Vuelta: Kaden Groves a philipseni úton, újabb sprintet nyert

Vágólapra másolva!
2023.08.30. 17:51
null
Kaden Groves újabb sprintet nyert (Fotó: AFP)
Nagyszerűen ágyazott meg az Alpecin ausztrál versenyzőjének, akit ezúttal sem hibázott, és immár két szakaszgyőzelme van az idei Vueltán.

 

MEGNŐTT A KIESŐK SZÁMA

Igencsak megnőtt a kiesők száma az ötödik szakaszra, miután a keddi etap végén két bukás is borzolta kedélyeket a sprintre készülve: Kobe Goosens (Intermarché), Bryan Coquard (Cofidis) és Ruben Guerrero (Movistar) sem tudott rajthoz állni – hármójuk közül utóbbi járt a legrosszabbul, kulcscsontját törte, Coquard-nál lapockatörés gyanúja volt a kizáró ok, Goosens térdén meg olyan mély seb van, hogy nem tud tekerni.

Ráadásul a hivatalos rajt előtt tovább nőtt a kiesők száma – a szakasz előtt még csak ketten adták fel –, s ezzel tovább nőtt az idei Vueltán látott furcsaságok száma: a Tour de Hongrie tavalyi győztese, Eddie Dunbar ugyanis a lassú rajt után, de még a hivatalos start előtt esett el, és ugyan visszaült és folytatta, de jó 40 kilométer után kiszállt, így ő lett a hatodik, aki feladta. (H. Á.)

Az andorrai napok után ismét visszatért a Vuelta anyaországába a kerékpárszezon utolsó háromhetese. Spanyolország keleti partján – Barcelonától délre, Valenciától északra, Morellában – vette kezdetét az ötödik szakasz, amely hasonló típusú futamot ígért, mint az egy nappal korábbi. Egyetlen kategorizált emelkedővel, ahol hegyi pontokat lehetett gyűjteni, nem is csoda, hogy az elmúlt napok legaktívabb versenyzője, az argentin Eduardo Sepúlveda célba is vette a maximálisan begyűjthető öt pontot. A Lotto pöttyös trikós bringása tovább növelte így előnyét ebben a különversenyben, igaz, még csak egyetlen jelentősebb hegyi szakaszt rendeztek, így a legnagyobb specialisták nem lőhették el töltényüket.

Harmincnyolc kilométerrel a vége előtt befogta az argentint a főmezőny, innen pedig már nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy lássuk, mezőnyhajrában dől el a szerdai szakasz. Ebben a felállásban a legnagyobb csapatok – tehát az UAE Emirates, a Jumbo-Visma, a Movistar és a Soudal-QuickStep – célja nem lehetett más, mint biztonságban behozni a sztárjaikat azonos idővel a győztessel, már csak azért is, mert csütörtökön újabb hegyi befutó következik. A 11 kilométer hosszú út az Alto de Javalambréra vezet fel, az emelkedő második fele pedig konstans tíz százalék feletti átlagmeredekségű, így nagy az esélye egy újabb csatára Primoz Roglic, Jonas Vingegaard és a piros trikós Remco Evenepoel között.

De vissza a szerdai befutóra, amely előtt viszont még egy bónuszpontokért vívott részhajrá is várt a versenyzőkre – a kapun Evenepoel haladt át először, aki ezzel 20 sprintpontot, de ami ennél is lényegesebb, hat másodpercet nyert riválisaihoz képest.

Az Alpecin tökéletes felvezetéssel segítette a zöld trikós Kaden Grovesot, valami hasonlóval, amilyenekkel Jasper Philipsent a Tour de France-on idén. Philipsen négy szakaszt nyert a Francia körversenyen, Groves pedig behúzta a szerdai Vuelta-szakaszt – már kettőnél jár. Ezzel persze az ausztrál tovább növelte előnyét a sprinterek különmeccsében, ezzel már 122 pontot gyűjtött, mögötte a szerdán egyet sem szerző Andrea Vendrame 62-vel következik.

Valter Attila az 53. helyen ért célba azonos idővel, bár az ő szakaszhelyezéseinek és összetett pozíciójának vajmi kevés jelentősége van, hiszen a csömöri bringás elsődleges feladata a Jumbo-Visma összetettre pályázó sztárjainak segítése.

„A napközbeni tempó kicsit nehezebb volt, mint a tegnapi, emiatt talán a vége egy picivel könnyebb – mondta az M4 Sport helyszíni stábjának az időfutamban és mezőnyversenyben is magyar bajnok Valter. – Haladtunk azért természetesen az utolsó 15-20 kilométerben, nekem itt volt feladatom, ma is úgy, ahogy tegnap. Ma talán egy kicsit nagyobb szerencsénk volt a pályával, mert viszonylag biztonságos körforgalmakon mentünk át, és ilyenkor elég nehéz egy új csapatnak előreverekednie magát, amikor öt csapat már kilométerek óta elöl van. Általában megbeszéljük, hogy nem fogjuk egymást kinyírni, mindenki az összetettért harcolókat szeretné elöl tartani” – folytatta a magyar kerékpáros, aki jobban érezte magát, mint kedden, és úgy vélekedett, hogy csapata jó napot zárt.

Az állapotát illetően úgy fogalmazott, minden nap egyre jobb és jobb formában lesz. „Eddig minden a terv szerint alakul, remélem, a többi nehezebb, hegyesebb napokon is aktívan tudom majd alakítani a versenyt, akár fogyasztani a mezőnyt egy-egy tempózással a hegyen, vagy előkészíteni egy támadást valamelyik kapitányomnak” – tért rá a feladatára.

Megemlítette azt is, hogy szerinte az éllovas Evenepoel „szeretne megszabadulni a piros trikótól”, mert a pódiumceremóniát, a doppingvizsgálatot és az egyéb, ehhez kapcsolódó protokollt sem szeretné minden nap. Valter Attila úgy gondolja, lehet, hogy lesz olyan fiatal, aki benne lesz egy szökésben és átveszi a trikót.

„Nekünk is résen kell lennünk. Fontos nap lesz a holnapi, bár nem hiszem, hogy bármi is eldőlne ott. De ezek tipikusan olyan napok, amikor minden el is szállhat” – tette hozzá.

78. VUELTA A ESPANA
5. szakasz (Morella–Burriana, 186.2 km):
1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 4:23:43 óra, 2. F. Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel, 3. Van Gestel (belga, TotalEnergies) a. i., ...53. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.
Az összetett állása:
1. (piros trikóban) Remco Evenepoel (belga, Soudal-QuickStep) 17:12:29 óra, 2. Mas (spanyol, Movistar) 11 mp h., 3. Martinez (francia, Groupama-FDJ) 17 mp h., ...25. Valter Attila 2:23 p h. A gyorsasági pontverseny állása:1. (zöld trikóban) Groves 122 pont, 2. Vendrame (olasz, AG2R Citroën) 62, 3. Evenepoel 45. A hegyi pontverseny állása:1. (pöttyös trikóban) Eduardo Sepúlveda (argentin, Lotto Dstny) 21, 2. Evenepoel 10, 3. Sobrero (olasz, Jayco AlUla) 6. A 25 éven aluliak versenyének állása:1. Evenepoel 17:12:29, 2. (fehér trikóban), 2. Martinez 17 mp h., 3. Uijtdebroeks (belga, Bora-hansgrohe) 39 mp h. A csapatverseny állása:1. Jumbo-Visma 51:03:32, 2. UAE Emirates 5 mp h., 3. Bora-hansgrohe 32 mp h.
Következik:
6. szakasz (La Vall d'Uixó–Observatorio Astrofísico de Javalambre,183.1 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik