Vas Blanka a Vuelta harmadik szakasza után is megtartotta a piros trikót

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 17:45
10th La Vuelta Femenina 2024 – Stage 3
Vas Blanka a harmadik szakasz után is megőrizte a piros trikót (Fotó: Getty Images)
Vas Blanka a főmezőnnyel együtt a 22. helyen ért célba a női Vuelta a Espana kerékpáros-körverseny keddi szakaszán, így biztossá vált, hogy a negyedik szakaszt is az összetett ranglista első helyéről kezdheti meg. A magyar bringás előnye az összesítésben egy másodperc a mostani szakaszgyőztes, a holland Marianne Vos előtt.

 

Vas Blanka a hétfői parádés teljesítményének köszönhetően kedden az összetett első helyéről, piros trikóban vághatott neki a Vuelta a Espana spanyol kerékpáros-körverseny harmadik szakaszának, amely ismét embert próbáló erőkifejtést követelt a versenyzőktől: nagyjából 130 kilométert kellett tekerni Lucena del Cidből indulva Teruelig, nagyrészt felfelé haladva – közel 2300 méter szintkülönbség várt a bringásokra.

A piros trikós Vas a csapata körül nyugodtan és okosan haladt a mezőnnyel, amely ezúttal nem diktált akkora tempót, mint hétfőn. Az akkorihoz viszonyítva főleg az utolsó 50-60 kilométert vették lazábbra a versenyzők, akiknek végig erős szembeszél is nehezítette a dolgát. Az egyetlen emelkedőt a 12 kilométerrel a rajt után szóló támadást indító Mireia Benito elvitte, ahogy az egyetlen részhajrát is bő 40 kilométerrel a cél előtt. Amikor az ekkor nagyjából három és fél perc lemaradásban lévő főmezőny megérkezett, Vas rákapcsolt, és harmadik lett a hajrában. Ezzel több szempontból is fontos volt: egyrészt kapott érte két másodperc jóváírást, másrészt járt mellé 15 pont a sprinterek versenyében, ami azt jelentette, hogy „virtuálisan”  a zöld trikót is megszerezte. 

Benitót aztán hét kilométerrel a vége előtt befogta a mezőny, és nagy erőkkel készültek a sprinthez a csapatok. Ekkor viszont már az eső is elkezdett cseperegni, és a nagy készülődésnek egy nagyobb bukás lett a vége: több mint két kilométerrel a cél előtt egy nagyobb bukás is feladta a leckét a mezőnynek, ráadásul csak mintegy 30 bringás maradt elöl – köztük a piros trikós Vas is.

Az utolsó egy kilométert Vas Blanka a mezőny közepén kezdte meg, majd kiszorult a legjobb tízből, és a főmezőnnyel együtt a 22. helyen ért célba, vagyis a magyar bajnok a Vuelta negyedik szakaszát is az összetett első helyéről, piros trikóban kezdheti meg. Ráadásul – miután a hétfői szakaszgyőztes Alison Jacksont nagyon megviselte az egyetlen hegy, és nem tudott érdemben részt venni a sprintben – Vas a zöld trikót is megszerezte.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

A sprintet a holland Marianne Vos nyerte meg, megelőzve honfitársát, Charlotte Koolt és a kanadai Olivia Barilt. A díjátadó után megszólalt Vas is, és kiderült, miért nem sprintelt a szakasz végén.

„Nagyon nehéz nap volt a mai már a rajttól kezdve. Már harminc kilométer után fáradtnak éreztem magam, és küzdöttem, mert fájt a hátam. Nagyon sokat szenvedtem. A magányos szökevénynek nagy előnyt szerzett, ezért sokat kellett dolgoztunk, amíg kezelhető távolságba került, aztán hagytuk, hogy a szökésben érdekelt csapatok befejezzék a munkát. Örülök, hogy megtartottam a piros trikót, köszönhetően a részhajránál szerzett két másodperc jóváírásnak, de ma sem számoltam a hajrával igazán. Közel voltam a mezőny elejéhez, amikor jött a hajrá, és úgy gondoltam, megpróbálom elcsípni a bónuszokat. A célnál azért nem sprinteltem, mert túl fáradt voltam hozzá” – fogalmazott Vas a verseny hivatalos honlapjának.

ÖSSZEFOGLALÓ

LA VUELTA FEMININA
3. SZAKASZ (Lucena del Cid–Teruel, 130.2 km)
1. Marianne Vos (holland, Visma) 3:46:52 óra
2. Charlotte Kool (holland, PostNL) azonos idő
3. Olivia Baril (kanadai, Movistar) a. i.
...22. Vas Blanka (magyar, SD Worx) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Vas Blanka 6:57:04 ó
2. Marianne Vos 1 mp hátrány
3. Elisa Longho Borghini (olasz, Lidl Trek) 11 mp h.
A SPRINTVERSENY ÁLLÁSA
1. Vas Blanka 65 pont
2. Marianne Vos 50
3. Alison Jackson (kanadai EF Education) 50

A nyolcnapos, vasárnapig tartó viadal szerdán a Molina de Aragón és Zaragoza közötti 142.3 kilométeres szakasszal folytatódik.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik