Párizs 2024: az olimpiára még nem gondol, de a szegedi vk-n és Eb-n is indulna a kenus Adolf Balázs

Vágólapra másolva!
2024.02.09. 18:11
Adolf Balázs (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
A héten már vízre tette a hajóját a négyszeres világbajnok kenus, Adolf Balázs, aki tavaly, 1000 méter egyesben olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon.

„A vb után volt egy egy hónapos leállás, de az is aktív pihenéssel telt. A kikapcsolódás óta gőzerővel készülünk. Ősszel még egy hónapot eveztünk, de az már inkább csak kilométergyűjtés volt. Aztán elkezdtük a téli munkát, vegyesen csináltam mindent: Varga Ádámékkal úsztam és futottam szombatonként, emellett crossfit edzéseim voltak, Szentendrén pedig edzőmmel, Pétervári Pállal speciális konditermi edzéseket végeztem. Ha úgy nézzük, három csapatom is volt, ez segített, hogy ne fásuljak be, változatos volt a légkör” – mondta a magyar szövetség honlapjának a 24 éves versenyző, aki ősszel a Ferencvároshoz igazolt.

„Emellett sífutótáborba is eljutottam, kétszer két hetet töltöttem Ramsauban és Livignóban. Ez is kellett, hogy mentálisan friss maradjak. Jót tett a keringésemnek, illetve az edzések szempontjából is nagyon hasznos táborok voltak. Múlt héten jöttem haza Livignóból, de szinte rögtön el is kezdtünk evezni, csütörtökön már a negyedik vízre szállásom volt” – mesélte.

A kenus hamarosan Dél-Afrikába utazik edzőtáborba.

„Ezt a hetet még itthon nyomjuk végig, aztán repülünk Dél-Afrikába egy háromhetes edzőtáborba. Ezt követően egy lazább hét következik Magyarországon, majd megyünk is tovább Törökországba, szintén három hétre. Most már tényleg a vízi felkészülésen lesz a hangsúly, mert igyekszünk minél több kilométert gyűjteni, jó alapot szerezni a szezonra” – árult el részleteket a felkészülésének következő időszakáról.

Májusban, illetve júniusban Szegeden világkupát és Európa-bajnokságot is rendeznek, Adolf Balázs mindkét eseményen szeretne részt venni, de egyelőre csak a májusi válogatóig tekint előre.

„Nem az én döntésem lesz, hogy melyeken fogok indulni, most csak az első válogatóra készülök. Nyilván ez elég sok tényezős lesz, hogy hány versenyen kell bizonyítanom, hogy ott van a helyem az olimpiai csapatban. Sok esemény lesz, tehát figyelni kell arra is, hogy ne fásuljak bele a versenyzésbe. Majd Hüttner Csaba szövetségi kapitány dönti el, melyek azok, ahol kötelező, illetve opcionális elindulnom. Természetesen a hazai versenyeken szívesen ott lennék, a világkupán és az Európa-bajnokságon is, hiszen a hazai közönség igen nagy erőt ad” – fogalmazott.

A kenusnak már van olimpiai tapasztalata, Tokióban 1000 egyesben és párosban is B-döntőzött. Az ötkarikás játékokra ezzel együtt még nem gondol, meglátása szerint még hosszú út vezet Párizsig.

„Amíg nem biztos a helyem a csapatban, addig nem szeretek ilyenekről beszélni. A legnagyobb akadályt már sikerült megugranom a tavalyi kvótaszerzéssel, de még van egy pár lépcsőfok, amit meg kell lépni, hogy kint legyek Párizsban. Nem becsülök alá senkit sem a hazai ellenfelek közül. Nekem is bizonyítanom kell néhány versenyen, hogy tudom hozni legalább a tavalyi formámat, és remélem, fejlődni is tudok még” – utalt arra, hogy a magyar olimpiai csapat hazai válogatókon alakul majd ki.

Adolf a korábbi évekkel ellentétben tavaly nem versenyzett párosban, de idén erre újra reális esély mutatkozik.

„Szeretek több lábon állni, sosem árt, ha van egy B-terv. Sokkal könnyebb úgy a válogatón is részt venni, hogy tudom, több lövésem is van. Most úgy néz ki, hogy Hajdu Jonatánnal próbálkozunk. Tavaly már volt három-négy közös edzésünk párosban és viszonylag pozitív dolgok sültek ki belőle. Mindkettőnknek tetszett, jól ment a hajó. Próbáljuk ezt majd tavasszal tovább vinni, de már Törökországban is lesz páros edzésre lehetőségünk” – mondta a világbajnok kenus.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik