogatnak az eseményre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik