Kerékpár: megint Pogacar győzött, Valter a 22. helyen zárt a lombardiai klasszikuson

Vágólapra másolva!
2023.10.07. 18:53
null
Valter Attila utoljára versenyzett idén (Fotó: Getty Images)
Tadej Pogacar egymást követő harmadik évben nyerte meg szombaton a országúti kerékpáros lombardiai körversenyt, amelyen Valter Attila a 22., Fetter Erik pedig a 46. helyen ért célba.

 

A lombardiai körverseny hagyományosan az utolsó az év öt legnagyobb egynapos viadala, a Monumentumok közül. Ezúttal Comóból vágott neki a mezőny a 238 kilométeres, mintegy 4600 méter szintemelkedést magában foglaló távnak, a befutó Bergamóban volt.

A nap első szökésére szinte rögtön sor került, de az előny sosem volt négy percnél nagyobb. Remco Evenepoel 30 km után bekerült egy ötös bukásba, megütötte magát, de folytatni tudta. Ebben a bukásban benne volt az UAE-s Sjörd Bax is, akit combnyaktöréssel vittek kórházba, s meg is műtötték.

Valter Attila a Jumbóval sokszor élen haladt, Fetter Erik a főmezőnnyel tartott. A nap negyedik jelentős emelkedőjén többen is szökni próbáltak, köztük például Valter, de az ő csoportja sem tudott meglógni, miközben az eredeti szökevénycsoportnak még ekkor is volt másfél perc előnye. Hatvan kilométerrel a vége előtt öten maradtak az eredetileg 16 fős szökésből, egyperces előnnyel. Nem sokkal később még egy bukásnak lehettünk szemtanúi, ebben a pályafutása utolsó versenyét tekerő – végül Fetterrel beérő – Thibaut Pinot is benne volt.

Negyven kilométer volt már csak hátra, amikor a döntő jelentősségűnek várt emelkedőn befogták a szökést, ekkor pedig éppen Valter volt az, aki élre állt, s olyan tempót diktált, hogy attól atomjaira hullott az addig 40 fős élcsoport. A magyar bajnoki trikóban tekerő bringás elvégezte feladatát, majd visszamaradt, az élbolyban pedig Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Richard Carapaz és Alekszandr Vlaszov maradt.

Az emelkedőt a két szlovén sztár közül Pogacar bírta jobban, Roglic kicsit leszakadt, s éppen, amikor visszaért a többiekre, honfitársa pont akkor lendült támadásba, majd Vlaszovval együtt ellépett a többiektől 33 kilométerrel a vége előtt. Pogacar görcsölt a végén, de behúzta a lombardiai egynapost, zsinórban harmadszor.

Valter a 22. helyen ért célba idei utolsó versenyén, Fetter a 46. lett.

„Fásultan vágtam neki a versenynek, benne volt a pakliban, hogy nem lesznek ennyire jók a lábaim. A frissesség már hiányzik belőlem a Vuelta után, de az erő megvolt. Az első két hegy esett a legrosszabbul, utána minden egyes hegy egyre jobban ment, plusz nagyon motivált, ahogy csökkent a mezőny létszáma – kezdte értékelését az M4 Sport helyszíni stábjának Valter Attila. Igyekeztem még utoljára mindent megtenni Roglicért.”

A 25 éves versenyző elárulta, a feladata a támadások semlegesítése volt, ezért kifejezetten büszke arra, hogy fontos pillanatban az idei Tour de France-on harmadik Simon Yatesre „visszahúzta” a mezőnyt, viszont saját bevallása szerint ez neki a versenyébe került, viszont örül, hogy Roglic dobogós helyezéssel búcsúzott az istállótól.

„Remélem, tudok majd előrébb végezni. Korábban már voltam jobb, de most erősebb számokat produkáltam teljesítményben, mint amikor 12. lettem – mondta Valter, aki szeretné, ha egyszer majd érte dolgozna a csapat. – Idén 66 napot versenyeztem, ebből 26 győzelem részese voltam. Ennek ugyan döntő többsége nem az enyém, de kicsit mindegyiket magaménak érzem, mert minden idők egyik legsikeresebb csapatának tagja lehettem."

„Egész nap nagy tempó volt, ezért hamar utolértük a szökést. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert két éve nem tudtam befejezni ezt a versenyt, tavaly nagyjából 100. lettem negyven perc hátránnyal, idén viszont elég jó csoporttal jöttem meg és sokáig ott voltam a legjobbak között, pedig számomra nem ez a legjobb szintrajzú verseny” – értékelt a 23 esztendős Fetter Erik, aki szerint látszik, hogy évről évre fejlődik, ezért abban bízik, hogy Vincenzo Albanese és Lorenzo Fortunato távozásával jövőre még nagyobb szerephez juthat az EOLO-Kometában.

KERÉKPÁR
LOMBARDIAI EGYNAPOS, ORSZÁGÚTI KLASSZIKUS (238 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:55:33 óra
2. Andrea Bagioli (olasz, Soudal Quick-Step) 51 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
...22. Valter Attila (Jumbo-Visma) 2:56 p h.
...46. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 8:52 p h.

A 2023-as Monumentumok győztesei
Milánó–Sanremo:
Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck)
Flandriai körverseny: Tadej Pogacar (szlovén, UAE)
Párizs–Roubaix: Van der Poel
Liege–Bastogne–Liege: Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step)
Lombardiai körverseny: Pogacar

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik