Giro: Bernal növelte az előnyét, Valter kicsúszott a top 10-ből

Vágólapra másolva!
2021.05.19. 17:25
null
Valter Attila (elöl) az egyik murvás szakaszon (Fotó: AFP)
A Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny 11. szakaszán a rózsaszín trikóban tekerő Egan Bernal (Ineos Grenadiers) növelte az előnyét az összetettben, míg Valter Attila (Groupama-FDJ) a 30. helyen zárta az etapot, és kicsúszott a top 10-ből, jelenleg csaknem négy perc hátránnyal a 13. helyen áll. A szerdai szakaszt a szökésben lévő Mauro Schmid nyerte meg.

A 2021-es olasz körverseny első pihenőnapja után szerdán igazi kihívást jelentő szakasz várt a mezőnyre: a Perugia és Montalcino közötti 162 kilométeres etapon azonban nem a két harmadik kategóriás hegy és a mintegy 2500 méter szintkülönbség jelentette a legnehezebb feladatot a versenyzőknek, hanem a négy különböző, összesen nagyjából 35 kilométernyi murvás szakasz.

Még az etap elején egy nagyobb, nagyjából 10 fős szökevénycsoport viszonylag könnyen lépett el a főmezőnytől, és sikerült is több mint tízperces előnyt kiharcolniuk – mint az végül kiderült, ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy hazaérjenek.

Az első murvás szakaszon Filippo Ganna vezetésével óriási iramot diktált az Ineos a főmezőnynek, ennek köszönhetően sikerült is leszakítani többek között Dan Martint, Davide Formolót és az összetettben vezető Egan Bernal talán legnagyobb riválisát, Remco Evenepoelt – a Deceuninck-Quick Step 21 éves belga versenyzője a csapattársainak is köszönhetően azonban viszonylag gyorsan felért a pelotonra.

Az összetett 5. helyén álló Valter Attila többnyire a nagyjából 20 fősre zsugorodó főmezőny elején helyezkedett, sőt, a második murvás szakaszon rövid ideig az élére is állt az esélyesek csoportjának. A nap első harmadik kategóriás emelkedője után, a harmadik murvás részen már Bernal húzta meg a sort, Valter jól tartotta magát, Evenepoel pedig ismét leszakadt, és teljesen egyedül maradt.

Az utolsó murvás szakasz előtt elkezdett csöpögni az eső, de a nagyobb esőt – és az ezzel együtt járó sarat – megúszták a versenyzők. Nagyjából 10 kilométerrel a vége előtt Alekszandr Vlaszov állt a sor elejére, és rántotta is meg azt, ez pedig már nem esett jól Valternek sem, a Groupama-FDJ 22 éves magyar versenyzője leszakadt – a csoportról lemaradó csapattársa, Rudy Molard maradt vissza hozzá segíteni.

Az esélyesek csoportjában a hajrára nagyjából 10 versenyző maradt, ráadásul újabb támadások következtek, többek között Giulio Ciccone és Emanuel Buchmann is megrántotta a sort – igaz, előbbi nem sokkal később lemaradt a csoportról, míg utóbbinak egy kicsit sikerült ellépnie.

A nap második kategorizált emelkedőjén Vlaszov indított először támadást, ezt azonban Bernal gond nélkül átvette, sőt elképesztő tempóban ki is kerülte orosz riválisát, és a többi összetett esélyest is otthogyta. A kolumbiai a 11. helyen érkezett meg, összetettben pedig jelentősen növelte az előnyét.

Mögötte alaposan átalakult az összetett élcsoportja, Evenepoel, Ciccone és Valter is kicsúszott a top 5-ből. A 22 éves magyar versenyző a 30. helyen ért célba, összetettben a 13. helyen áll, hátránya csaknem négy perc Bernalhoz képest.

A szakaszgyőzelemért Mauro Schmid és Alessandro Covi harcolt a szökevények közül, a sprintben végül előbbi nyert – ezzel 21 éves korában megszerezte pályafutása első Grand Tour-győzelmét.

A szakasz összefoglalója

TRÜKKÖS LETT AZ EGÉSZ

Dina Márton, az Eolo-Kometa versenyzője:
„Baromi jó volt, ez volt a legjobb szakaszom eddig, iszonyatosan élveztem! Nyilván nem voltam az elejében, mert rosszul helyezkedtem, de nem is kellett. Ez alapvetően egy nehéz etap, és szerintem sokan megszenvedték, de nekem különösen jól esett ez a strade bianchés rész. Az volt a terv, hogy mindenki élje túl, de végül is Gavazzi elmenésbe került, és nagyon jó erőben érezte magát, úgyhogy elég komoly csalódás neki, hogy elesett, és így nem tudott harcolni a győzelemért, végül nyolcadikként zárt. Az időjárás megviccelt minket: az elején nagyon meleg volt, aztán baromi poros lett, utána viszont elkezdett esni az eső, tehát kicsit lejjebb ment a por, és így trükkös lett az egész, mert jobban kellett figyelni az aszfaltos részeken, hiszen csúszott az út.”

Dina Márton egyéb érdekességekre is kitért: „Szakasztól és intenzitástól függően 60, 80, 110 gramm szénhidrátot viszünk be óránként izotóniás italok, rizsszeletek, energiaszeletek, gélek és zselék formájában. Ma egyébként pont nem volt frissítőzsák, csak kulacsokat kaptunk, mert a strade bianchés rész miatt több kaját raktunk el eleve és több olyan kulacsot kaptunk, amiben szénhidrátos ital volt. Egyébként általában fele-fele arányban indulunk vizes és szénhidrátos italos kulaccsal, de ma több volt az utóbbiból.”

Dina Márton (Eolo-Kometa) 19 perc hátránnyal a 75. helyen ért célba.

Csütörtökön a Siena és Bagno di Romagna közötti 212 kilométeres, két második és két harmadik kategóriás hegyet is magában foglaló szakasz vár a mezőnyre.

GIRO D'ITALIA
11. SZAKASZ, PERUGIA–MONTALCINO, 162 KM
1. Mauro Schmid (svájci, Qhubeka Assos) 4:01:55 óra
2. Alessandro Covi (UAE-Team Emirates) 1 másodperc hátrány
3. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Soudal) 26 mp h.
4. Dries De Bondt (belga, Alpecin-Fenix) 41 mp h.
5. Simon Guglielmi (francia, Groupama-FDJ) azonos idővel

11. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 3:09 perc h.
12. Emanuel Buchmann (német, BORA-Hansgrohe) 3:12 p h.
13. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 3:32 p h.
14. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorious) 3:35 p h.
15. Simon Yates (brit, Team BikeExchange) a. i.

18. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) 3:41 p h.

26. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) 5:17 p h.

30. Valter Attila (Groupama-FDJ) 6:16 p h.

75. Dina Márton (Eolo-Kometa) 18:59 p h.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 42:35:21 óra
2. Vlaszov 45 mp h.
3. Caruso 1:12 p h.
4. Carthy 1:17 p h.
5. S. Yates 1:22 p h.

13. Valter 3:51 p h.

116. Dina 1:35:00 óra h.

Teljes eredménysor itt!

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 42:35:21 óra
2. Vlaszov 45 mp h.
3. Evenepoel 2:22 p h.
4. Tobias Foss (norvég, Team Jumbo-Visma) 2:49 p h.
5. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 3:15 p h.
6. Valter 3:51 p h.

34. Dina 1:35:00 ó h.

Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik