Kerékpár: dán siker a Tirrenón és a Nizzán is

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 17:44
Jonas Vingegaard nyerte meg a Tirreno-Adriatico ötödik szakaszát (Fotó: Getty Images)
A Visma magyar bringása segítői feladatának tett eleget, aminek Jonas Vingegaard szakaszgyőzelme lett a gyümölcse – a papírformának megfelelően.

 

Legnagyobb riválisának múlt heti teljesítménye után Jonas Vingegaard-on volt a sor, hogy mutasson valami különlegeset 2024-es versenyszezonjának első viadalán. Tadej Pogacar ugyanis múlt szombaton sportágtörténeti teljesítményt mutatott be, ugyanis 81 kilométert töltött szökésben, amelynek végén simán megnyerte a Strade Bianchét.

A hozzá hasonlóan kétszeres Tour de France-győztes Vingegaard a Tirreno–Adriaticón kezdte az évet, és egészen az ötödik szakaszig kellett várni, hogy kieressze a benne rejlő szörnyeteget. A pénteki (5.) szakasz ehhez tökéletes volt, hiszen a San Giacomót is megmászta a mezőny, amely a maga majd' 12 kilométeres hosszával és 6.2%-os átlagmeredekségével ideális vadászterületet biztosított. A dánt sokáig Valter Attila is segítette, hogy aztán szólóba kezdjen, és meg se álljon a szakaszgyőzelemig. A mögötte célba érő Juan Ayuso is 72 másodpercet kapott, így Vingegaard nagy előnnyel át is vette az összetett első helyét. Valter negyedóra lemaradással a 68. helyen zárt, bár az ő esetében sokkal inkább a segítői feladatokon van a hangsúly, így a számszerű eredménye sokadlagos.

Ezzel párhuzamosan a Párizs–Nizzán is versenynap volt pénteken, a hasonlóság pedig a győztes nemzetisége, ugyanis Mattias Skjelmose aratott sikert a szintén sztárokkal tűzdelt mezőnyben. Igaz, ő kis csoportos sprint végén nyert, illetve az összetettben sem ugrott az élre ellenben Vingegaard-ral, de a szombati és vasárnapi hegyi szakaszokon ezt megteheti, ám ehhez vélhetően Primoz Roglicnak és Remco Evenepoelnak is lesz egy-két szava.

82. PÁRIZS–NIZZA
6. szakasz (Sisteron–La Colle-sur-Loup, 198.2 km): 1. Mattias Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 4:36:51 óra, 2. McNulty (amerikai,UAE Emirates) azonos idővel, 3. Jorgenson (amerikai, UAE Emirates) a. i., …78. Luke Plapp (ausztrál, Jayco AlUla) a. i. Az összetett állása: 1. McNulty 22:15:58 óra, 2. Jorgenson 23 mp h., 3. Plapp (ausztrál, Jayco AlUla) 34 mp h.

59. TIRRENO–ADRIATICO
5. szakasz (Torricella Sicura–Valle Castellana, 144km): 1. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 3:28:27 óra, 2. Ayuso (spanyol, UAE Emirates) 1:12 perc hátrány, 3. Hindley (ausztrál, Bora-hansgrohe) 1:12 p h., …68. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 15:49 p h. Az összetett állása: 1. Vingegaard 18:34:45, 2. Ayuso 54 mp h., 3. Hindley 1:20 p h., …67. Valter 17:44 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik