Kerékpár: A végén próbálok robbantani – Vas Kata Blanka

Vágólapra másolva!
2023.02.03. 10:51
null
Vas Kata Blanka nem érzi magát százszázalékosnak, de ezzel együtt az élmezőnybe vágyik a terepkerékpár-világbajnokságon (Fotó: Getty Images)
A két húszéves holland klasszis mellett nem lesz egyszerű dolga az SD Worx magyar versenyzőjének, akit ráadásul az utóbbi időben betegség is hátráltatott, ennek ellenére nem tartja irreális célnak, hogy az első ötben végezzen.

Magyar bajnoki címmel és Európa-bajnoki bronzzal érkezik a szombati, hollandiai Hoogerheidében rendezendő terepkerékpáros világbajnokságra a 21 éves Vas Kata Blanka, a harmadik dobogós eredmény elérése azonban nem tűnik reálisnak.

„Fizikailag egyre jobban vagyok a betegségem után, de még mindig nem érzem magam százszázalékosnak. Ezt nem is a hosszú távú állóképességemre értem, sokkal inkább a rövidebb, intenzív, pörgős etapokat bírom kevésbé, emiatt nem szeretnék túlságosan merész célokat kitűzni, de a legjobb ötbe nagyszerű lenne odaérni” – mondta az SD Worx kerékpárosa a Nemzeti Sportnak két nappal a viadal előtt.

Ami az ellenfeleket illeti, nem lesz könnyű dolga, ugyanis hazai dominancia várható: Fem van Empel és Puck Pieterse is rajthoz áll a felnőttmezőnyben. Mindkét holland 2002-es születésű, tehát még Vasnál is fiatalabb, és elsöprő dominanciájukat jól jellemzi, hogy a világkupaszezon 14 versenyéből 11-et ők nyertek meg (Van Empel hetet, Pieterse négyet). Ha különösebb meglepetés nem történik, nem túlzás kijelenteni, hogy az arany- és az ezüstérem foglalt, kérdés, milyen sorrendben ér célba a két holland.

„A pálya gyors lesz, technikás, és az előrejelzések szerint eső sem várható, ami az én helyzetemen könnyít, hiszen saras, dagonyás terepen a jelenlegi erőnléti állapotomban nagyobb lenne a lemaradásom. Éppen emiatt taktikailag is úgy készülök, hogy a verseny elején és közepén tartható utazótempót veszek fel, és a végén próbálok robbantani” – folytatta a terepen ötszörös magyar bajnok versenyző.

Ami a pályával való ismerkedést illeti, Vas csütörtökön már részt vett egy pályabejáráson, de akkor még kerékpár nélkül, pénteken viszont már élesben is kipróbálja némi könnyű átmozgatás keretében, hogy kitapasztalhassa a vonalvezetést.

„Pénteken egy-két rövidebb, de gyorsabb etapot megyek a pályán, de igazán már nem erőltetem meg magamat. A gumiválasztás szempontjából is fontos a pénteki edzés, ám ez szombaton még módosulhat, mert a verseny előtt közvetlenül is lesz lehetőségünk néhány próbakörre.”

A világbajnokság egyben a cyclo­crossidény lezárása is Vas Kata Blankának, aki igen sűrű időszakon van túl – még karácsonykor sem volt lehetősége kikapcsolódni, december 26-án már a gavere-i világkupafutamon indult, így a szombati versenyt követően a pihenésé lesz a főszerep.

„A hétvégi verseny után most már tényleg pihenőre megyek, legalább két hétig nem ülök bringára. Otthon leszek a családdal, esetleg elmegyünk síelni, de kell az energia, mert az országúti szezon sincs már túl messze” – tekintett előre a másik szakágban is remeklő versenyző.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik