Kajak-kenu: Gazsó Alida Dóra tanulóévként tekint 2023-ra

Vágólapra másolva!
2023.10.12. 08:39
null
Gazsó Alida Dóra (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)
A krakkói Európai Játékokon ezüstérmet és bronzérmet gyűjtő, a női kajak négyes tagjaként Magyarországnak Duisburgban olimpiai kvótát szerző Gazsó Alida Dóra értékelte lapunknak a 2023-as évet, de szóba hozta a Csipes Tamarával közös munkát is.

– Kétezerhuszonháromban is szállított szép eredményeket, elég a krakkói Európai Játékokon K–1 500 méteren elért ezüstérmére, illetve K–2 500 méteren szerzett bronzérmére gondolni, valamint a duisburgi világbajnokságon az ön részvételével a női kajak négyes olimpiai kvótát harccolt ki ötszázon. Hogyan tekint vissza az esztendőre?
– Nekem kétezerhuszonhárom tanulóév volt, hiszen egyesületet és edzőt is váltottam – mondta a 2022 októberében a KSI-ből a Budapesti Honvéd SE-be igazoló Gazsó Alida Dóra. – Teljesen más munkát végeztem, mint korábban, igyekeztem a határaimat feszegetni, új dolgokat kipróbálni, e tekintetben a felkészülésem, a versenyeim nagyon jól sikerültek. Úgy érzem, fejlődtem tavalyhoz képest, remélem, ez folytatódik.

Idén kezdett együtt dolgozni, versenyezni Csipes Tamarával, közösen megnyerték többek között a szegedi és szolnoki válogatóversenyt K–2 500 méteren, továbbá ő volt a versenytársa a krakkói harmadik hely alkalmával ugyanezen a távon. Milyen vele készülni?
– Szeretek együtt dolgozni Tamival, tapasztalt versenyző. Ott van minden edzésen, még úgy is, hogy nevel egy kislányt – engem ez is nagyon motivál: amellett, hogy a lányával is foglalkozik, ugyanúgy minden tréninget végigcsinál. Inspiráló személyiség.

– Duisburgban K–4 500-on nagyon fontos kvótát szerzett a magyar csapat az országnak, ugyanakkor a döntő nem sikerült jól a hetedik helyezéssel. Az összeállítás is változott, az EJ-n még Fojt Sára és Pupp Noémi volt a társuk Csipessel, a vb-n már Rendessy Eszter és Hadvina Dóra. Az egyes versenyeken eltérő beülősorrendet is kipróbáltak a futamokon. Nagyobb nehézséget okozott hozzászokni a változtatásokhoz a vártnál, illetve ez mennyiben befolyásolta az eredményességet?
– Valójában nem kellett volna befolyásolnia, volt nyolc hetünk felkészülni, mi sem vagyunk elégedettek a hetedik hellyel, sokkal többet vártunk a világbajnokságtól. A csere abból fakadt, hogy meg akartuk szerezni a hat kvótát, Noncsinak és Sárinak ez sajnos nem jött össze, de ez volt a terv, ezért váltogattunk. Tamival feladtuk a párost azért, hogy beüljünk a négyesbe, és meglegyen a hat kvóta – ezt a célt most nem tudtuk elérni.

– Kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, két éve Koppenhágában egyéniben is nyert aranyérmet, ezúttal viszont a kvótaszerzési szabályok következtében sem indult egyesben Duisburgban. Van emiatt hiányérzete?
– Mivel Koppenhágában ezer méteren nyertem, és nincs ilyen táv az olimpián, az ötkarikás játékok szempontjából annak nincs jelentősége. Az olimpiai számok és az ezekben szerzett érmek, eredmények nekem értékesebbek. Azt sajnálom, hogy Tamival nem mehettünk párost – az egyest illetően úgy egyeztünk meg, én indulok három számban az Európai Játékokon, köztük K–1 500-on, a vébén pedig ő versenyez ugyanezen a távon. Igazából nincs bennem hiányérzet emiatt, nagyon élveztem, hogy három számban mérethettem meg magam az EJ-n.

– Az olimpiai indulási jog a női kajak négyes esetében nem névre szól, hanem Magyarországé. Mi alapján dől el a csapat összetétele, mennyire érzi biztosnak a helyét?
– Ezt most még nem tudjuk. A szövetségi kapitánnyal, Hüttner Csabával már beszélgettünk erről, van egy terve, amit felvázolt, ezt szeretné megvalósítani. Eddig úgy volt, hogy az egyesválogatók alapján állítottuk össze a négyes csapatot, még nem tudjuk, a jövőben hogyan lesz. A válogatókat egyébként jövő májusban rendezik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik