Giro: Sosem voltam még ilyen közel a világ elitjéhez – Valter Attila

H. D., K. G.H. D., K. G.
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 08:59
null
Valter Attila három napon át viselhette a rózsaszín trikót (Fotó: AFP)
Mint ismert, Valter Attila az összetett 14. helyén zárta a Giro d'Italia országúri kerékpáros-körversenyt, amelynek első hetében három napon keresztül a rózsaszín trikót is magára húzhatta. A francia Groupama-FDJ csapatának 22 éves magyar versenyzője többszörösen történelmet írt, így érthetően csodás emlékekkel tér haza Olaszországból.

Miként a 104. Olasz körversenyt felvezető írásunkban is kiemeltük, a sportág majd másfél évszázados történelme alatt sohasem volt még példa arra, hogy az országúti kerékpársport csúcseseményének számító három nagy, háromhetes körverseny bármelyikén egyszerre két magyar is induljon, ez 2021-ben megvalósulhatott a két gyerekkori jó barát, Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (Eolo-Kometa) jóvoltából.

Ők pedig úgy voltak vele: ha már lúd, legyen kövér!

Noha külön csapatban versenyeznek, Valter és Dina már a Girót megelőző Alpesi körverseny után is elmondták, mennyire élvezték, hogy életükben először a legjobbak mezőnyében is együtt tekerhettek, s a Giro rajtja előtt sem titkolták, ha adódik rá mód, szeretnének közös szökésekben, akciókban részt venni.

Végül maguknak teremtették meg a lehetőséget. Rögtön a negyedik etapon ott voltak az elmenésben, ami olyan jól sült el, hogy akkor jött az első jó értelemben vett sokk: Valter fellépett az összetett ötödik helyére, és átvehette a legjobb 25 éven alulinak járó fehér trikót – korábban magyar versenyző még sohasem viselhetett megkülönböztető mezt háromhetes körversenyen!

És akkor még nem sejtettük, hogy ez csak a kezdet...

A hatodik szakasz hegyi befutóján ugyanis Valter ott tudott maradni a legjobbak nyomában, szemben az összetett addigi élmezőnyével, így megtörtént, amire nemhogy néhány éve, még a mostani verseny előtt sem gondolt senki: az FDJ bringása átvette a vezetést a Girón, ezzel ismét magyar sporttörténelmet írt; s miután három napon át ki sem engedte kezéből az emblematikus rózsaszín trikót, egyszerre milliók tanulták meg a nevét világszerte.

Innentől kis túlzással bármit tehetett volna, senki egy szót sem szólhatott volna, ám Valter remek versenyzéssel a végelszámolásnál is ott maradt a top 15-ben, az eredeti 184 indulóból elért 14. helye 22 évesen, élete második körversenyén, egy ilyen nehéz Girón – megkoronázva a három napi összetett elsőséggel – egyértelműen a szenzáció kategóriája! Miként a fiatalok versenyében elért hatodik helye is: mivel az előtte végző klasszisok mind összehasonlíthatatlanul tapasztaltabbak, a jövőben már azon lehet dolgozni, hogy a top tízzel szemben főleg a verseny második felében, a kemény hegyeken összegyűjtögetett félórányi hátrányát csökkentse. Ugyanakkor lássuk be, még egy-két éve is szürreálisnak hatott volna, hogy egy magyar kerékpárversenyzővel szemben ilyen célok egyáltalán megfogalmazódhatnak...

Persze, Valter Attilának nyilván nem jött rosszul, hogy az FDJ legnagyobb sztárja, a francia Thibaut Pinot hátfájdalmai miatt nem tudta vállalni az indulást, így a magyar kvázi szabad kezet kapott csapatától, viszont abban egyetérthetünk, hogy az adódó lehetőséggel jobban nem is élhetett volna.

Dina Márton (balra) és Valter Attila a Girón (Fotó: Équipe cycliste Groupama–FDJ/Facebook)
Dina Márton (balra) és Valter Attila a Girón (Fotó: Équipe cycliste Groupama–FDJ/Facebook)

A 22 éves magyar versenyző a Facebook-oldalán értékelte a történteket.

„Amore Infinito” – kezdte a Giro d'Italia mottójával (magyarul „végtelen szerelem”) a bejegyzését Valter Attila, aki ezt követően a harmadik héten nyújtott teljesítményét értékelte.

„Attila megmutatta képességeit”

„Kicsit hiányolom a szakaszsikert, de az, hogy volt nálunk a fehér és a rózsaszín trikó is, és van egy top 15-ös versenyzőnk, remek eredmény. Attila megmutatta képességeit, a jövő embere lehet a Grand Tour-versenyek összetettjét illetően. Sok munka vár még rá, ám ennyi idősen ez szép teljesítmény és ígéretes a jövőre nézve. Összességében mindenki tette a dolgát, elégedett vagyok a csapattal!” – értékelt Philippe Mauduit, a Groupama-FDJ sportigazgatója.

„Tizennegyedik helyen zártam életem második Giro d'Italiáját. A harmadik héten is mindennap igyekeztem a maximumot nyújtani, és maradandót alkotni. Nagyon örülök, hogy a legtöbb szakaszon sikerült a mezőny elejében megérkeznem. Bár a legjobbakkal a komoly hegyi szakaszokon még nem vettem fel a versenyt, úgy érzem, sosem voltam még ilyen közel a világ elitjéhez, és minden adott, hogy tovább közelítsek hozzájuk!”

„A versenyt megelőzően abban maradtunk a csapattal, hogy az első hét után meglátjuk van-e értelme az összetett versenyt megcélozni. Az első hét viszont nem is alakulhatott volna szebben. Három rózsaszín nap után elég magasra került a mérce és hatalmas motivációval versenyeztem tovább. Az, hogy 13 versenyző teljesítette gyorsabban a távot mint én, jól tükrözi a mostani helyemet a nemzetközi mezőnyben, és boldogabb nem is lehetnék ezzel az eredménnyel! Fontos a fokozatosság. Tavaly 27. lettem, idén 13 helyet javítva 14., jövőre pedig meglátjuk…”

Ahogy azt már korábban is megtette, Valter Attila most is megköszönte a sok szurkolást, és reményét fejezte ki, hogy fordulóponthoz ért a magyar kerékpársport.

„Ami viszont nem változott, függetlenül a mezeim színétől vagy az összetettbeli helyezésemtől az a szurkolás és támogatás amit tőletek kaptam! Óriási öröm, hogy ennyien végig követtétek a három hetet, támogatva engem és Marcit. Remélem, tényleg fordulóponthoz ért a magyar kerékpársport!”

Nehéz volt ez a három hét, de Valter Attila szenzációs eredménnyel zárta a Giro d’Italiát (Fotó: Facebook/Attila Valter)
Nehéz volt ez a három hét, de Valter Attila szenzációs eredménnyel zárta a Giro d’Italiát (Fotó: Facebook/Attila Valter)

A 22 éves magyar versenyző csapata, a Groupama-FDJ honlapján is értékelte az olasz körversenyen történteket.

„Nagyon sok szép emlékkel térek haza a fehér és a rózsaszín trikó miatt – mondta Valter Attila. – Ami itt történt, már az életem része: innentől mindig az leszek, aki felvehette a rózsaszín trikót a Girón! Nehezen is tudom szavakba önteni, mit adott ez a verseny... Egész Magyarország megismert, ez remek, és nemcsak nekem, hanem elsősorban a kerékpársportnak. Természetesen élveztem a vezető szerepet, hogy olyan segítőim lehettek, mint például Rudy Molard. Mindenki nagyon keményen dolgozott értem, ami megható volt. Éppen csak most érkeztem a csapathoz, még nem is beszélek jól franciául, de mindenki készen állt küzdeni értem!”

Az élete első háromhetesét nemcsak végigküzdő, hanem a top 100-ban (kereken a 100. helyen) záró Dina Márton is elmondta: nagyon örül, hogy sikeresen túl van a kőkemény versenyen. A vasárnapi záró időfutamon már igencsak érezte a lábában a több mint 3400 kilométernyi össztávot és a 47 ezer méternyi szintkülönbséget – lehet, hogy jutalmul némi pizzával és fagylalttal ellensúlyoz...

Végül a főszereplőkről: a viadalt vitán felül a legerősebb versenyző, a kolumbiai Egan Bernal nyerte meg, aki újra 2019-es Tour de France-győztes formájában csillogott, pedig nagyon mélyről kellett visszakapaszkodnia magánéleti krízisek és főleg krónikus hátfájdalmai után, amelyek miatt tavaly csak árnyéka volt önmagának. De az igazi meglepetésember az olaszok legnagyobb örömére így is a versenyt másodikként záró Damiano Caruso lett, akivel előzetesen legalább annyira nem számolt senki, mint Valter Attila háromnapi rózsaszín trikójával – a 33 esztendős tapasztalt róka azonban élete formájában versenyzett, úgy lett végül „ezüstérmes”, hogy az utolsó előtti etapon, az Alpe Mottán még szakaszt is tudott nyerni, így megérdemelten örülhetett pályafutása eddigi legszebb eredményének.

GIRO D'ITALIA
AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 86:17:28 óra
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:29 perc hátrány
3. Simon Yates (brit, Team BikeExchange) 4:15 p h.
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 6:40 p h.
5. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 7:24 p
6. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quickstep) azonos idővel

14. Valter Attila (Groupama-FDJ) 45:30 p

100. Dina Márton (Eolo-Kometa) 4:11:55 óra hátrány

Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik