Kajak-kenu vk: Kopasz, Varga és Fojt a döntőben, Adolf nem jutott a legjobb kilenc közé

Vágólapra másolva!
2024.05.12. 10:42
Kopasz Bálint (Fotó: Koncz Márton, archív)
A vasárnap reggeli középfutamokból öt magyar egység kvalifikálta magát a 11 órakor kezdődő döntőkbe a szegedi kajak-kenu világkupa-versenyen. A hét fináléból hatban lesz hazai hajó.

 

Férfi K–1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és a Tokióban mögötte ezüstérmes, tavaly világbajnoki második Varga Ádám is magabiztos versenyzéssel lépett a legjobb kilenc közé. Kopasz a portugálok klasszisával, a vb-címvédő portugál Fernando Pimentával került egy futamba, és taktikusan, az erejét jól beosztva utasította maga mögé legnagyobb riválisát és a többieket is. Varga a tavaly, Duisburgban mögötte bronzérmes német Jakob Thordsennel haladt fej fej mellett, de a végén figyelt arra, hogy ő haladjon át elsőként a célvonalon.

A kenusok hasonló távú versenyében is az első három között kellett zárni a döntős szerepléshez. Fejes Dánielnek ez nagy hajrával sikerült, korábbi párostársa, a titkon dobogóra is esélyesnek tartott Adolf Balázs azonban nagy csata után lemaradt a továbbjutásról. A brazilok olimpiai bajnoka, Isaquias Guimaraes Queiroz, a moldovai Serghei Tarnovschi és a lengyel Wiktor Glazunow is megelőzte, negyedik helye pedig azt jelenti, hogy a folytatásban csak a B-döntőben szállhat vízre.

Ott lesz a legjobbak között Fojt Sára is a női kajakosok egyes ötkarikás számában, 500 méteren, miután remekül versenyezve második lett futamában az olimpiai és világbajnoki címvédő, új-zélandi Lisa Carrington mögött. Ugyanebben a számban nem sikerült továbbjutnia Pupp Noéminek, aki hetedikként ért célba a negyedik középfutamban.

Férfi K–1 200 méteren azonos középfutamba került a két hazai kajakos, Birkás Balázs harmadik helyével készülhet a fináléra, a nyolcadikként célba érkező Tamás Gergő viszont kiesett.

Női C–1 200 méteren Horányi Dóra a negyedik, Takács Kincső az ötödik helyével a B-döntőbe került.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik