Tour de Hongrie: Jakobsen duplázott Nyíregyházán, ő az új sárga trikós!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 18:15
null
A harmadik szakasz nyíregyházi sprintbefutóval ért véget (Fotó: Facebook, Tour de Hongrie)
Fabio Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny harmadik szakaszát pénteken, ezzel az összetettben is az élre állt. Az etap legjobb magyar helyezését Karl Ádám szerezte meg.

Ez (is) a kerékpársport szépsége: csütörtökön a metsző hőséggel és az oldalszelekkel, egy napra rá az esővel és a nedves aszfalttal kellett megküzdenie a Tour de Hongrie mezőnyének.

Amelyben immár nem volt ott a hajdúszoboszlói horrorbukásban érintett sárga trikós, Olav Kooij, aki szerencsére a körülményekhez képest jól van: noha a vádliján keletkezett vágást 15 öltéssel kellett összevarrni, s már haza is repült Hollandiába. A balesetet visszanézve még így is szerencsésen megúszta...

Pénteken Sárospatakról indult a mezőny, amely a festői Tokaj-hegyaljai vidéken át érkezett meg Nyíregyházára 154 km megtétele után. Erdőbényénél kijelöltek egy harmadik kategóriásnak mondott hegyi részhajrát, ahogy az várható volt, erre ráment a piros trikós Aaron Van Poucke, el is vitte, így tovább növelte előnyét a kategória pontversenyében. Egy kisebb szökevénycsoport alig másfél perces előnnyel elment a bolytól, ám vonatszerelvény érkezése miatt meg kellett állítani őket, végül, ahogy az ilyenkor ildomos, a mezőny bevárása és az újraindítás után visszakapták a másfél percet. 73 km-rel a vége előtt történt egy kisebb bukás a pelotonban, a Magyar körön már jól ismert Matteo Moschetti is érintve volt, szerencsére folytatni tudta.

A szökevények közül a tokaji, majd a kemecsei sprinthajrát is a román Dima nyerte, majd 13 km-rel a cél előtt beérte őket a mezőny. A hosszú, keskeny célegyenesben ezúttal szerencsére a vizes út ellenére is elmaradt a bukás – ehhez néhány óriási mentés is kellett a mezőnyben –, a más dimenzióban versenyző Fabio Jakobsen pedig a legvégén a negyedik helyről, szélárnyékból jobbra kivágódva elképesztő tempóváltással és sebességkülönbséggel hagyott állva mindenkit. A Quick-Step sprinterklasszisa ezzel csütörtöki sikere után máris duplázott, újabb megérdemelt szakaszgyőzelmével ráadásul az összetettben is átvette a vezetést.

A Magyar körverseny új sárga trikósa tehát Fabio Jakobsen – ezt még le kell azért írnunk néhányszor, hogy biztosan elhiggyük...

Tour de Hongrie, 3. etap: Dina Márton (Eolo-Kometa) továbbra is őrzi a fehér mezt, összetettben a 8. helyen áll.

Nyugodt versenynapnak élte meg a pénteki etapot Dina Márton, az Eolo-Kometa Cycling Team versenyzője, aki az 54. helyen végzett ezen a szakaszon, összetettben pedig a 8. pozícióban áll.
„Sikeres napot zárhattunk, hiszen Alessandro Fancellu végig szökésben volt, David Martín pedig tizedik lett a sprintben”– összegzett a magyar kerékpáros. Az etap közben érkező vonat miatt egyszer megállították a versenyzőket, ezzel kapcsolatban Dina Márton elmondta, hogy„ilyenkor az elmenést a különbséget meghagyva indítják. Ritmust vesztünk ugyan, de egy-egy ilyen megállítás leginkább a szökésben lévőknek rossz. Fel vagyunk ezekre készülve, elő szokott fordulni, például a Párizs–Roubaix-n is."

43. TOUR DE HONGRIE
3. szakasz (Sárospatak–Nyíregyháza, 154 km):

1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step) 3:25:55
2. Barbier (francia, Israel-PremierTech) azonos idővel
3. Weemaes (belga, Baloise) a. i.

Az összetett állása

1. (sárga trikóban) Jakobsen 11:59:41
2. Reynders (belga, Baloise) 6 mp
3. Barbier 8 mp h.

A gyorsasági pontverseny állása
1. (zöld trikóban) Barbier 32.

A hegyi pontverseny állása
1. (piros trikóban) Aaron Van Poucke (belga, Baloise) 18.

A magyarok versenyének állása
1. (fehér trikóban) Dina Márton (Eolo-Kometa) 11:59:57.

A csapatverseny állása
1. Israel-PremierTech 36:00:03

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik