Kajak-kenu vk: sprintben is kitettünk magunkért; 9 döntős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.24. 18:42
A parafinálékat követőn szombat délután hét versenyszám – hat 200 m-es sprint, plusz a női 500 m-es kajaknégyes; a hétből öt olimpiai szám – selejtezőivel folytatódott a küzdelem a szegedi kajak-kenu világkupán. Az érintett tizennégy magyar egység közül négy azonnal az előfutamból, további öt a középdöntőből kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba. A vk záró napján tizenhat A-döntőt rendeznek, a program 8.55 órakor kezdődik, az első A-döntőre 10.02-kor kerül sor.

Az időjárás a nap során annyit változott délutánra a reggelihez képest, hogy a meleghez immár szikrázó napsütés párosult, a víz viszont ismét fodrozódott, ami a fenti pályákra besorolást kapóknak kedvezett, lévén a többekhez képest szélárnyékban evezhettek. Ez azonban nem zavarta a többségében pont az átelleni, nézőtérhez közel eső pályákon próbálkozó magyarokat.

NK–4500 m (20 induló, olimpiai szám)

A magyar A-egység (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta) a papírformát érvényesítve, a mezőnynek laza evezéssel is egy hajót adva azonnal az előfutamból kvalifikálta magát a fináléba. A B-egységnek (Nagy Flóra, Horváth Alexandra, Hagymási Anita, Farkasdi Ramóna) ez nem jött össze, az előfutam ötödik helye után a középdöntőben is hasonló helyen végeztek fiataljaink, pedig az első háromban kellett volna.

K–1200 m (45, osz.)

Előfutamában Dudás Miklós első, Tótka Sándor második lett, a középdöntőben előbbi jó szokását megtartva ismét elsőként ért célba, utóbbi viszont harmadik lett, így az ő döntőbeli részvételéért izgulhattunk egy darabig, végül a harmadikok közül az övé volt a legjobb idő, így kilencedikként ott lehet a döntőben.

C–1200 m (35, osz.)

Lantos Ádám (3. hely) és Nagy Péter (6.) is simán vette az előfutamot, a középfutamot már kevésbé. Lantos másodikként végezve jutott be a fináléba, Nagy hetedikként azonban kiesett.

K–1200 m (40, osz.)

Vad Ninetta megnyerte az előfutamot, Tóth Dzsenifer negyedik lett, a középfutamban azonban már – hasonlóan a férfikenusokhoz – felemásan zártak. Vad szép és erőtől duzzadó evezéssel futamát nyerve jutott be a döntőbe, Tóth azonban negyedik lett, és lemaradt a döntőről.

K–2200 m (33, osz.)

Előfutamában a Molnár Péter, Bán Kristóf, valamint a Horváth Bence, Szomolányi Máté egység is második lett, a középfutamban előbbi egység meg tudta tartani ezt a pozíciót, utóbbi viszont a negyedikre cserélte, így csak előbbi jutott be a fináléba.

C–2200 m (11)

Mindkét magyar egység kihagyhatta a középdöntőt, tekintve, hogy Lantos Ádám és Nagy Péter duója az előfutamban a harmadik, míg Khaut Kristóf és Hajdu Jonatán párosa a második helyen végzett, ami azonnali döntős kvalifikációt ért.

NK–2200 m (17)

Ugyanez a női kajakosoknál a B-egységünknek sikerült (a Hagymási testvérek, Réka és Anita párosa harmadik lett előfutamában), viszont A-egységünk (Szabó Petra és Tóth Dzsenifer, 5. hely) a középdöntőben folytathatta, ahol célfotóval ugyan, de lemaradt a képzeletbeli dobogóról, így a döntőt érő továbbjutásról.

Amint arról a délelőtt folyamán már beszámoltunk: a szombati döntőkben nyolc érmet szereztek a magyarok, nyert Kozák Danuta (NK–1500 m) és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert (C–2 1000m) duó – két olimpiai számról van szó –, valamint Nagy Flóra és Farkasdi Ramóna (NK–2 1000 m) duója egy olyan számban, amelyben kettős magyar siker született. További ezüstérmes helyen végzett Vajda Attila (C–1 1000 m) és az olimpiai második férfi kajaknégyes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik