H. Á.
2022.09.18 09:27 Frissítve: 2022.09.18 15:21

Országúti kerékpáros vb: norvég és holland győzelem az időfutamon

Az ausztráliai Woollongongban zajló országúti kerékpáros világbajnokság első napján a női és a férfi időfutamot rendezték: a nőknél megvédte a címét és így 2013 és 2021 után ismét győzött a holland Ellen van Dijk, míg a férfiaknál nagy meglepetésre a norvég Tobias Foss diadalmaskodott, mindössze három másodperccel megelőzve a svájci Stefan Küngöt, a bronzérmes a friss Vuelta-győztes belga Remco Evenepoel lett.

 

Foss (középen) eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el (Fotó: AFP)

A wollongongi körpálya első fele a kanyarok miatt elsősorban a technikás és robbanékony, míg a tengerparthoz közeli második része az erős időfutammenőknek kedvezett. A kört kétszer teljesítették a versenyzők a derült, napsütéses tavaszi időben.

Óriási meglepetéssel zárult az országúti kerékpárosok világbajnokságának első napja az ausztráliai Woolongongban, hiszen a norvég Tobias Foss nyerte a férfiak időfutamát, míg a műfaj kétszeres világbajnoka és címvédője Filippo Ganna csak a hetedik helyen zárt. 

A 25 éves norvég – aki Valter Attila leendő csapatánál, a Jumbo-Vismánál teker – élete első jelentős nemzetközi győzelmét aratta: a kezdéstől fogva a legjobbak között volt az időmérőpontoknál, s az utolsó pont és a cél között 12 másodperccel ment jobbat mint az első két mérőpontnál legjobb időt tekerő svájci Stefan Küng, s ezzel fordította a versenyt a maga javára.

A harmadik helyen a múlt hét végén a Vuelta a Espanát megnyerő belga Remco Evenepoel zárt, megelőzve a negyedik helyen beérő brit Ethan Haytert, akinek féltávnál leesett a lánca, ezért kerékpárt kellett cserélnie. A nagy esélyes, kétszeres világbajnok, és címvédő olasz Filippo Ganna az első időmérőpontig tartotta magát, végül a hetedik helyen ért be.

A nőknél az ausztrál időfutambajnok, Grace Brown tizedikként startolva tekert olyan időt, amivel egészen az utolsó két versenyzőig az élen állt: az időmérőpontoknál a szám kétszeres Európa-bajnoka, a svájci Marlen Reusser és az egyórás világcsúcstartó, korábbi kétszeres világbajnok holland Ellen van Dijk is megelőzte. A célban a hazai kedvenc a svájcinál végül gyorsabbnak bizonyult, de a holland klasszisnál nem, aki így megvédve tavalyi címét harmadszor is világbajnok lett.

A világbajnokságon két magyar kerékpáros vesz részt: az U23-as mezőnyversenyben pénteken magyar idő szerint hajnali ötkor Fetter Erik, a felnőttek mezőnyversenyében vasárnap hajnali kettőtől Valter Attila áll majd rajthoz.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI IDŐFUTAM (Wollongong, 34.2 km)

1. Tobias Foss (norvég) 40:02 perc
2. Stefan Küng (svájci) +2.95 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga) +9.16 mp. h.

NŐI IDŐFUTAM (Wollongong, 34.2 km)
1. Ellen van Dijk (Hollandia) 44:28.60 perc
2. Grace Brown (Ausztrália) 12.73 mp. hátrány
3. Marlen Reusser (Svájc) 41.68 mp h.

 

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.

2022.08.18 14:36:47

Kerékpár H. Á.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2022.08.15 23:59:11

Kerékpár CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A Székelyföldi körverseny révén minden eddiginél egységesebb, összehangoltabb Székelyföld-marketinget lehetne megvalósítani. Mert mint többször is bebizonyosodott, a sport nemcsak élet, erő, egészség, hanem egy régió megismertetésének, arculata alakításának mindennél hatékonyabb eszközévé is válhat.