Kerékpár: indul a Giro két magyarral – nagy álmukat teljesítik

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.05.08. 09:37
null
Valter Attila (16) végre magyarul is beszélgethet ellenfelével verseny közben – Dina Mártonnal ketten harcolnak „a világ ellen” (Fotó: Imago Images)
Először indul két magyar versenyző háromhetes körversenyen: Valter Attila és Dina Márton gyerekkori jó barátként teljesítik nagy álmukat.


Az utóbbi időben sokszor, sokféleképpen megírtuk már, hogy országúti kerékpársportunk űrsebességre kapcsolt, de ennél is fontosabb szakmai visszajelzés, kézzelfogható bizonyíték, hogy a hétvégén történelem íródik Olaszországban: először indul egyszerre két magyar a sportági ünnepnek számító háromhetes körverseny egyikén, a szombaton elrajtoló Giro d'Italián! Több mint egy teljes évszázadot kellett várni erre a bravúrra, melynek szállítói Valter Attila és Dina Márton – akik ráadásul együtt felnőve (nem kis részben előbbi 27-szeres magyar bajnok édesapja, Valter Tibor keze alatt), gyerekkori barátként teljesítik be nagy álmukat.

Dina Márton (Fotó: Imago Images)
Dina Márton (Fotó: Imago Images)

„Leírhatatlanul boldog vagyok, egyrészt, hogy nem egyedüli magyarként indulok ezen a Girón, másrészt, hogy épp egy gyerekkori barátom, Dina Marci lesz ott velem. Hatalmas fegyvertény ez mindkettőnktől, ahogy én, ő is sokat köszönhet édesapámnak” – lelkendezett már a szombati „nagy rajt” helyszínéről, Torinóból Valter Attila, akinek ez a második Girója lesz – ki ne emlékezne rá, tavalyi szenzációs Tour de Hongrie-sikere után az Olasz körversenyen megkoronázta évét Grand Tour-bemutatkozásával, összetett 27. helyével és a fiatalok versenyében elért fantasztikus 11. pozíciójával.

Valter és Dina pályafutása számos ponton összefonódik. Mindketten hegyikerékpárral kezdtek a Valter Tibor-féle Cube Csömörben (Attila egyik kedvenc tréfás szavajárása, hogy a „csömöri havasokból” jutott el a kerékpársport csúcsára), aztán a megannyi magyar tehetséget összegyűjtő Pannon Cycling Teamnél is együtt tekertek, a többi pedig már történelem: Valter ettől az évtől már a legrégebb óta a világelitben szereplő francia nagycsapat, a Groupama-FDJ tagja, Dina pedig a két sportági ikon, Alberto Contador és Ivan Basso igazgatta, villámléptékkel fejlődő, 2021-től már a másodvonalban, a pro kategóriában edződő, magyar főszponzolt is soraiban tudó Eolo-Kometa versenyzőjeként esik át a háromhetes „tűzkeresztségen”.

„Én is nagyon örülök, ugyanakkor nem ezen agyalok, hogy micsoda történelmi tettet hajtunk végre éppen. Egyszerűen csak teszem a dolgom, ahogy eddig is, mert látszik, ez visz előre: az, hogy bekerültem a Giro-keretbe, mutatja, jól teljesítettem, és azt hoztam, amit a csapatvezetők elvártak tőlem” – hangzott Dina Márton józan értékítélete, akit közvetlenül a torinói csapatbemutatót megelőzően értünk utol. A 25 esztendős bringás Giro-indulása a nagyobb meglepetés, hiszen Valter részvétele már az év elejétől tudott volt, Dina neve viszont egészen a hét elejéig a Tour de Hongrie előzetes rajtlistáján szerepelt. El is ismerte: rögös úton kellett kitartania idáig.

„Decemberben még azt mondta a csapatvezetőség, száz százalék, hogy a Tour de Hongrie-n indulok. Nem titok, akkor kicsit elszontyolodtam, mert nagyon szerettem volna a Girót, de elkezdtem más szemlélettel gondolkozni, és így sokkal kevesebb stresszt és terhet raktam magamra. Szeretem, amit csinálok, élvezem az edzéseket, a versenyeket, és ennek szerencsére meg is lett az eredménye.”

Dina valószínűleg nem kis részben az elmúlt hetekben mutatott formájával, elsősorban az Alpesi körversenyen nyújtott fantasztikus teljesítményével „játszotta be magát” a Kometa csapatába: a world tour szintű mezőny hegyi pontversenyében második helyen végzett, volt olyan hegyi részhajrá, amelyet a hétszeres Grand Tour-győztes Chris Froome orra elől vitt el.

„Tény, négy különböző elmenésbe is be tudtam kerülni, amiből kettő nem volt annyira nehéz, a másik kettő viszont brutális volt, ott tényleg rengeteget kellett harcolni.”

Vélemény

Ivan Basso
kétszeres Giro-győztes, az Eolo-Kometa sportigazgatója

„Az Alpesi körverseny során Márton megmutatta nekünk, hogy remek teljesítményre képes, és szépen szerepelhet majd a Giro egyes szakaszain is. Remek a hegyi terepen, és kiváló formában van. Évről évre fejlődik, sok szép pillanatot fog még ajándékozni hazája kerékpársportjának. Ez az első évünk a pro kategóriában, de határozott elképzeléssel menetelünk: minden verseny önmagában is fontos, a cél, hogy mindent beleadjunk anélkül, hogy aggódnánk a riválisok miatt. Nagy ambícióink vannak, komplexusok nélkül!”

Noha nem csapattársak, Valter és Dina kettőse már az Alpesi körön is remekül működött, több ízben is el tudtak szökni együtt. Ez mindkettejüknek katartikus élmény volt, Dina korábban lapunknak elmondta, annyira élvezték, hogy szinte végigbeszélgették – mint mondta, nem tartja kizártnak, hogy a többi versenyzőt egy pont után már idegesítették is...

„Az teljesen megszokott, hogy szakasz vagy elmenés közben beszélgetnek egymással a versenyzők, csak nyilván mindenki a saját anyanyelvén, a honfitársával – így ez nekünk eddig jobbára ismeretlen érzés volt, hogy végre magyarul tudunk szólni valakihez – mondta Valter Attila. – Annyira be is lelkesedtünk, hogy lehet, tényleg túlzásba vittük kicsit, de jól éreztük magunkat, motiváltak, erősek voltunk és jól mentünk, így húztuk egymást, úgyhogy nagyon remélem, most már egyre több ilyenben lesz részünk.”

Érdekes lesz majd megfigyelni, két ifjú reménységünkre milyen szerepet osztanak a nagy, háromhetes erőpróba alatt. Valter Attila elárulta, mivel az FDJ legnagyobb sztárja, a francia közönségkedvenc Thibaut Pinot hátfájdalmai miatt végül nem vállalta az indulást, várhatóan ő is szabadabb kezet kaphat majd (Pinot-nak ő lett volna az egyik fő segítője).

Dinára viszont elmondása alapján egyértelműen az elmenéseknél számítanak, illetve segítőként – azt viszont minden fronton.

 „Van olyan csapattársam, akitől azt várják, síkon segítse majd az összetett menőnket, és van, akitől azt, hogy a hegyeken. Rám viszont mindenfajta terepen és szakaszon számítanak. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy mind a tizenkilenc mezőnyszakaszon szökést kell majd vezényelnem, menet közben megbeszéljük majd, nyilván az események alakulásától is függően. A célom egyértelmű: végig kell menni a három héten, és ez idő alatt meg kell mutatnom magam legalább egyszer! Nem vagyok az a fajta kerékpárversenyző, aki megbújik a bolyban, és bármiféle kockázatviselés nélkül, biztonsági játékkal csinálja végig az egészet. Bringásberkekben őket csak Mister Pelotonnak csúfolják – és én nagyon nem szeretnék Mister Peloton lenni...”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik