Főszerepben három olasz sprinter: Bennati, Bettini, Petacchi

Vágólapra másolva!
2007.09.19. 18:09
A Vuelta a Espana, a Spanyol kerékpáros körverseny 17., Ciudad Real és Talavera de le Reina közötti 180 kilométeres szakaszát sprintbefutóban az olasz Daniele Benatti nyerte 3:56:58 órás eredménnyel. A dobogó másik két fokára a győztes két honfitársa fért fel: az idén második szakaszgyőzelmét ünneplő Bennati mögött a második helyen Paolo Bettini, míg a harmadikon Alessandro Petacchi érkezett. Bettini egy, Petacchi viszont már két szakaszgyőzelmet számlál a 2007-s Vueltán.
Olasz dobogósok a hajrában
Reuters
Olasz dobogósok a hajrában
Olasz dobogósok a hajrában
Reuters
Olasz dobogósok a hajrában

A szakasz ezúttal sem tartogatott különösebb izgalmakat és nehézséget: a rajt és cél között mindössze 280 méter volt a szintkülönbség. A terep azonban nem volt teljesen sík, a kerekesekre egy jócskán „megcsipkézett” útvonal vár, amelynek a legmagasabb pontja 860 méter volt.

A rajt után 18 kilométerrel két spanyol kerekes, Juan Olmo Menacho (Andalucia - Cajasur) és Jorge García Marín (Relax - Gam) lépett meg, és előnyük addigra már két perc volt a Lampre felvezette mezőny előtt.

A szökevények 13 kilométerrel később megduplázták előnyüket (31 km - 4:24 perc), majd újabb tíz kilométer megtételét követően már öt perccel jártak a mezőny előtt. A különbség azonban négy perc körül állandósult.

A két spanyol előnye 70 km-rel a cél előtt négy perc alá ment, hogy a következő tíz km-en újabb egy percet dolgozzon le hátrányából a mezőny.

Már csak negyven kilométer volt hátra a szakaszból, a szökevények előnye rohamosan csökkent: két perc alá ment akkor. Elindult a mezőny.

De rátett egy lapáttal a két szökevény is, amely arra volt elég, hogy valamennyivel ismét két perc fölé tornásszák előnyüket, de csak idő kérdése volt így is, mikor fogják meg őket, a hazaérés részükről hiú ábránd volt csupán.

Így is lett, tíz km-rel a cél előtt már látótávolságon belül volt a két spanyol, a 34 másodperces előny szinte a semmivel egyenértékű.

Talavera de la Reinába érkezve a Milram vezette fel a mezőnyt, tisztítva és tisztán tartva a terepet sprintmenőjük, Petacchi előtt. A csapatot felvezetők egymás után álltak ki a hajrához közeledve és soroltak be a mezőnybe, de elsőszámú versenyzőjüknek sem a felvezetés, sem a szélárnykék, sem a riválisok kizárása nem segített: a végén hiába hajrázott, Bennatti és Bettini is előtte ért célba.

Az összetettben dobogón álló közül az élen állónak járó sárga trikót viselő orosz Gyenisz Mencsov (Rabobank) az élboly biztosa tagjaként a 41. helyen ért célba, őt közvetlenül megelőzve érkezett az összetettben második helyen álló honfitársa, Vlagyimir Jefimkin (Caisse d’Epargne). Így kettejük között a különbség változatlanul 2:01 perc.

Az összetettben harmadik ausztrál Cadel Evans kissé lemaradt tőlük, az 53. helyen végzett, de az élboly tagjaként az időbeli különbséget nézve ez semmit nem jelent.

Az élboly ezúttal 118 versenyzőt számlált, nekik végül mind Bennatival azonos idővel írták jóvá a szakaszt.

Az őket követő társaságot a még mindig versenyben lévő Bodrogi László (Crédit Agricole) vezette fel, a francia csapat magyar kerekese húsz másodperces hátránnyal érkezett, míg összetettben három pozíciót javítva a 92. helyen áll. Hátránya Mencsovhoz képest 1:21:04 óra.

Csütörtökön a Talavera de la Reina és Avila közötti 154 kilométer vár a mezőnyre.

LA VUELTA A ESPANA, SPANYOL KERÉKPÁROS KÖRVERSENY:

17. SZAKASZ, CIUDAD REAL – TALAVERA DE LA REINA (180 KM):
1. Daniele Bennati olasz Lampre 3:56:58 óra
2. Paolo Bettini olasz Quick Step a.i.
3. Alessandro Petacchi olasz Milram a.i.
4. André Greipel német T-Mobile a.i.
5. Magnus Backstedt svéd Liquigas a.i.
40. Jefimkin, Vlagyimir orosz Caisse d’Epargne a.i.
41. Mencsov, Gyenisz orosz Rabobank a.i.
53. Evans, Cadel ausztrál Predictor-Lotto a.i.
...119. Bodrogi László magyar Crédit Agricole + 20 mp.

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA A 17. SZAKASZT KÖVETŐEN:
1. Mencsov, Gyenisz orosz Rabobank 70:37:47 óra
2. Jefimkin, Vlagyimir orosz Caisse d’Epargne + 2:01 p
3. Evans, Cadel ausztrál Predictor-Lotto + 2:27
92. Bodrogi, László magyar Crédit Agricole + 1:21:04 óra
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik