K. Zs. 2022.05.09 18:46 Frissítve: 2022.05.09 18:51

Giro: Attila, numéro hun – L’Équipe-cikk Valter Attiláról

A Giro d'Italia Nagy rajtja alkalmából Budapestre figyelt a kerékpárosvilág, sok televíziós közvetítés, riport, fotó, újságcikk vitte Magyarország jó hírét – ezek sorába illeszkedik a kerékpársportnak mindig kiemelt figyelmet szentelő L'Équipe írása, amely a jelenlegi első számú magyar bringásról, Valter Attiláról született.

Valter Attila az idei Girón (Fotó: Szabó Miklós)

 

Attila, numéro hun – a szójátékokkal sohasem fukarkodó L'Équipe ezzel a címmel közölt vasárnap terjedelmes cikket Valter Attiláról, felütésként nemcsak azt jelezve, hogy ő az első számú magyar kerékpáros (numéro un), hanem azt is, hogy a rettegett hun hadvezér távoli leszármazottjával, sőt névrokonával van dolguk a francia sportlap olvasóinak.

„Ha az út mentén nekem drukkolók mindegyike után kapnék egy eurót, alighanem megvásárolhatnám a Budai Várat” – érzékeltette viccesen a „készséges, mosolygós fiatalemberként” jellemzett Valter Attila egyfelől a magyarországi Giro-lázat, másfelől a saját népszerűségét, amelyért elsősorban a tavalyi Girón dolgozott meg.

Ezen a ponton a L'Équipe természetesen megvilágítja a hátteret, hiszen – bár a magyar bringás karrierjének eddigi csúcspontja valóban a tavalyi három rózsaszín trikós Giro-nap – a hírnévért való „megdolgozás” bizony hosszú éveken át tartott: amikor osztrák, szlovén, olasz, francia versenyek hegyi szakaszain fejlesztette „mászótudását” – ami a hazai földrajzi adottságok között nem volt lehetséges –, és közben próbálta felhívni magára a híres csapatok figyelmét.

A L'Équipe cikke

 

Sikerrel tette, 2019-ben a CCC fiókcsapatában, egy évvel később már a profijai között versenyzett, 2021 óta pedig a francia Groupama-FDJ bringása – azaz már a cikk megjelenése előtt sem volt ismeretlen a francia kerékpárrajongók számára.

„Még ma sem azt mondom egy szép eredmény után, hogy én értem el, hanem azt, hogy mi” – idézi a lap Valtert, aki sosem felejti megemlíteni, hogy nemcsak családi, hanem szoros szakmai kapcsolat is fűzi édesapjához, a sokszoros magyar bajnok Tiborhoz, aki edzőként oroszlánrészt vállalt a sikereiből.

S hát a tavalyi Giro… Valter ma is borzongva idézi fel, hogyan öltözött rózsaszínbe Magyarország az ő kedvéért, és hogyan lett belőle egy csapásra híres ember. „Gyökeresen megváltozott az életem. A következő hónapokban óriási volt rajtam a nyomás, időbe telt, hogy visszaereszkedjek a földre” – mondta önkritikusan.

„Tavaly elég hullámzó éve volt, de aztán stabilizálta a teljesítményét, hasznos rutint szerzett, érettebb versenyző lett” – ezt már Marc Madiot, a Groupama-FDJ csapatfőnöke mondta róla, nem titkolva azt sem, hogy noha szeretnék megtartani, a téli szerződéshosszabbítás nem lesz magától értetődő, mert a többi menedzser is végzi a munkáját, és a magyar bringás iránt érdeklődők között bizony vannak az övénél sokkal tehetősebb csapatok is.

Valter Attila az időfutamon a Halászbástya alatt (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Valter ezzel egyelőre nem foglalkozik, ő (ahogyan korábban a Nemzeti Sportnak is mondta) most arra összpontosít, hogy ha az összetettben nem is rá dolgozik a csapat – a sprinter Arnaud Démare segítésére szabták az összeállítást –, azért egy szakaszt sikerüljön megnyernie.

A három magyarországi szakaszt Valter sorrendben a 29., a 82. és a 48. helyen zárta, és az összetett 40. helyéről várja az olaszországi folytatást. A mezőny hétfőn meg is érkezett Szicíliába.

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.